Σε συνέντευξή του στην Αυγή ο Νίκος Βούτσης δήλωσε, σχετικά με το αίτημα του Κυριάκου για άμεσες εκλογές: “Δεν αποτελεί καμία ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς μάλιστα όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί λένε ότι πρέπει να πάμε σε γρήγορη αξιολόγηση και προώθηση της συμφωνίας. Αλλά και αν το δούμε από πλευράς πραγματικής πρόθεσης του Κ. Μητσοτάκη, θεωρώ ότι ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του δεν θα ήθελε να μπει τώρα σε εκλογική διαδικασία… διότι ούτε ψύλλος στον κόρφο του δεν θα ήθελε να αναμετρηθεί με τα μείζονα θέματα της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού. Και ο νοών νοείτω».

Ads

Θέλουν ΣΥΡΙΖΑ και όχι εκλογές

Τι μας λέει ο κ. Βούτσης; Πρώτον, ότι οι δανειστές δεν θέλουν εκλογές και προτιμούν την παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η παραδοχή αυτή είναι προβληματική για μια αριστερή κυβέρνηση, καθώς δείχνει πλήρη πολιτική ταύτιση ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το διευθυντήριο των Βρυξελλών- μια πολιτική ομάδα αμιγώς νεοφιλελεύθερη, που εφαρμόζει πανευρωπαϊκά πολιτικές σκληρής λιτότητας και εκπροσωπεί τα συμφέρονταν του ευρωπαϊκού χρηματιστικού κεφαλαίου.

Αλλά το σημαντικότερο σημείο της αποστροφής αυτής είναι πως το αίτημα για εκλογές δεν είναι ρεαλιστικό. Γιατί; Διότι δεν τις εγκρίνουν οι δανειστές! Αυτή η πρωτοφανής ομολογία ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, πως η Ελλάδα έπαψε πλέον να είναι μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, εφόσον για να κάνει εκλογές θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση ξένων κυβερνήσεων, καθιστά το γεγονός αυτό αποδεκτό, ως “ρεαλιστικό”. Ό,τι είναι πραγματικό, είναι και λογικό, έλεγε ο Χέγκελ.

Ads

Και ο Κυριάκος θέλει ΣΥΡΙΖΑ;

Δεύτερον, ο κ. Βούτσης μας λέει ορθά κοφτά πως ο Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν επιθυμούν να κυβερνήσουν διότι “δεν θέλουν να αναμετρηθούν με τα μείζονα θέματα της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού”. Τούτο σημαίνει ότι ο κ. Βούτσης αποδέχεται το γεγονός πως οι κυβερνητικές αποφάσεις είναι αντιλαϊκές, είναι άδικες και σκληρές και επομένως η ΝΔ δεν επιθυμεί να τις εφαρμόσει και προτιμά να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Δηλαδή; Ποια βρώμικη δουλειά κάνει η κυβέρνηση; Την πλήρη και πιστή εφαρμογή του μνημονίου, δηλαδή της πιο σκληρής πολιτικής λιτότητας που έχει εκπονήσει το διευθυντήριο των Βρυξελλών, ώστε να πάρουν πίσω τα λεφτά τους οι δανειστές της χώρας.

Ο κ. Βούτσης ομολόγησε σχεδόν τα πάντα. Και έκλεισε μάλιστα τη φράση, με το “ο νοών νοείτο”. Τούτο σημαίνει, πως δεν χρειάζεται να τα λέμε όλα, τα κατανοούμε χωρίς να πρέπει να τα ομολογούμε. Τι δεν πρέπει να ομολογούμε; Πως τόσο οι δανειστές, όσο και οι φιλομνημονιακές πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, έχουν αναθέσει στον Συριζα να κάνει αυτό που δεν μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ: δηλαδή να εφαρμόσει το πρόγραμμα πλήρως, το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που έχουν εκπονήσει και να ρυθμίσει σύμφωνα με τις επιθυμίες της ΕΕ το προσφυγικό πρόβλημα.

Αυτή η ομολογία του κ. Βούτση και μάλιστα στην Αυγή, αποδεικνύει όμως και κάτι ακόμα: πως η άσκηση της εξουσίας λυγίζει πολύ εύκολα κάθε ιδεολογική σταθερά και συνήθως οδηγεί σε έναν πολιτικό ρεαλισμό, ο οποίος από το εκλογικό σώμα εκλαμβάνεται ως κυνισμός και εν συνεχεία οδηγεί με βεβαιότητα σε εκλογική ήττα: κανένας δεν συγχωρεί τον εκ των υστέρων ρεαλισμό.