Στον απολογισμό τους για τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές, αρκετά στελέχη του σημειώνουν διάφορες αιτίες. Από τον εμφανή πόλεμο των ΜΜΕ και την απουσία σωστής ενημέρωσης των πολιτών σε σχέση με το κυβερνητικό έργο, έως το πιο αυτοκριτικό, αλλά ωστόσο ιδιαίτερα γενικόλογο «χάσαμε την επαφή με την κοινωνία». Αν θα θέλαμε να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο είναι ότι αγνοήθηκαν πολλά προβλήματα καθημερινότητας που δεν είχαν σχέση με τους μνημονιακούς περιορισμούς. Ακόμη χειρότερα: υπήρξαν πολιτικές που απογοήτευσαν ή και «έστειλαν απέναντι» φιλικά προσκείμενες κατηγορίες πολιτών. 

Ads

Μία τέτοια περίπτωση είναι οι αναπληρωτές καθηγητές ειδικής αγωγής που πέρυσι το καλοκαίρι έμειναν άνεργοι, αν και αρκετοί από αυτούς είχαν 15 και πλέον χρόνια προϋπηρεσία στα δημόσια σχολεία. Γιατί; Όπως ανέδειξε το tvxs.gr, μέσα από συνεντεύξεις με τους εκπροσώπους τους τότε, η αιτία του αποκλεισμού τους ήταν μια νέα διαδικασία που εφάρμοσε το υπουργείο Παιδείας για τις αιτήσεις τους, εντελώς πρόχειρη στη διατύπωση του ερωτηματολογίου που έπρεπε να συμπληρώσουν.

Οι τίτλοι των εφημερίδων έγραφαν πέρυσι. «Δεν συμπλήρωσες σωστά τα κουτάκια;  Δεν εργάζεσαι». Αρκεί να αναφέρουμε σχετικά ότι υπήρχε το εξής ερώτημα για τις γυναίκες εκπαιδευτικούς. Έχετε υπηρετήσει στον στρατό; Ναι ή όχι. Αν η αναπληρώτρια δεν απαντούσε ούτε ναι, ούτε όχι, αυτό θεωρείτο λάθος.

Έτσι έμειναν εκτός περίπου 300 εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το οικογενειακό εισόδημα αλλά και για τη μοριοδότηση τους. 

Ads

Βέβαια την προχειρότητα του υπουργείου θα μπορούσαν να σώσουν οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Οι περισσότερες το έκαναν ενημερώνοντας σχολαστικά τους υποψηφίους. Άλλες πάλι όχι, όπως η ΠΔΕ Αττικής. Αναπληρωτές που μιλούσαν τότε στο tvxs.gr, ανέφεραν πως δεν σήκωναν τα τηλέφωνα και πως ο διευθυντής της ΠΔΕ Αττικής κύριος Λόντος, ήταν έως και προσβλητικός με τους εκπροσώπους τους λέγοντας φράσεις όπως «Αν δεν σας αρέσει εδώ να κάνετε τα χαρτιά σας σε άλλη διεύθυνση την επόμενη φορά». 

Θυμάμαι να μου λέει τότε ένας από τους αναπληρωτές: «Η ομάδα μας είναι κατά βάση προοδευτική. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί ειδικά στην ειδική αγωγή στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα αριστερά κόμματα. Είναι δυνατόν να μας φέρνουν στο σημείο να λέμε ας επιστρέψει η δεξιά που τουλάχιστον «μάζευε» τα λάθη όταν το ζητούσαμε;». Ο διευθυντής που δεν τους εξυπηρέτησε, ως όφειλε, αλλά αντιθέτως τους πρόσβαλε, παρέμεινε στη θέση του. Όπως παρέμειναν κι άλλοι απρόθυμοι διευθυντές τμημάτων τους οποίους βρήκε σε θέσεις ευθύνης ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετημένους από προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν τους μετακίνησε ποτέ. 

Πριν λίγες μέρες, οι υποψήφιοι που έχασαν από λάθος του υπουργείου Γαβρόγλου την περσινή χρονιά χτύπησαν την πόρτα της υφυπουργού Μαρίας Ζαχαράκη. Ζητούν  να αποκατασταθεί η αδικία και να είναι στους πίνακες των αναπληρωτών βάσει των μοριοδοτούμενων κριτηρίων για την τελευταία χρονιά που εργάστηκαν, δηλαδή το ακαδημαϊκό έτος 2017-18.
Αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα από το συγκεκριμένο υπουργείο επί ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να ανακοινώνει προσλήψεις μετά από 12 χρόνια, αλλά να έχει τους εκπαιδευτικούς απέναντι. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, όταν κάλυπτα τις διαμαρτυρίες μαθητών και εκπαιδευτικών των μουσικών σχολείων να μου λέει εκπαιδευτικός: «Είναι δυνατόν να μας λέει η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού πως δεν είμαστε και Ελβετία να έχουμε πιάνα στα σχολεία;»

Το παράδειγμα των αναπληρωτών ειδικής αγωγής, δίνει τροφή για σκέψη που αφορά και στην οργάνωση της διακυβέρνησης αλλά και στο ύφος της εξουσίας που ασκήθηκε από κάποιους. Όλοι αυτοί, για να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές (και όχι με βαριά καρδιά), πρέπει να πειστούν ότι την επόμενη φορά θα εισακουστούν. Δεν αρκεί ο φόβος για τις πολιτικές της δεξιάς, έστω κι αν μέχρι την επόμενη αναμέτρηση θα είναι πλέον και εφαρμοσμένες.