Μετά από ταραχές σε όλη τη χώρα που κόστισαν τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων, ο αριστερός πρόεδρος του Περού επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στη πρωτεύουσα Λίμα. Αιτία των ταραχών ήταν η αύξηση των τιμών της βενζίνης και των λιπασμάτων, που προκάλεσε… η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
 
Δάσκαλος από μια  οικογένεια αγροτών, ο Πέδρο Καστίγγιο κέρδισε πέρυσι τις εκλογές με την υποστήριξη των φτωχών αγροτών. «Τώρα πολλοί από τους πρώην υποστηρικτές του, μεταξύ των οποίων οι αγρότες και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, πρωτοστατούν στις διαμαρτυρίες επί δύο εβδομάδες», σχολιάζει ο Guardian.
 
Η αναταραχή ξέσπασε όταν οι αγρότες και οι οδηγοί φορτηγών, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση στην τιμή της βενζίνης και των λιπασμάτων, μπλόκαραν τους δρόμους, προκαλώντας νέο άλμα στις τιμές των τροφίμων.
 
Ο πληθωρισμός στο Περού σημείωσε την υψηλότερη αύξηση των τελευταίων 26 χρόνων, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 1, 48% τον περασμένο μήνα. Η κυβέρνηση προσπάθησε να περιορίσει τις τιμές των καυσίμων, μειώνοντας τους φόρους, αλλά αυτό δεν ικανοποίησε τους διαδηλωτές.
 
Διαβάστε επίσης: Νέος πρόεδρος Περού: «Δεν είμαι ούτε τσαβιστής, ούτε κομμουνιστής»
 
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τεράστια αύξηση στις διεθνείς τιμές των δημητριακών. Είχαν ανέβει ήδη μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας, στη συνέχεια σημείωσαν μια ελαφριά πτώση και απογειώθηκαν με την εισβολή. Στον πίνακα που ακολουθεί οι τιμές της σόγιας, του ηλιέλαιου, του καλαμποκιού και του σταριού, από το τέλος του 2020 μέχρι σήμερα.

Ads

image
 
Στην Αφρική, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι από τους κορυφαίους προμηθευτές γεωργικών προϊόντων, Τουλάχιστον 14 αφρικανικές χώρες εισάγουν το ήμισυ του σιταριού τους από τη Ρωσία και την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας. Η Ερυθραία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από αυτές για το στάρι της.
 
Στη Σομαλία, η τιμή ενός δοχείου 20 λίτρων μαγειρικού λαδιού έχει αυξηθεί στα 55 δολάρια από 32 δολάρια, ενώ 25 κιλά φασολιών κοστίζουν τώρα για 28 δολάρια αντί για 18 δολάρια. Στο Σουδάν, η τιμή του ψωμιού έχει σχεδόν διπλασιαστεί και ορισμένα αρτοποιεία έχουν κλείσει επειδή οι εισαγωγές σιταριού έχουν μειωθεί κατά 60% από την αρχή του πολέμου, γράφουν οι New York Times.
 
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης
 
Αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, η ξηρασία είναι η χειρότερη των τελευταίων 40 χρόνων, φέρνοντας πάνω από 13 εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με τον κίνδυνο του λιμού. Τα υποσιτισμένα παιδιά έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία και πολλές οικογένειες περπατούν  μεγάλες αποστάσεις για να βρουν τροφή. Εκτιμάται ότι 5,5 εκατομμύρια παιδιά στην περιοχή αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα υποσιτισμού.
 
Η καταστροφική ξηρασία έχει επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της Σομαλίας, αφήνοντας σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού πεινασμένο. Στη γειτονική Κένυα, πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς τροφή και περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ζώα έχουν πεθάνει, όπως οι καμηλοπαρδάλεις που έψαχναν για νερό στην Κένυα.

image
 
Πέρα από την ξηρασία, ο πόλεμος του Πούτιν έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη επισιτιστική  κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο και οι διεθνείς οργανισμοί, από τον ΟΗΕ και το ΔΝΤ μέχρι την ΕΕ, πρέπει να πάρουν έκτακτα μέτρα για την αξιοποίηση των υφιστάμενων αποθεμάτων τροφίμων και την άμεση βοήθεια στις χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο.
 
Αν μη τι άλλο, για να αποτραπεί ένα νέο μαζικό κύμα προσφύγων, που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική αναταραχή στην ήδη χειμαζόμενη Ευρώπη.