Τελικά οι Ευρωπαίοι είναι πιο έξυπνοι απ´ ό,τι τους θεωρούσαν ορισμένοι εδώ στην Ελλάδα.

Ads

Η κίνηση Ντράγκι χτες, πέτυχε δύο στόχους:

1. Αποδόμησε τις κινδυνολογικές θεωρίες συνωμοσίας του Σαμαρά, περί δήθεν δυσανεξίας των Ευρωπαίων, χρεοκοπίας της Ελλάδας και επαναφοράς στη δραχμή, αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόγραμμα τόνωσης των Ευρωπαϊκών αγορών που παρουσίασε ο Ντράγκι και στο οποίο συμπεριέλαβε και την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, έβγαλε από το προεκλογικό κάδρο, όπως επέμενε απεγνωσμένα ο Σαμαράς να τοποθετεί, την Ευρώπη.
Και αυτά που ψέλλισαν χτες ο Σαμαράς κι ο Βορίδης, ότι δήθεν η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαιρεθεί γιατί δεν θα δεχτεί πρόγραμμα, είναι και πάλι κινδυνολογικές θεωρίες συνωμοσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είπε δεν θα δεχτεί πρόγραμμα. Είπε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί αυτό το επαχθές για την Ελλάδα και τους Έλληνες μνημόνιο.

2. Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας στην Ευρώπη πριν τις εκλογές της 25/1 στην Ελλάδα, αφαίρεσε τη δυνατότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ να οικειοποιηθεί τη μεγάλη στροφή της ΕΚΤ ως δικό του επίτευγμα. Και πάλι όμως, δεν ξέρουμε τι θα έκανε ο Ντράγκι αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ κι η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού που τον ακολουθεί. Το πιο πιθανό είναι ότι θα συνέχιζαν τα επαχθή μέτρα για τους έλληνες.
Και μόνον αυτό, είναι μια μεγάλη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ελληνικού λαού, που με την αποφασιστικότητά τους γύρισαν την πλάτη στους ενδοτικούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και των λοιπών μνημονιακών και ανάγκασαν τους Ευρωπαίους να ανακρούσουν πρύμναν.

Ads

Μετά τη χτεσινή ημέρα διαψεύσθηκε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, η προεκλογική ρητορική Σαμαρά, που ήθελε τον ίδιο αποκλειστικό προνομιακό συνομιλητή των Ευρωπαίων και τον ΣΥΡΙΖΑ αποδιοπομπαίο τράγο στην Ευώπη. Έτσι άνοιξε πλέον ο δρόμος για μια ευρεία επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα του χαρίσει την αυτοδυναμία.

* Ο Γιάννης Μυλόπουλος είναι καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ