Όταν ξέσπασε το θέμα «Σαμπιχά» στις Ευρωεκλογές, η χώρα γέμισε «προστάτες» και «ειδικούς»  γύρω από τους ρομά  που διαφήμιζαν την ευαισθησία τους για το εξαθλιωμένο γκέτο του Δροσερού Ξάνθης.

Όταν έσβησαν τα φώτα, κάποιοι εξαγόρασαν την ψήφο των πεινασμένων κατοίκων του οικισμού για να νοθεύσουν τα αποτελέσματα των  εκλογών και στη συνέχεια  εγκατέλειψαν τους Ρομά στην τύχη τους, μέχρι το επόμενο «πρόγραμμα» με ευρωπαϊκά κονδύλια για τη «σωτηρία» τους.

Την επομένη των εκλογών, η εγκληματικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο και αμφισβητεί την αξία της ανθρώπινης ζωής, το αστυνομικό δελτίο μονοπωλείται από τους κατοίκους του Δροσερού και η κατάσταση είναι εκρηκτική για έναν οικισμό 5 λεπτά από την πόλη της Ξάνθης.

Αυτό επισημαίνει σε μια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -που κοινοποιείται στους πολιτικούς αρχηγούς- ενός επιχειρηματία της περιοχής, η επιχείρηση του οποίου γειτνιάζει με τον οικισμό και, όπως όλες στη γύρω περιοχή, δέχεται καθημερινά τη λεηλασία των ανθρώπων του οικισμού. Όμως, δεν επιρρίπτει τις ευθύνες στους κατοίκους ή την Αστυνομία αλλά στους πολιτικούς που έχουν καταδικάσει το συνοικισμό σε εξαθλίωση. Αρνείται τη ρατσιστική προσέγγιση και ζητά πρωτοβουλία από τον Πρόεδρο, ώστε να αντιμετωπιστεί συνολικά ένα τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα που απειλεί την  κοινωνική ειρήνη  στην περιοχή.

Οι «ειδικοί» για τις μειονότητες και τις ατέρμονες εθνικιστικές κορώνες αποχώρησαν αφού έκαναν τη δουλειά τους και η πραγματικότητα είναι ζοφερή:

Η επιστολή του εμπόρου Γιάννη Αθανασιάδη, αναφέρει:

«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Δραστηριοποιούμε επί δεκαετίες στον κλάδο της εμπορίας-επισκευής αυτοκινήτων και στεγάζω την επιχείρηση σε μια περιοχή που γειτνιάζει με τον πολύπαθο οικισμό των Ρομά του Δροσερού Ξάνθης.

Αιτία αυτής της επιστολής είναι η αγανάκτηση εμού και όλων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή αλλά και των κατοίκων της περιοχής από τις καθημερινές επιθέσεις κατοίκων του οικισμού σε βάρος των επιχειρήσεών μας όπου καταγράφονται διαρρήξεις, κλοπές, καταστροφές και, γενικότερα, μια κατάσταση ανυπόφορη που θέτει σε αμφισβήτηση, πια, την ίδια την επιβίωση των επιχειρήσεών μας σε μια περίοδο που ο επαγγελματικός κόσμος βάλλεται από παντού.

Στο στόχαστρό μας δεν είναι οι εξαθλιωμένοι κάτοικοι ενός σύγχρονου γκέτο, μόλις 5 λεπτά από την Ξάνθη, οι οποίοι βιώνουν συνθήκες πρωτοφανούς ένδειας και η παραβατικότητα είναι η προφανής τους διέξοδος, παρότι επιθυμούμε ως πολίτες να προστατευτούμε από την Πολιτεία. Στο στόχαστρό μας δεν είναι ούτε και οι Αστυνομικές αρχές της περιοχής, οι οποίες με τις λίγες δυνάμεις τους αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αυτή την έξαρση της εγκληματικότητας του οικισμού, η οποία έχει προσλάβει από καιρό εκρηκτικές διαστάσεις και δεν περιορίζεται πια σε κλοπές και διαρρήξεις αλλά έχει φτάσει σε δολοφονίες και άλλα σοβαρά αδικήματα.

Στο στόχαστρό μας είναι η ίδια η Πολιτεία, τα Κόμματα, η Αυτοδιοίκηση –κυρίως- και όλοι οι πολιτικοί παράγοντες που διαχρονικά συντηρούν σε αυτή την άθλια κατάσταση σε αυτό τον πολύπαθο οικισμό. Είναι προφανές και ξεκάθαρο σε όλους τους πολίτες της Ξάνθης –και μετά τις πρόσφατες εκλογές περισσότερο από ποτέ- ότι αυτός ο οικισμός έχει καταδικαστεί στην εξαθλίωση και συντηρείται με κάθε τρόπο σε αυτή την απερίγραπτη κατάσταση με επιμονή από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν ασκήσει εξουσία, με κάθε τρόπο στη χώρα και , ειδικά, στην περιοχή. Είναι ένα γκέτο , η ψήφος του οποίου εξαγοράζεται σκαιότητα και χρησιμοποιείται συστηματικά εδώ και δεκαετίες για να νοθεύει τη λαϊκή βούληση, να ενισχύει πολιτικούς παράγοντες, να διαμορφώνει τα αποτελέσματα των εκλογών στην περιοχή, λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής του δύναμης σε σχέση με τη μικρή εκλογική περιφέρεια της Ξάνθης.

Δεν μας ενδιαφέρει ποιοι ωφελούνται από αυτή την κατάσταση και ποιοι την εκμεταλλεύονται σήμερα ή την εκμεταλλεύτηκαν χθες, με το πενιχρό αντίτιμο μερικών δεκάδων ευρώ που θα χρησιμεύσει για το φαγητό λίγων ημερών αυτών των ανθρώπων. Καταγγέλλουμε όμως ότι αυτός ο οικισμός έχει καταδικαστεί σε αυτή την μοίρα και εξωθείται από την πολιτική σε αυτή την κατάσταση για να τον εκμεταλλεύεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Ενίοτε και για να τον εντάσσει σε αστείες και ακατάληπτες δήθεν εθνικές πολιτικές, παρότι όλοι γνωρίζουμε ότι σε αυτό τον οικισμό δεν υπάρχουν χρώματα, θρησκείες ή εθνικότητες αλλά μόνο πείνα και φτώχια.

Καταγγέλλουμε ευθέως τους πολιτικούς παράγοντες, από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι την κεντρική διοίκηση των αρμόδιων Υπουργείων, για το γεγονός ότι επί δεκαετίες δεν έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο για την ανακούφισή τους, για την ένταξή τους, για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που απειλεί τα θεμέλια όλης της σύγχρονης κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή και σίγουρα δεν μας ξεγελούν κάποια «προγράμματα» με ημερομηνία λήξης που μοναδικό στόχο έχουν την ανακύκλωση κάποιων ευρωπαϊκών κονδυλίων χωρίς ποτέ να υπάρχει άμεση ωφέλεια για τους κατοίκους και οποιαδήποτε συνέχεια. Μας ενοχλεί ότι το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, ανακαλύφθηκαν πολλοί «προστάτες» των ρομά και του συγκεκριμένου οικισμού αλλά προφανώς μόνο για να αντλήσουν τα πολιτικά τους οφέλη, να διχάσουν την κοινωνία και να εξαφανιστούν αμέσως μετά, όπως αποδείχτηκε περίτρανα!

Όλοι μοιάζουν ευχαριστημένοι που αυτός ο οικισμός των χιλιάδων κατοίκων στέκεται στο περιθώριο, που οι άνθρωποί του εξωθούνται στην εγκληματικότητα, στη χρήση και τη διακίνηση ουσιών, στις κλοπές, τις διαρρήξεις. Είναι ευχαριστημένοι γιατί περιμένουν παρακαλώντας σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για να ψηφίσουν αυτόν που θα υποδείξουν οι «φύλαρχοι», περιζήτητοι και διάσημοι ανάμεσα στους πολιτικούς και τους πολιτικάντηδες της περιοχής, οι οποίοι την επομένη των εκλογών κυκλοφορούν με θεόρατα πολυτελή οχήματα.

 Η περιοχή αυτή είναι επίσης εστία δημιουργίας ρατσιστικών και μισαλλόδοξων αντιλήψεων αλλά δεν θα πέσουμε στην εύκολη παγίδα να θεωρήσουμε εχθρούς τους ανθρώπους του Δροσερού που έχουν καταδικαστεί από την εσκεμμένη εγκατάλειψη. Απέναντί μας είναι αυτοί που τους έχουν καταδικάσει σε αυτή την κατάσταση με αποτέλεσμα η κοινωνία και, εν προκειμένω, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά, να υπόκειται καθημερινά αυτή την ταλαιπωρία και να έχουν εξαντληθεί πλέον, μην αντέχοντας το οικονομικό βάρος αυτής της ζημιάς.

Στη σύγχρονη εποχή, δεν μπορούμε να «μαντρώσουμε» χιλιάδες ανθρώπους και το εκρηκτικό πρόβλημα απειλεί όλη την περιοχή. Ζητούμε την άμεση λήψη μέτρων για τον οικισμό, για τους κατοίκους, για την προστασία των επιχειρήσεών μας, για την προστασία της τοπικής κοινωνίας. Προτείνουμε την ανάληψη μια πρωτοβουλίας υπό την αιγίδα σας προκειμένου με το κύρος της Προεδρίας της Δημοκρατίας να αναδειχθεί η σοβαρότητα της κατάστασης και, κυρίως, του ανθρωπιστικού προβλήματος και η ανάγκη συνεργασίας των αρμόδιων φορέων.

Γιατί οι κλοπές, οι καταστροφές, οι φόνοι και η αδιαφορία για την αξία της ανθρώπινης ζωής, ο ρατσισμός που δημιουργείται και οι σοβαρές επιπτώσεις ενός τεράστιου κοινωνικού προβλήματος είναι υπόθεση με ευθύνες, οι οποίες βαρύνουν την οργανωμένη Πολιτεία!

ΙωάννηςΑθανασιάδης
Έμπορος αυτοκινήτων
 Ξάνθη 28-07-2014»