Τα πάθη είναι πολύ εξημμένα αυτή τη στιγμή στην Ισπανία. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος άφησε ένα πολιτικό πρόβλημα να οξυνθεί τόσο πολύ, ώστε σήμερα να είναι πιθανή μια διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλωνίας.

Ads

Η απάντηση του Μαριάνο Ραχόι δείχνει την έλλειψη πολιτικού ταλέντου που τον χαρακτηρίζει. Ο ισπανός πρωθυπουργός νομίζει ότι μπορεί να λύνει τα προβλήματα επικαλούμενος απλώς τους νόμους, κάνοντας προσφυγές, κινητοποιώντας τη δικαιοσύνη.

Ο εθνικισμός υπήρχε πάντα στην Καταλωνία και έχει χρησιμοποιηθεί από τους Καταλανούς εν είδει φραγμού. Η έλλειψη κατανόησης όμως από τη Δεξιά και ο συγκεντρωτικός τρόπος με τον οποίο ασκεί την εξουσία η ισπανική κυβέρνηση μετέτρεψαν σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα τον εθνικισμό σε ένα κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Μέχρι πρόσφατα, αν γινόταν ένα δημοψήφισμα σε συντονισμό με την κεντρική κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα επικρατούσε το ΟΧΙ στην ανεξαρτησία. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο Ραχόι κατασκεύασε με την πολιτική του οπαδούς της ανεξαρτησίας. 

Ads

Αν ο ισπανός πρωθυπουργός εφαρμόσει αυτά που ανακοίνωσε, θα μετατρέψει την Καταλωνία σε ισπανικό προτεκτοράτο. Αποκτά το δικαίωμα να προκηρύσσει εκλογές όποτε θέλει, συμπεριφέρεται σαν ρωμαίος ύπατος. Ο Ραχόι δεν έχει κανένα κύρος να μιλάει για νομιμότητα, όταν ηγείται ενός κόμματος του οποίου δεκάδες στελέχη έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, πάλι, είναι μια από τις πιο θλιβερές φιγούρες του ισπανικού σοσιαλισμού. Είχε εξαγγείλει μια σκληρή αντιπολίτευση εναντίον της Δεξιάς. Αλλά οι παρεμβάσεις του δεν έχουν κανένα περιεχόμενο, εξαντλούνται σε τέσσερις – πέντε φράσεις χωρίς ουσία. Η καταλανική κρίση απειλεί να μετατρέψει τοPSOE σε ένα κόμμα απολύτως άσχετο με την πραγματικότητα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα.

Το ρήγμα είναι πια τεράστιο στην ισπανική κοινωνία. Βλέπουμε να επιστρέφει στους δρόμους ακόμη και η άκρα Δεξιά, που νοσταλγεί τον φρανκισμό. Η μόνη λύση είναι ο ηγέτης της Καταλωνίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές. Μπορεί ακόμη να το κάνει. Μόνο έτσι θα υπάρξουν οι δημοκρατικές εγγυήσεις για τίμιες εκλογές.

(*) Ο 68χρονος συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα είναι γεννημένος στη Χιλή, αλλά εδώ και δεκαετίες ζει στην Ισπανία, στην Αστούριας

Πηγή: Από συνέντευξη του Λουίς Σεπούλβεδα στη Repubblica

Από το Αθηναϊκό Πρακτορείο