Ο Τσακαλώτος πούλησε νύχτα τους τάφους των Βενιζέλων. Ο Τσίπρας πούλησε το… «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» κι αγόρασε κοψοχρονιά το δικό του σπίτι από χρεοκοπημένο αυτόχειρα. Ο Μάρδας πούλησε δυο – τρία νησιά και, μαζί, και μια ντουζίνα επενδυτικά χαρτοφυλάκια στους πρόσφυγες της Ειδομένης.

Ads

Ο Κατρούγκαλος τα έκανε πλακάκια με τον ΣΕΒ κι έκοψε τον 13ο και τον 14ο μισθό, –  προληπτικώς και αυτοβούλως – πριν καν του το ζητήσει το ΔΝΤ για να κάνει τα γλυκά μάτια στη Λαγκάρντ.

Ο Φίλης, αφού πούλησε Πόντιους, Αρμενίους, Ασσυρίους, αρχαία, νέα, κι όλα τα ιερά και όσια του έθνους μαζί, πήρε σβάρνα τα σπίτια κι άρχισε παιδομάζωμα για να στείλει στα σοβιέτ τα κρυμμένα πριγκιπόπουλα και τις βασιλοπούλες.

Και μετά πήρε και τη χατζάρα να… σφάξει τα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας. Έχουμε πολλά φωνήεντα, είπε – επτά έχουμε, είπε, άρα μας περισσεύουν, ευκαιρία να κόψουμε δύο. Το εξήγγειλε, λέει, σε εκδήλωση με συμβασιούχους ναυαγοσώστες, κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Και το έγραψε το Κουλούρι. You know, koulouri.gr, το γνωστό σατιρικό site.

Ads

‘Ομορφα. Γελάσαμε όλοι κι αυτή τη φορά, τρολάραμε τα δέοντα και πήγαμε για ύπνο. Όλοι, εκτός από τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διάβασε ο Άδωνις για τη… σφαγή των φωνηέντων και κατελήφθη από εθνικό αμόκ. Κι εκεί που πουλούσε τηλεοπτικώς τα βιβλία του, στο διάλειμμα της αντιπροεδρίας, κατακεραύνωσε σφαγείς, ψεύτες, και ψηφοφόρους παρέα:

«Υπάρχει συζήτηση», αναφώνησε, «για κατάργηση των πολλών φωνηέντων που διαλύουν, λέει,  είναι ένα απολειφάδι του συστήματος, της ελληνικής γλώσσας. Δεν έχεις καμία δικαιολογία που τους ψήφισες, είσαι και εσύ συνυπεύθυνος γιατί  η πατρίδα μας έχει πάρει αυτή τη κατηφόρα. Γιατί δεν κάνατε λίγο υπομονή, δεν βάλατε λίγο το μυαλό σας να δουλέψει, δεν συγκρατήσατε το θυμικό σας αλλά πήγατε όλοι μαζί και ακολουθήσατε τον ψεύτη;».

Δύο φορές όμορφα. Εκεί που ψάχναμε εάν μας κυβερνούν οι αυταπάτες, αντιληφθήκαμε (ξανά) ότι η μόνη μας εναλλακτική είναι η απύθμενη πολιτική βλακεία. Κι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει, προ πολλού, εκχωρήσει τον θεσμικό της ρόλο στη βιομηχανία των τρολ.

Αδυνατώντας να αντιληφθεί ότι εάν πέσει η κυβέρνηση, δεν θα πέσει διότι τα, έμμισθα και μη, τρολ παράγουν περισσότερες ειδήσεις -απάτη, απ’ όσες μπορούν να καταναλώσουν.

Eάν πέσει η κυβέρνηση, θα πέσει γιατί η κοινωνία είχε αυταπάτες μαζί με τον Τσίπρα. Γιατί,  επίσης,  η Μέρκελ – κατά τον σύμβουλό της, «σοφό» Πέτερ Μπόφινγκερ – αποφάσισε να κάνει τη Γερμανία ευρωπαϊκό χωριό του Αστερίξ και να κληροδοτήσει τις επόμενες γενιές με ένα αδιέξοδο βουνό λιτότητας.

Και γιατί η ανάπτυξη δεν έρχεται με ραντεβού, ούτε δια πρωθυπουργικής παραγγελίας, αλλά με ριζοσπαστικές κινήσεις κατά της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, και της παλαιοκομματικής φαυλότητας. Τις οποίες ακόμη δεν έχει αποτολμήσει η κυβερνώσα ριζοσπαστική Αριστερά.

Εάν επ’ αυτών έχει στοιχειώδη δομικό και εναλλακτικό λόγο να αρθρώσει η αντιπολίτευση, μπορεί και να έχει ακόμη μια ελπίδα. Αν μη τι άλλο, ελπίδα σοβαρής ύπαρξης.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα πέσει πρώτη. Ολοφυρόμενη ότι «ο Τσίπρας πουλάει τον Παρθενώνα!». Χωρίς να ανοίξει μύτη…