Πίσω από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος μεταξύ των δανειστών διεξάγεται ταυτόχρονα ένα υπόγειο παιχνίδι δύναμης για το μέλλον της ευρωζώνης και την αναμόρφωση των θεσμών.

Ads

Εάν δούμε τη δυναμική και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται, μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα για τις προοπτικές και τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και στη δημοσιογράφο Ραλλού Αλεξοπούλου.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, πέρα από όσα είπε για την Ελλάδα και την προοπτική να επανέλθει η χώρα μας στις αγορές τοποθετήθηκε και σε σχέση με το μέλλον του ESM, λέγοντας:
«Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διευρύνουμε τις ευθύνες κάτι το οποίο θεωρώ ότι μπορεί να γίνει, ίσως μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το επόμενο έτος. Όποτε ξεσπάσει μια επόμενη κρίση , πράγμα το οποίο δεν προβλέπω στο εγγύς μέλλον, πιθανόν θα αντιμετωπιστεί χωρίς το ΔΝΤ. Οπότε ο ESM, από αυτή την άποψη θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και μπορεί να διευρύνει την εξουσία του».

Ads

Η δήλωση αυτή απηχεί απολύτως τις απόψεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της μετατροπής του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο στην ουσία θα αναλάβει τις αρμοδιότητες οικονομικής εποπτείας που σήμερα έχει η Κομισιόν.

Είναι μια πάγια θέση του κ. Σόιμπλε, ο οποίος θεωρεί την Κομισιόν πολύ «χαλαρή» σε σχέση με την εφαρμογή των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας και πολύ «πολιτική» καθώς οι αποφάσεις της επηρεάζονται και από πολιτικά κριτήρια και όχι μόνο από την αυστηρή τεχνοκρατική προσήλωση στις υποχρεώσεις και τους κανόνες «α λα γερμανικά».

Το ζήτημα αυτό εξηγεί και την διαχρονική κόντρα του κ. Σόιμπλε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει την αντίθετη θέση και θέλει κεντρικό ρόλο για την Κομισιόν στον επόμενο κύκλο θεσμικών αλλαγών στην Ε.Ε. που αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις γερμανικές εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης.

Κεντρικό στοιχείο των επικείμενων αλλαγών φαίνεται να είναι η ενίσχυση της Οικονομικής Ένωσης και της διαμόρφωσης κοινών οικονομικών πολιτικών, με κοινό προϋπολογισμό για πολλές δράσεις.

Επομένως, είναι καθοριστικό εάν θα έχει τον πρώτο λόγο στο νέο σκηνικό η Κομισιόν, με την πολυ-πολική δομή της ή αντίθετα ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο όπου τον πρώτο λόγο θα έχει ο ισχυρότερες μέτοχος που είναι η Γερμανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Ρέγκλινγκ, απαντά σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με τη γαλλική πρόταση για την ύπαρξη ενός Υπουργού Οικονομικών Ευρωζώνης λέγοντας ότι το σημαντικό είναι οι αρμοδιότητες που θα έχει: «Αυτή είναι μια ακόμα πρόταση από διάφορες πλευρές συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μακροπρόθεσμα. Δεν νομίζω άμεσα καθώς θεωρώ ότι είναι σημαντικό πρώτα να ορίσουμε τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει ο Υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης. Υπάρχουν αρκετές περιοχές που είναι πιθανές όπως : να συντονίζει την εκπροσώπηση της ευρωζώνης σε διεθνή φόρα όπως το ΔΝΤ, το G7, το G20. Αν αποκτήσουμε δημοσιονομική ικανότητα, έναν προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη, διαφορετικό από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, τότε θα ήταν λογικό να έχουμε έναν υπουργό Οικονομικών υπεύθυνο γι΄ αυτό. Επομένως πιστεύω ότι πάντα θα πρέπει να ορίσουμε ποια είναι τα καθήκοντα ενός τέτοιου είδους υπουργού Οικονομικών, πριν δημιουργήσουμε τη συγκεκριμένη θέση.».

Πηγή: ΕΡΤ