Η Ελλάδα είναι μια από τις παράπλευρες απώλειες του σκανδάλου των παρακολουθήσεων σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times. Οι σχέσεις Ομπάμα – Μέρκελ βρίσκονται στο ναδίρ, αφού η Γερμανίδα καγκελάριος είναι έξαλλη μετά την αποκάλυψη ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν ακόμη και το προσωπικό της κινητό τηλέφωνο. Πως επηρεάζει αυτό την Ελλάδα; Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι τα προηγούμενα χρόνια ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τη δυνατότητα να ασκεί μεγαλύτερες πιέσεις για την αλλαγή της πολιτικής που η Γερμανία έχει επιβάλλει στην Ευρώπη.

Ads

 
Πέρσι μετά από μια συνάντηση των G8 κι ενώ οι ηγέτες των υπόλοιπων χωρών είχαν αποχωρήσει, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Άγκελα Μέρκελ για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση. Σύμφωνα με τους New York Times, σκοπός του Αμερικανού προέδρου ήταν να πιέσει τη Γερμανίδα καγκελάριο ζητώντας αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και μια αμερικανικού τύπου διάσωση για την Ελλάδα.
 
Η Άγκελα Μέρκελ απέρριψε τις παρακλήσεις Ομπάμα να κάνει περισσότερα για τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά αυτό – σύμφωνα με τους NYT – δεν λέει πολλά για την ποιότητα της σχέσης των δυο ηγετών. Λέει αρκετά για την πολιτική της Γερμανίδας Καγκελαρίου καθώς εκείνο το διάστημα είχε εστιάσει στην επανεκλογή της κι ενώ οι Γερμανοί ψηφοφόροι αντιδρούσαν στην ιδέα περισσότερης βοήθειας για την Ελλάδα.
 
Η στάση της Γερμανίας αλλάζει μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Ενδεικτική είναι η ειδησεογραφική κάλυψη των γεγονότων από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ο John Kornblum πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία υποστηρίζει ότι ο Τύπος «στάζει βιτριόλι όπως πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ». Στο εξώφυλλο της τρέχουσας έκδοσης του Stern φιγουράρει μια διόλου κολακευτική εικόνα του Μπαράκ Ομπάμα κάτω από τον τίτλο «Ο κατάσκοπος».

image

Την ίδια ώρα πάντως, σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, οι ΗΠΑ επικρίνουν σε υψηλούς τόνους το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, υπογραμμίζοντας πως φέρει ευθύνη για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη. Το Spiegel κάνει λόγο για «κακό timing» σημειώνοντας πως η κριτική για την γερμανική οικονομία γίνεται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση των παρακολουθήσεων από την αμερικανική NSA. Πράγματι τα στοιχεία που παρουσιάζονται στις εξαμηνιαίες εκθέσεις των ΗΠΑ για τη διεθνή οικονομική και νομισματική πολιτική και έχουν καταρτιστεί πριν σκάσει η βόμβα για τον Αμερικανό «μεγάλο αδελφό». 

Ads

Διαβάστε:
ΗΠΑ: Η γερμανική οικονομία επιβαρύνει την ΕΕ