Η έξοδος από την κρίση και από τα μνημόνια είναι κυρίως ζήτημα πολιτικών χειρισμών και λιγότερο οικονομικών μέτρων. Η Ελλάδα έχει αποτύχει να βγει στον δρόμο της ανάπτυξης, γιατί σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ξεπέρασαν την κρίση και τα μνημόνια, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τις πολιτικές συνθήκες που θα επέτρεπαν την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.

Ads

 
Η αποτυχία αυτή οφείλεται στην αδυναμία των κυβερνήσεων, των προηγούμενων αλλά και της τωρινής, να επωμιστούν το συνεπαγόμενο πολιτικό κόστος, λόγω πελατειακών σχέσεων, αλλά και επειδή στηρίζονταν σε εύθραυστες και οριακές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Το πολιτικό αυτό κόστος ξεπερνά τις αντοχές τους, κυρίως επειδή η πλειονότητα του λαού, διαποτισμένη από τον δεξιό και αριστερό αντιμνημονιακό λαϊκισμό, αντιδρά στα επώδυνα αλλά αναγκαία μέτρα, μη συνειδητοποιώντας ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια, και όχι τα μνημόνια – παρά τις αστοχίες τους – την κρίση.
 
Σήμερα δε, περισσότερο από χθες, η χώρα απειλείται από μια νέα εθνική τραγωδία, με την επάνοδο της ύφεσης και της συζήτησης περί Grexit, την ανεξέλεγκτη διόγκωση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, το ασφαλιστικό και το φορολογικό να έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και τα εθνικά κεκτημένα μας στο Αιγαίο να αμφισβητούνται. Η απειλή αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο από μια ισχυρή κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών – φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Μια τέτοια όμως κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης δεν είναι εύκολο να προκύψει από την παρούσα βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να διατηρηθεί στην εξουσία με νύχια και με δόντια, καταφεύγοντας ακόμα και σε καθεστωτικές πρακτικές, τη δε Δεξιά του Κ. Μητσοτάκη να περιμένει να κυβερνήσει επί ερειπίων. Ούτε όμως και από μια επόμενη βουλή θα μπορέσει να προκύψει μια βιώσιμη και ισχυρή κυβέρνηση, ακόμα και αν κερδίσει η ΝΔ, εάν δεν θα αλλάξουν οι σημερινοί πολιτικοί συσχετισμοί, που οδηγούν σε ένα νέο αδιέξοδο δικομματισμό, που αναπαράγει όλες τις παθογένειες του παρελθόντος.
 
Οι πολιτικοί συσχετισμοί θα αλλάξουν όταν ανασυγκροτηθεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να προκύψει μέσα από την ενότητα και την ανανέωση, ένας ισχυρός φορέας της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας. Όταν, δηλαδή, επιτευχθεί ενότητα των δυνάμεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς και ριζική ανανέωση σε θέσεις, πρακτικές και πρόσωπα. Με μια ισχυρή Κεντροαριστερά, το πολιτικό σύστημα θα ισορροπήσει σε πολύ πιο σταθερές βάσεις, αφαιρώντας τη δυνατότητα σχηματισμού αδύναμων κυβερνήσεων οριακής πλειοψηφίας, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με κορμό τη ΝΔ, επιβάλλοντας τον σχηματισμό ισχυρών κυβερνήσεων ευρύτερων συνεργασιών.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανορθώσουμε την οικονομία και την κοινωνία. Γι’ αυτό και η υπόθεση της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικής επιβίωσης  του ιδεολογικοπολιτικού ρεύματος της Σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας, το οποίο πρωταγωνιστεί στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, και το οποίο αποτελεί διεθνώς την πιο προωθητική δύναμη των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά αποτελεί και βασική προϋπόθεση για την εθνική σωτηρία της χώρας.

Ads

Και είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός, ότι η υπόθεση της ανασυγκρότησης και ισχυροποίησης της κατακερματισμένης και αποδυναμωμένης Κεντροαριστεράς, βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη  (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών) να ενισχύεται  και τη συνεργασία με τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου (Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ, Όμιλοι, Δίκτυα, κ.α.) να μπορεί να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον με τη δημιουργία σε πρώτη φάση μιας κοινής Επιτροπής διαλόγου και προγραμματικής σύγκλισης. Στην Επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των ενδιαφερομένων δυνάμεων και καταξιωμένα στελέχη της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του ριζοσπαστικού Κέντρου και της πολιτικής Οικολογίας.

* Ο Γιάννης Τούντας είναι καθηγητής Ιατρικής, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης