Κατά γενική ομολογία, ο Σεμπάστιαν Κούρτς, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας δεν είναι ιδιαίτερα προσφιλής στην ελληνική κοινή γνώμη, κυρίως λόγω των θέσεών του απέναντι στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στον αντίποδα, στο αυστριακό πολιτικό χρηματιστήριο οι μετοχές του έχουν εκτοξευθεί, με τον ίδιο να συγκαταλέγεται στους πολλά υποσχόμενους της πολιτικής τάξης της χώρας του.

Ads

Ακόμη και αν κάποιος διαφωνεί με τις απόψεις του κ. Κούρτς και το ιδεολογικό του υπόβαθρο, δεν μπορεί εύκολα να παραβλέψει ότι είναι γεννημένος το 1986, ένα χρόνο μετά την νέα υπουργό Εργασίας της Ελλάδας, Έφη Αχτσιόγλου.

Η κ. Αχτσιόγλου, καίτοι μεγαλύτερη κατά ένα χρόνο από τον κ. Κούρτς (γεννημένη το 1985) δέχτηκε ομοβροντία πυρών με την ανάληψη των νέων της καθηκόντων, με κυρίαρχο όχημα κριτικής την ηλικία της. Στην Ελλάδα του 2016 φαντάζει για αρκετούς – δυστυχώς – αδιανόητο μια γυναίκα 31 ετών να μπορεί να φέρει εις πέρας τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, μπαίνοντας στην πυρίκαυστη ζώνη των εργασιακών και του ασφαλιστικού.

Όσοι έσπευσαν να την κρίνουν πριν καν περάσει την πόρτα του υπουργικού της γραφείου, παρέβλεψαν το γεγονός ότι η ηλικία της μπορεί να αποτελέσει τελικά το μυστικό της επιτυχίας της. Αγνόησαν ότι μια νέα ελληνίδα επιστημόνισσα σήμερα έχει περισσότερες πιθανότητες να βιώσει η ίδια και ο κοινωνικός της περίγυρος (συμμαθητές, συμφοιτητές, φιλικές συναναστροφές) τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν τα τελευταία χρόνια οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας.

Ads

Η κ. Αχτσιόγλου είναι εξαιρετικά πιθανό να ακούσει για την απασχόληση των 300 ευρώ, την παροχή υπηρεσιών νέων ελεύθερων επαγγελματιών με τα πάσης φύσεως «μπλοκάκια», την έλλειψη απορρόφησης στο δημόσιο τομέα στελεχών με εκείνο το portfolio που θα έδινε νέα ώθηση στη δημόσια διοίκηση και πολλά άλλα. Κι ακόμα η νέα υπουργός Εργασίας είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει αποχαιρετήσει κάποια ή κάποιον από τους συμφοιτητές της, που αναζήτησαν μαζί με 300.000 περίπου Έλληνες την τύχη τους σε κάποια άλλη γωνιά της υφηλίου.

Μένει η ίδια η κ. Αχτσιόγλου να αποδείξει σε όλους και πρωτίστως στους επικριτές της αν μπορεί και πόσο να ανταποκριθεί στα νέα της καθήκοντα. Σε όλους εμάς μένει μόνο μια πικρή γεύση για το πόσο καχύποπτα αντιμετωπίζει αυτή η χώρα το νέο πολιτικό προσωπικό της, όταν το παλιό πολιτικό σύστημα απλά την χρεοκόπησε.
 
* Η Γεωργία Σαδανά είναι δημοσιογράφος