Ο Υπουργός Υγείας της χώρας  προσκλήθηκε στο European Club του Harvard Kennedy School, σε ένα ίδρυμα με ινστιτούτα έρευνας ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Κάθε πείραμα που αναφέρεται σε ένα κοινωνικό φαινόμενο ή σε μια χώρα, εύλογα εμπίπτει στα ενδιαφέροντά του. Γιατί λοιπόν προσκλήθηκε ο συγκεκριμένος Υπουργός; Για να παρουσιάσει το θέμα με γενικότερο τίτλο: «Η Ελλάδα της κρίσης ως πειραματόζωο» και με υποσύνολο την «Υγεία στην Ελλάδα». Του Δημήτρη Μάρδα

Ads

Αν αφήνει νεκρούς ή όχι το προαναφερθέν πείραμα, αυτό δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον. Ο ‘ερευνητής’ Υπουργός νοιάζεται μόνο για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, τις οποίες θεωρεί ως επιτυχημένες, γιατί εξοικονομούνται κάποια χρήματα!. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται επιλεκτική εξοικονόμηση χρημάτων, που όλως τυχαίως θίγει τους πολίτες. Εκεί όπου θίγονται συμφέροντα επιχειρηματιών (Βλ. κρατικές προμήθειες) η ταχύτητα των αλλαγών σε πολλούς τομείς είναι όμοια μιας βοϊδάμαξας.

Παρόμοιο επιστημονικό ενδιαφέρον παρουσίαζαν βέβαια και τα πειράματα του ιατρού αξιωματικού Μένγκελε επί Ναζιστικής Γερμανίας…Και εκεί ο Γερμανός επιστήμονας, που φέρει τον τίτλο του αγγέλου του θανάτου, με το μυαλό του προήγαγε και την επιστήμη, καθώς η ιατρική επί εποχής του έκανε θαύματα, κατά τους υποστηριχτές του!

Οι όποιοι νεκροί απλά εξυπηρετούν την επιστήμη ή την πολιτική, σύμφωνα με κάποια μυαλά πολιτικών ή επιστημόνων! Και φυσικά δεν έχουν τέτοια μυαλά όσοι προσκαλούν Υπουργούς και Πρωθυπουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους! Προσκαλούνται ενίοτε και τα παραδείγματα προς αποφυγή, αφού θεωρούνται αξιοπερίεργα φαινόμενα στους ερευνητές των Πάν/μιων ή Ινστιτούτων με επίκεντρο ενδιαφέροντος τον άνθρωπο!

Ads

* Ο Δημήτρης Μάρδας είναι Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ