Η σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου σχολιάζεται εκτενώς στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Σημειώνουν ότι πρόκειται για την πρώτη σύλληψη έλληνα πολιτικού για διαφθορά και διερευνούν τις επιπτώσεις που θα έχει η σύλληψη για τις επερχόμενες εκλογές.

Ads

Το πλοίο ναυάγησε

Στη Le Soir δημοσιεύεται άρθρο του Maroun Labaki με τίτλο εμπνευσμένο από το παιχνίδι στρατηγικής «Ναυμαχία» και περιγράφει την επιτυχή προσπάθεια του παίκτη να βυθίσει το πλοίο του αντιπάλου.

Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει τον Άκη Τσοχατζόπουλο ως «παλιά καραβάνα της πολιτικής» και υπενθυμίζει πως έχει διατελέσει Υπουργός σε πολλές υπουργικές θέσεις υπό τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 και του ’90, και στη συνέχεια του Κώστα Σημίτη ενώ είναι και ένας από τους ιδρυτές του ΠΑΣΟΚ, του ελληνικού σοσιαλιστικού κόμματος.

Ads

Την Τετάρτη, σχολιάζει, οι «άνθρωποι της οικονομικής ταξιαρχίας» διέκοψαν βίαια την ηρεμία του και τον συνέλαβαν στην οικία του –μια όμορφη κατοικία στους πρόποδες της Ακρόπολης. Ο Τσοχατζόπουλος θεωρείται ύποπτος για «ξέπλυμα χρήματος» και για «διαφθορά» και «στα μάτια της Δικαιοσύνης, δε φαίνονται όλα ορθά όσον αφορά την κατοικία αυτή…», σημειώνει.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, υπενθυμίζει ο Labaki, ήταν Υπουργός Άμυνας το 2000 (επί κυβερνήσεως Σημίτη) και ενέκρινε την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων από τη γερμανική Ferrostaal.

Και διερωτάται «Φάνηκαν (οι Γερμανοί) γενναιόδωροι με το συνυπογράφοντα τη σύμβασή τους; Επενδύθηκε καλόγουστα το περιεχόμενο του μικρού φακέλου στους πρόποδες της Ακρόπολης

Ο πρώην Υπουργός τα αρνείται όλα. Δυσκολεύεται όμως να πείσει τόσο τους δικαστές όσο και το μέσο Έλληνα ο οποίος δεν αγνοεί πως (ο Τσοχατζόπουλος) έχει συμμετάσχει και αυτός «λίγο πολύ στη διαφθορά που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία», σχολιάζει.

Η περίπτωση αυτή σίγουρα δεν θα βελτιώσει την εκλογική προοπτική του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές της 6ης Μαΐου, ενός κόμματος που είχε μια «όμορφη νίκη» που της χάρισε την αυτοδυναμία το 2009, σημειώνει.

Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους σοσιαλιστές το 10 έως 15% της πρόθεσης ψήφου και ακόμη και αν η συντηρητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας προηγείται μόλις με το 13 έως 20% της πρόθεσης ψήφου, δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία και να σχηματίσουν κυβέρνηση, επισημαίνει.

Και καταλήγει «Για τη χώρα, ήταν ένα θέμα της επικαιρότητας. Για τη Ferrostaal, ήταν business as usual. Για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, το πλοίο ναυάγησε

Ο ρόλος της Ferrostaal

Με τίτλο «Αμφισβητούμενη συμφωνία για υποβρύχια», η Handelsblatt θέτει μεταξύ άλλων το ερώτημα, αν με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για την εξιχνίαση της πολύκροτης υπόθεσης.

Το δημοσίευμα σημειώνει, μεταξύ άλλων ότι ο 72χρονος συνελήφθη με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς δεν μπόρεσε να αποδείξει την προέλευση των χρημάτων με τα οποία αγόρασε ακίνητο στους πρόποδες της Ακρόπολης.

Τον Μάϊο του 2010 η σύζυγος του Τσοχατζόπουλου αγόρασε το ακίνητο από εξωχώρια εταιρία, πίσω από την οποία δεν έχει εξακριβωθεί το ποιος βρίσκεται. Υπάρχει η υποψία ότι τα χρήματα προήλθαν από παράνομες πληρωμές από την Γερμανία.

Ο Τσοχατζόπουλος φέρεται, σύμφωνα με το πόρισμα μίας εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, να δωροδοκήθηκε από Γερμανούς στο πλαίσιο της αγοράς υποβρυχίων. Η συνολική προμήθεια, η οποία έγινε όταν ο Τσοχατζόπουλος ήταν Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κόστισε 1,6 δις Ευρώ. Παραγγελιοδόχος ήταν γερμανική κοινοπραξία που αποτελείτο από την θυγατρική της ΜΑΝ, Ferrostaal και τα ναυπηγεία HDW, τα οποία τώρα ανήκουν στην Thyssen-Krupp.

Σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές της υπόθεσης, τα χρήματα της δωροδοκίας κατευθύνθηκαν μέσω ενός συστήματος μεσαζόντων σε κρατικούς λειτουργούς στην Ελλάδα. Ο Τσοχατζόπουλος αρνείται μέχρι σήμερα τις κατηγορίες.

Στην Γερμανία, πάντως, υπάρχουν ήδη για το ίδιο θέμα δικαστικές αποφάσεις. Το Δεκέμβριο του 2011 ένα πρώην στέλεχος του ΔΣ της Ferrostaal και ένας εξουσιοδοτημένος σύμβουλος καταδικάστηκαν σε διετή φυλάκιση με αναστολή, αφότου δήλωσαν την ενοχή τους για την δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

Το ύψος των σχετικών πληρωμών στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 62 εκ. Ευρώ, ωστόσο δεν κατέστη στις γερμανικές αρχές δυνατόν να εξακριβωθεί, ποιος έλαβε τελικά τα χρήματα στην Ελλάδα. Η διασύνδεση με τον Τσοχατζόπουλο πάντοτε υπονοείτο, αλλά ποτέ δεν αποδείχτηκε.

Ωστόσο, οι έρευνες στην Αθήνα μπορεί να κοστίσουν ακριβά στην Ferrostaal, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα ζητήσει την καταβολή αποζημίωσης. Από την εταιρία, πάντως, λέγεται ότι η συμφωνία ενώπιον των δικαστηρίων του Μονάχου ουσιαστικά «έκλεισε» την υπόθεση. Η Ferrostaal πλέον ασχολείται με την ανάληψη νέων παραγγελιών και τη επίτευξη συμφωνιών.

Αλλά και στην ΜΑΝ η ελληνική υπόθεση δεν προκαλεί άγχος. Η εταιρία του Μονάχου είχε μία μακροχρόνια δικαστική διαμάχη με την αραβική επενδύτρια εταιρία Ipic, η οποία είχε εμπλακεί με την Ferrostaal, Τελικά οι Γερμανοί πλήρωσαν 500 εκ. Ευρώ αποζημίωση για την συμμετοχή της Ferrostaal σε υποθέσεις διαφθοράς.

Από τα τέλη του 2011 η Ferrostaal πωλήθηκε στον όμιλο επιχειρήσεων του Αμβούργου MPC. Εν αμφιβολία, ο νέος αγοραστής ευθύνεται για κινδύνους και αξιώσεις που συνδέονται με την Ferrostaal, τονίζουν εκπρόσωποι της ΜΑΝ.

Χλιδάτη διαβίωση

«Ο τρόπος ζωής του κ. Τσοχατζόπουλου είχε δώσει ήδη κατά το παρελθόν αφορμή για ερωτήματα», σημειώνει σε άρθρο της η Die Tageszeitung.

«Τα πολυτελή ακίνητά του στην Αθήνα δε μπορεί να τα αγόρασε με το μισθό του υπουργού ή του βουλευτή. Μόνο η κατοικία κοντά στην Ακρόπολη, στην οποία και συνελήφθη, κοστίζει, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς, πολλά εκατομμύρια ευρώ».

«Η σύζυγός του φέρεται να αγόρασε το ακίνητο το 2010, αντί φθηνού τιμήματος, λίγες ημέρες προτού αυξηθούν δραστικά οι τιμές για τέτοιου είδους ακίνητα. Πολλοί ευκατάστατοι Έλληνες δήλωσαν κατά το παρελθόν διαμερίσματα και βίλες στο όνομα τέτοιων εταιριών για να “γλιτώσουν” τους φόρους».

Πάσχα στη φυλακή

Οι Financial Times Deutschland σημειώνουν: Από πολύ καιρό κατάφερνε ο Α. Τσοχατζόπουλος να διαφεύγει. Τώρα, ο 72χρονος συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να περάσει την γιορτή του Πάσχα στην φυλακή, κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροληψία.

Το σκάνδαλο απασχόλησε την Ελλάδα για μία δεκαετία χωρίς αποτέλεσμα, τώρα όμως ήρθε η ώρα η υπόθεση να προχωρήσει. Την πτώση του Τσοχατζόπουλου πολλοί Έλληνες την παρακολούθησαν με ικανοποίηση, όπως και την επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών.

Πρώτος Έλληνας πολιτικός που συλλαμβάνεται για διαφθορά

Το διαδικτυακό έντυπο Euractiv.com σε δημοσίευμα με τίτλο «Πρώτος Έλληνας πολιτικός που συλλαμβάνεται για διαφθορά» αναφέρεται παρατηρεί ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση υψηλά ιστάμενου πολιτικού προσώπου που κατηγορείται για διαφθορά στη χώρα που έχει γονατίσει από τα χρέη.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι οι ελληνικές αρχές καταβάλουν εμφανή προσπάθεια τους τελευταίους μήνες για τη σύλληψη φοροφυγάδων σε μία προσπάθεια να δείξουν στους πολίτες ότι η μάχη της διαφθοράς στην Ελλάδα μπορεί να κερδηθεί. Ωστόσο ο 72χρονος Τσοχατζόπουλος είναι ο μόνος γνωστός πολιτικός που έχει συλληφθεί μέχρι σήμερα. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Παρόλο που η διαφθορά και ο νεποτισμός είναι ενδημικές ασθένειες στην Ελλάδα, κανένας πολιτικός δεν έχει καταδικαστεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει πυροδοτήσει την οργή του λαού απέναντι στα μεγάλα πολιτικά κόμματα ενώ οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 6 Μαίου.

Ο Τσοχατζόπουλος, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας που έχει υπηρετήσει και σε πολλά άλλα Υπουργεία από τη δεκαετία του 1980, εφόσον βρεθεί ένοχος θα μπορούσε να καταδικαστεί σε ποινή έως 25 χρόνια.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Τσοχατζόπουλος έφθασε πολύ κοντά στην πρωθυπουργία το 1996, όταν έχασε με μικρή διαφορά στις εσωκομματικές εκλογές για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.