Ένα θέμα που φαίνεται ότι θα «ανέβει» πολύ το 2018 είναι ο ρόλος των μεγάλων εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας, των οποίων η άνοδος και η προϊούσα κυριαρχία τους διεθνώς προβληματίζει πολλούς.

Ads

Οι μεγάλες εταιρείες της Silicon Valley αποκτούν ολοένα μεγαλύτερο βάρος και επιρροή στην οικονομία και την πολιτική και πολλοί ανησυχούν για τις συνέπειες. Οι λεγόμενες GAFA ή GAANF από τα αρχικά των ψηφιακών κολοσσών (Google, Amazone, Apple, Netflix, Facebook) έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ στο χρηματιστήριο, ελέγχουν το συντριπτικό κομμάτι της ψηφιακής αγοράς παγκοσμίως, ξέρουν τι σκεφτόμαστε ο καθένας ξεχωριστά και τι θα ψηφίσουμε όλοι μαζί και αποτελούν πλέον στόχο των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης (Γαλλία, Γερμανία) οι οποίες βλέπουν ότι τέτοιες εταιρείες όχι μόνο φοροδιαφεύγουν συστηματικά αλλά μπορούν να ελέγξουν όλο και περισσότερες αγορές.

Τίποτα δεν κινείται στον νέο ψηφιακό κόσμο χωρίς να πάρουν ένα κομμάτι οι ψηφιακοί γίγαντες, οι οποίοι πλέον απορροφούν μέσω εξαγοράς κάθε νέα καινοτομία που παρουσιάζεται στο χώρο, παρότι οι ίδιοι ξεκίνησαν από το τίποτα μέσα από ένα «γκαράζ». Οι Αμερικανοί κυριαρχούν, αλλά από κοντά ακολουθούν και οι Κινέζοι με τις BAT (Baidu, Alibaba, Tenscent).

Είναι τόσο ισχυρός ο έλεγχος που ασκούν σχεδόν σε όλους τους τομείς, που ορισμένοι αναλυτές έχουν ήδη αρχίσει να προβλέπουν αντίδραση του τύπου «Occupy Silicon Valley», σε αντιστοιχία με εκείνο του «Occupy Wall Street».

Ads

Σημεία των καιρών: Ο κόσμος γυρνούσε στο ρυθμό της Goldman Sachs, αλλά η ίδια τώρα πασχίζει να μετατραπεί σε εταιρεία τεχνολογίας, για να μη χάσει το τρένο από την Google και την Amazon, εφόσον αποφασίσουν να μπουν κι εκείνες στην τραπεζική αγορά και στο χώρο των επενδύσεων. Εάν φτάσουν μάλιστα να αναπτύξουν και την τεχνητή νοημοσύνη, ποιος τους πιάνει.

Προ μηνών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο νέος κυρίαρχος του κόσμου θα είναι εκείνος που θα φτάσει πρώτος στην τεχνητή νοημοσύνη, αφήνοντας να υποθέσουμε την ένταση της μάχης που δίνεται στο παρασκήνιο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για την κατάκτηση του «ιερού γκράαλ» του 21ου αιώνα.

Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι το ίντερνετ και η ψηφιακή τεχνολογία θεωρήθηκαν μια υπόσχεση για την ενίσχυση της φωνής του καθενός, ένα εργαλείο πρόσβασης στη γνώση και την πληροφορία για κάθε άνθρωπο, πέρα από φυλή, εισόδημα και χώρα.

Σήμερα, όμως, βλέπουμε μια χούφτα πολυεθνικών να συγκεντρώνουν πρωτοφανή πλούτο, ισχύ και πληροφορία, ελέγχοντας στην ουσία τη νέα δημόσια ψηφιακή σφαίρα που οι ίδιες δημιούργησαν.

Ένας λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Google ή κοινωνικής δικτύωσης στο Facebook είναι πλέον ζήτημα πρώτης ανάγκης. Στην πραγματικότητα οι εταιρείες αυτές παρέχουν ένα νέο είδος δημόσιου ψηφιακού αγαθού (utlity), χωρίς όμως να δεσμεύονται από ρυθμίσεις, χάρτες υποχρεώσεων ή άλλους περιορισμούς.

Ψηφιακό μονοπώλιο. Ψηφιακή αποικιοκρατία; Όπως και να το ονομάσουμε, το σίγουρο είναι ότι το 2018 έχουμε να δούμε πολλά.

Πηγή: ΕΡΤ