Ουφ! Επιτέλους! Συμφώνησαν οι δύο πλευρές. Η δεξιά κυβέρνηση της Δανίας  από τη μια και το κόμμα της αντιπολίτευσης  από την άλλη, τα βρήκαν όσον αφορά το πλαφόν στο οποίο πρέπει να φτάνει η αξία των κοσμημάτων των προσφύγων. Έκαναν βέβαια, δύο φορές τροποποίηση στο νομοσχέδιο αλλά τώρα είναι έτοιμοι. Με ήσυχη τη συνείδηση,  το υπέβαλαν προς ψήφιση στο κοινοβούλιό τους.

Ads

Εντάξει, αφού τα βρήκαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, στους ίδιους τους πρόσφυγες δεν πέφτει λόγος τι θα κρατήσουν και τι θα παραδώσουν από τα προσωπικά τους είδη.  Όσα κοσμήματα ξεπερνούν σε χρηματική αξία το συμφωνημένο πλαφόν, θα καταλήγουν στα (μακριά) χέρια του κράτους της Δανίας. Θα γίνουν Δαν(ε)ικά κι αγύριστα. Οι πρόσφυγες  μπορούν να κρατήσουν ελεύθερα τις βέρες και τα ρολόγια τους – είναι large οι Δανοί τελικά – ακόμη και κάποια κοσμήματα μικρής αξίας.

Όλα καλά. Αναρωτιέμαι  μόνο πώς θα γίνεται η διαλογή… Θα υπάρχουν άραγε εκτιμητές που θα εξετάζουν επιτόπου τα τιμαλφή και θα υπολογίζουν την αξία των κοσμημάτων;  Θα τα παίρνουν άραγε «σε τιμή κοσμήματος κι όχι απλώς χρυσού»  όπως το γνωστό επώνυμο ενεχυροδανειστήριο; Η αστυνομία εξετάζει – λέει – τον τρόπο με τον οποίον θα εφαρμόσει το μέτρο. Δεν σας φοβόμαστε, θα τον βρείτε εσείς τον τρόπο… Γιατί δεν ζητάτε βοήθεια από τον Ριχάρδο; Τόσα καταστήματα έχει φτιάξει, δεν θα ξέρει να σας οργανώσει;

Κάποια σχόλια τύπου: «Ντροπή και Δυσωδία Ναζισμού» μην τα λαμβάνετε καν υπόψη σας. Μην σας  πτοούν. Εσείς μείνετε στη φαεινή ιδέα του βουλευτή του ακροδεξιού, φασιστικού, ρατσιστικού κόμματος , ονόματι: Martin Henriksen,«να καλύπτονται τα έξοδα περίθαλψης των προσφύγων  από τη δήμευση των περιουσίας τους» -(Πατριώτης) και στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης, Sören Pind, στην κρατική σας τηλεόραση: «Με αυτό τον τρόπο τα έσοδα που προκύπτουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των εξόδων των προσφύγων» – (Φιλάνθρωπος)

Ads

Το επόμενο βήμα είναι να ψηφίσετε έναν νόμο που να επιβάλει κάποιο διακριτικό στοιχείο στην εμφάνιση των προσφύγων ώστε να μπορεί κανείς εύκολα να τους ξεχωρίσει μέσα στο πλήθος. Ένα άστρο στο στήθος; Ένα χαριτωμένο tattoo στον καρπό; Το μελετάτε, το συζητάτε μεταξύ σας κυβέρνηση και αντιπολίτευση κι όταν συμφωνήσετε, ενημερώνετε και την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Εμάς δεν μας πέφτει λόγος.