Ένας «χρησμός» … μια πιθανότητα … μια προσδοκία: Η ώρα των εκλογών πλησιάζει.

Ads

Ο πρωθυπουργός δεν θα δεχθεί τα (διαρκώς και χειρότερα) προτεινόμενα από τους θεσμούς, θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα προχωρήσει σε άμεσες εκλογές. Είναι σχεδόν διάφανο. Δεν είναι στις προθέσεις του Α. Τσίπρα να  φέρει  συμφωνία : 1/  με πολιτικές σε τέτοιο βαθμό αντίθετες  με τις  δεσμεύσεις  του ΣΥΡΙΖΑ 2/ με μέτρα  που δεν εγγυώνται σε σημαντικό βαθμό την προοπτική ανάπτυξης της χώρας  3/ χωρίς καμιά ρύθμιση για το χρέος (πλην ενδεχομένως μιας ασαφούς υπόσχεσης).

Ο πρωθυπουργός είναι οξυδερκέστερος πολλών σχολιαστών, κριτών  αλλά και διαπρύσιων πρεσβευτών της  (αόριστης) ρήξης Είναι αριστερότερος ορισμένων αριστεροφανών : των ανεξόδως φωνασκούντων. Σε ένα στάδιο συμμετείχε  στην διαπραγμάτευση με σκοπό την εξεύρεση λύσης. Χθες (25-6-10) – και μετά την επίδειξη μιας άθλιας επίδειξης ισχύος (επάλληλα άκαρπα  eurogroup, “the game is over” ) – εξακολουθεί να δείχνει καλή διάθεση και στάση συνεργασίας διαφοροποιούμενος  αισθητά από την αλλοπρόσαλλη στάση των δανειστών / δεσμωτών. Αυτός  (και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα) είναι που δουλεύει μεθοδικά, αυτός είναι συνεργάσιμος. Αυτός είναι ευρωπαίος με την παλιότερη έννοια του όρου που σταδιακά εκλείπει στο ιερατείο των ενεργούμενων πολιτικών / υπαλλήλων. Αυτός είναι Ευρωπαίος Ηγέτης.

Έχοντας δείξει όλη τη διαλλακτικότητα  και την κοσμιότητα που απαιτεί η θέση του έχοντας παράλληλα αποκαλύψει τόσο έμπρακτα το πολιτικό σχέδιο στραγγαλισμού της  Ελλάδας , της αριστεράς, και του ιδίου, υπό το μανδύα της  εξεύρεσης κοινού τόπου από την πλευρά των εταίρων, θα γυρίσει στη χώρα για άμεσες εκλογές. Και θα τις κερδίσει εις πείσμα των ευσεβών πόθων  των συστημικών πολιτικών  που νομίζουν ότι ήρθε η στιγμή να κεφαλαιοποιήσουν από  τις επιπτώσεις της  αδιαλλαξίας   των «θεσμών».

Ads

Οι “έτοιμοι από καιρό για σενάρια Καννών” τα οποία τους είναι τόσο  γνώριμα  όσο και προσφιλή θα μείνουν με τον πόθο της «δικαίωσης τους» ,της αριστερής παρένθεσης και της ολικής επαναφοράς του αντιδημοκρατικού στερεότυπου, δηλαδή  κυβέρνησης τύπου  Παπαδήμα. Θα μείνουν με ανεκπλήρωτο τον διακαή πόθο να μας «ξανασώσουν». Προς το παρόν νομίζουν ότι ξεκίνησαν να μας «σώζουν»  «βολτάροντας» στις Βρυξέλλες , κάνοντας επαφές με όσους Ευρωπαίους  μπορούν, δημιουργώντας γέφυρες, ψαρεύοντας οιονεί «Μπαρόζο», ελπίζοντας, παράλληλα το χειρότερο για την τύχη της ελληνικής διαπραγμάτευσης. Θα  «σπάσουν τα μούτρα τους» στο τοίχο Έλληνες/ ΣΥΡΙΖΑ/ / Αλέξης Τσίπρας.

Οι εκλογές είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο με βέβαιη την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο καλύτερο είναι η ενωμένη κυβέρνηση, η ενωμένη κοινοβουλευτική ομάδα, το ενωμένο κόμμα. Το όποιο  εναλλακτικό  σε σχέση με τα δυο προαναφερθέντα σενάριο δεν θα φέρει τίποτα θετικό. Θα φέρει διχόνοια στο ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλη πιθανότητα κερδών της συντήρησης και επαναφοράς  του «αντιδημοκρατικού στερεότυπου». Ο ευρύτερος χώρος της αριστεράς έχει τόπο για διαφορετικές, αποκλίνουσες θέσεις που πάντα θα είναι απαραίτητες στο δημοκρατικό διάλογο και την σκιαγράφηση μελλοντικών πολιτικών τοπίων.

Σε περίπτωση που δεν γίνουν εκλογές η προσήλωση της κυβέρνησης στις αξίες της αριστεράς θα πρέπει να επιδειχθεί  (και θα κριθεί) σε πλειάδα σημείων και τομέων με προεξάρχον κριτήριο τον δημοκρατικό κοινωνικό μετασχηματισμό.

* Η Ελευθερία Καρνάβου είναι ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ