Ο Θεοδωράκης έπεσε στην παγίδα με τον «Επιτάφιο» στη Θράκη! Δεν πρόσεχε, δεν μας διάβασε…

Ads

Δεν ήξερε που έμπλεκε ο Πρόεδρος του Ποταμιού όταν στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου, έκανε την αναφορά στο περιστατικό με την περιφορά Επιταφίου στο Μειονοτικό Οικισμό του Εχίνου, την Μεγάλη Παρασκευή στην Ξάνθη.

Ο Πρόεδρος του Ποταμιού μάλλον πήρε ένα καλό μάθημα, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε καθώς ήρθε στη θέση όσων κατά καιρούς αποτελούν τους εύκολους στόχους απέναντι σε συγκεκριμένους κύκλους που θεωρούν εαυτούς περισσότερο ή πολύ περισσότερο «πατριώτες» από τους υπόλοιπους και βάλλουν κατά ριπάς «και όποιον πάρει ο χάρος» όταν τους δίνεται η αφορμή να φορέσουν φουστανέλες και να κραδαίνουν το «λάβαρο της επανάστασης».

Μέχρι εδώ, πράγματι βρέθηκε σε δύσκολη θέση αλλά η δεύτερη ανάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική: Σίγουρα δεν είναι μια κομψή ενέργεια η περιφορά του επιταφίου στον Εχίνο και πολλές άλλες συνεχώς επαναλαμβανόμενες θρησκευτικές τελετές που οργανώνει η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ξάνθης σε αμιγώς μουσουλμανικές περιοχές και ενέχει μια αντιδραστική λογική. Ατυχής επίσης ίσως είναι και η παρουσία αγήματος.

Ads

Δεν ενόχλησε το περιστατικό. Έπεσε στην παγίδα των ακραίων

Όμως το θέμα δεν προκάλεσε καμία ενόχληση στη μειονότητα, οι κάτοικοι έμειναν παγερά αδιάφοροι γιατί, εκτός των άλλων, ο σεβασμός στο διαφορετικό είναι μάλλον εδραιωμένος στην περιοχή – αμφίδρομα – και δεν έχουν θέση οι υπεραπλουστευμένες και ανέξοδες προσεγγίσεις κάποιων που ζουν αρκετά χιλιόμετρα μακριά.

Όμως ο Πρόεδρος του Ποταμιού έπεσε στην παγίδα, που είχαμε επισημάνει λίγες μέρες πριν, για τους «επαγγελματίες εθνικιστές» στη Θράκη. Τους ακραίους δηλαδή σε μειονότητα και πλειονότητα που «ψάχνονται « για παρεξήγηση και, δεν διστάζουν να καλλιεργούν ή να «δημιουργούν» τεχνητή ένταση, όπως ακριβώς είχαμε αναφέρει. Έτσι ακριβώς «τσίμπησε» και ο Σταύρος Θεοδωράκης, αν και έμπειρος ως δημοσιογράφος, αφού το συγκεκριμένο – ατυχές αλλά ήσσονος σημασίας – περιστατικό επιχειρήθηκε να προβληθεί και να διογκωθεί από ένα συγκεκριμένο ακραίο μειονοτικό (τον οποίο είχαμε φωτογραφίσει στο προηγούμενο άρθρο μας) πριν από ένα μήνα και ο Πρόεδρος του Ποταμιού έπεσε στην παγίδα, πολύ καιρό μετά. Μας δικαίωσε βέβαια για τον τρόπο που οι «επαγγελματίες» δημιουργούν ένταση για να πλασαριστούν ως «χρήσιμοι» αλλά είναι ένα μάθημα αυτό για το μέλλον. 

Όταν «έπαιξε» στην άλλη πλευρά του γηπέδου

Αν όμως κάτι πρέπει να επισημανθεί είναι μια απάντηση της τύχης, στο γεγονός ότι αισθάνθηκε «ανυπεράσπιστος» από τις προοδευτικές δυνάμεις στην επίθεση που δέχτηκε είτε από συντηρητικούς, είτε από ακροδεξιούς κύκλους, με αποκορύφωμα τη Χ.Α. Η απάντηση όμως είναι πολύ απλή και ίσως πικρή: Όταν πέρυσι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βαλλόταν από τους πάντες και δεχόταν ένα σοβαρό πολιτικό πλήγμα από τη λάθος επιλογή Σαμπιχά για το Ευρωψηφοδέλτιο και, μετέπειτα, την απόσυρσή της, ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε προβεί σε μια μάλλον μικροκομματική ενέργεια: 

Είχε επισκεφθεί την Ξάνθη και συναντήθηκε με την περιβόητη Σαμπιχά, θέλοντας να καταγράψει πρόσκαιρα οφέλη στο συντηρητικό ακροατήριο από την προφανή σύγκριση με τον «κακό» ΣΥΡΙΖΑ που την απέπεμψε για χάρη της μειονότητας!

Το μάθημα λοιπόν από αυτό το «πάθημα» του αρχηγού του Ποταμιού είναι ότι όποιος επικαλείται την προοδευτική σκέψη και κουλτούρα θα πρέπει να την ακολουθεί με συνέπεια και όχι κατά περίπτωση και ανάλογα με τα πολιτικά του οφέλη.