Τι House of Cards ( η περίφημη τηλεοπτική σειρά),  τι παρόμοιες δεκάδες ταινίες με θέμα τις πολιτικές ίντριγκες, τα μαχαιρώματα και τις λυκοφιλίες για την εξουσία: στο ίδρυμα Σαμαρά χθες, η ΝΔ ξεπέρασε και τον πιο ευφάνταστο σεναριογράφο. Στην ομιλία του, ο Αντώνης Σαμαράς κάρφωσε στα ίσια τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο» είπε ο πρώην πρωθυπουργός, «θα επρόκειτο αναμφίβολα για μια αντιδημοκρατική εκτροπή».
 
Mόνο που ανεξάρτητα από τις χλιαρές- ή και ανύπαρκτες όταν προέρχονται από το συγκρότημα Μαρινάκη- κυβερνητικές διαψεύσεις για τη συνεχώς διευρυνόμενη λίστα των υποκλοπών, ο ίδιος ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν ήδη παραδεχθεί το « αδιανόητο»: ότι ο Θ. Κουκάκης και ο Ν. Ανδρουλάκης ήταν υπό παρακολούθηση. Σύμφωνα επομένως με τον πρώην πρωθυπουργό, έχουμε δημοκρατική εκτροπή.
 
Διαβάστε επίσης: «Καρφί» Σαμαρά σε Μητσοτάκη για υποκλοπές και απόρρητο
 
Ο κ. Σαμαράς είπε και διάφορα άλλα, όπως ότι τέτοια φαινόμενα παρακολουθήσεων «η παράταξή μας θεμελίωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να τα ανεχθεί», ξεχνώντας τις παρακολουθήσεις την περίοδο 1974-81 και τον χορό των κοριών επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αμέσως μετά έστριψε το μαχαίρι στην πλάτη του υιού Κυριάκου που καθόταν δύο μέτρα μακριά:
 
«Και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία».

Ads

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέλυσε τη δική του ξενοφοβική πλατφόρμα,  διαχώρισε τη θέση του και από άλλες κυβερνητικές θέσεις, έριξε με την ευκαιρία και μια γροθιά στον (απόντα) Δένδια  και δηλώνοντας ότι δεν έχει πάει στη σύνταξη («υπήρξα μάχιμος πολιτικός, παραμένω μάχιμος πολιτικός») εμφανίστηκε ως επικεφαλής της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ.  Κάπως έτσι τελείωσε την ομιλία του καταχειροκροτούμενος.. και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη! (αν δεν με πιστεύετε τρέξτε το βίντεο στο 1.47 και μετά). Μήπως ο τελευταίος ήταν αφηρημένος; Μάλλον τον έφτυναν και παρίστανε ότι ψιχάλιζε.

Σε γενικές γραμμές, την ίδια στάση τήρησαν συντονισμένα και τα φιλοκυβερνητικά μέσα, προβάλλοντας το κάλεσμα Σαμαρά για την υπερψήφιση της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. iefimerida: Αντώνης Σαμαράς: «Η παράταξη της ΝΔ οφείλει να δώσει τη μάχη των εκλογών». Πρώτο Θέμα: «Μήνυμα γαλάζιας ενότητας στην πρεμιέρα του «Ιδρύματος Αντώνη».  Liberal: «Το ενωτικό μήνυμα Σαμαρά ενόψει εκλογών». Λες και θα μπορούσε να καλέσει τους νεοδημοκράτες να ψηφίσουν Ανταρσία. 

Είχε προηγηθεί το θερμό χειροκρότημα των περευρισκόμενων στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρο, ο οποίος, όταν πληροφορήθηκε απο δημοσιογράφο του Documento οτι τελούσε υπό παρακολούθηση, έδωσε την αμίμητη απάντηση: «Εμείς κάνουμε τη δουλεία μας. Ουδέν σχόλιο. Ευχαριστώ για την ενημέρωση»! Που να σκεφτεί τέτοια ατάκα το Χόλιγουντ!

Ads

Διαβάστε επίσης: Ίδρυμα Σαμαρά: Αποθέωση για τον Φλώρο – Χλιαρά χειροκροτήματα σε Μητσοτάκη 

Δύο τα συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι μπορεί ο Σαμαράς να κατηγορεί τον Μητσοτάκη για αντιδημοκρατική εκτροπή, αλλά τον υποστηρίζει για να ξανακερδίσει τις εκλογές ενώ συγχρόνως παραμονεύει μήπως την πατήσει ο Μητσοτάκης για να επιστρέψει σε πιο σημαντικό ρόλο.  Δεν υπάρχει καμία  αξία σε όλα αυτά: η εξουσία δεν είναι απλώς πάνω από όλα, είναι το παν. 

Το δεύτερο, όταν βλέπεις τέτοιο φεστιβάλ υποκρισίας και παντελούς έλλειψης αρχών, αισθάνεσαι ανακούφιση που ανήκεις στην Αριστερά, με όλες τις αδυναμίες της. Τέτοιον συλλογικό εξευτελισμό, κανείς αριστερός δεν θα μπορούσε να ανεχθεί. Εκτός από εξουσία, υπάρχει και η αξιοπρέπεια.