Η πολιτεία του Μισισιπή είναι βαθύς νότος από κάθε άποψη. Έχει κλίμα υποτροπικό, έκταση περίπου όση η ηπειρωτική Ελλάδα (125.000τ χλμ) και πληθυσμό περίπου όσο οι τέσσερις περιφέρειες Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης (3 εκατομμύρια). Δεν έχει μεγάλα αστικά κέντρα

Ads

Με 8.890 απώλειες ο Μισισιπής περιλαμβάνεται στις πολιτείες των ΗΠΑ με τις βαρύτερες απώλειες από covid και πολύ άνω του εθνικού τους ΜΟ (Μέσου Ορου). Ψήφισε μεν Μπάιντεν οριακά (51%-47%) αλλά εμβολιαστικά βραδυπορεί σημαντικά με 41% πλήρως εμβολιασμένους έναντι 54% του εθνικού ΜΟ των ΗΠΑ.

Αντιστοιχεί δηλαδή στις πιο χαμηλά εμβολιαστικά ελληνικές περιοχές ( Λάρισα 45%, Καβάλα 45%, Πιερία 44%, Αιτ/νία 43%, Ηλεία 43%, Ημαθία 42%, Δράμα 42%, Κιλκίς 42%, Σέρρες 41%, Ευρυτανία 38%, Φωκίδα 38%) Σε αυτές τις περιοχές που εμφανίζουν ήδη μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και οι περισσότερες είναι στον Βορρά.

Ο Μισισιπής ήρθε πρόσφατα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πολύ δυσάρεστο λόγο όπως δείχνει το διάγραμμα του BBC:

Ads

image

Λίγες ημέρες αφότου άνοιξαν τα σχολεία (9 Αυγούστου), περισσότεροι από 20.000 μαθητές των σχολείων της πολιτείας μπήκαν σε καραντίνα λόγω covid 19 Περίπου 4.500 εξ αυτών μέσα στην πρώτη εβδομάδα! Περίπου ένας στους είκοσι μαθητές!

Συνολικά στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί 4.400.000 κρούσματα μαθητών από τα 37 εκατομμύρια συνολικά αλλά με τη μετάλλαξη delta όλα δείχνουν ότι το ποσοστό θα είναι αυξημένο. Μόνο ένα στα 50 από τα παιδικά κρούσματα χρειάστηκε νοσηλεία και μόνο 0,03% κατέληξε σε θάνατο. Σε απόλυτο αριθμό αυτό σημαίνει 1320 νεκρά παιδιά, σε ένα πληθυσμό βέβαια 32 φορές μεγαλύτερο!

Τα παιδάκια κάτω των 12 δεν εμβολιάζονται ούτε στις ΗΠΑ, με προφανείς συνέπειες για τη διασπορά. Λοιμώξεις αλλά και νοσηλείες θίγουν πολύ συχνότερα από πριν τους νεότερους οπόταν περιοριζόταν σε υπερήλικες και ευάλωτους. Στη συγκεκριμένη Πολιτεία ήδη 5 παιδιά έχουν χαθεί. Στο μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο ήδη χρησιμοποιείται και το γκαράζ ακόμη του νοσοκομείου για να ανταποκριθεί στην αυξημένη προσέλευση και εισαγωγές. Oι επιπτώσεις στον γενικό πληθυσμό είναι προφανείς με μια μόνη ματιά στο διάγραμμα της νοσηρότητας στη συγκεκριμένη Πολιτεία.

Ωστόσο δεν πρόκειται για κάτι τοπικό αλλά μάλλον για γενικό φαινόμενο στον χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης νότο! Σε μίαν μόνο σχολική περιφέρεια της Φλόριντα επιβλήθηκε σε 10.000 μαθητές να παραμείνουν στο σπίτι (Hillsborough County) Σαν να μην έφθαναν τα υπόλοιπα στην περιοχή έχουν να αντιμετωπίσουν και τις απειλές του ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη όσοι προσπαθούν να επιβάλουν υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία.

Σε μια κομητεία της Georgia μετά από μια απότομη αύξηση με 800 μαθητές σε καραντίνα έκλεισαν όλα τα σχολεία. Χίλιοι μαθητές στην πρωτεύουσα του Tennessee τέθηκαν σε καραντίνα ενώ η Νέα Ορλεάνη ανέφερε τριπλάσιο αριθμό και 300 περιπτώσεις νόσησης Η Alabama  δεν διαθέτει πλέον άλλες νοσοκομειακές κλίνες ενώ πολλά σχολεία έκλεισαν και στο Texas.

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας. Παρακολουθούμε αμέριμνοι το θρίλερ «ο Μισισιπής φλέγεται» χωρίς να βρίσκουμε ομοιότητες αν και υπάρχουν. Ο Μωυσής πάει στη ΔΕΘ κι οι υπόλοιποι στις ΜΕΘ.

Με την κα Κεραμέως, για κάποιο μυστήριο λόγο θα φύγουνε μαζί, αυτός από το Μαξίμου και εκείνη από το υπουργικό γραφείο της κοντά στο Mall. Μήπως ωστόσο θα μπορούσε να την παρακαλέσει να τροποποιήσει το σχέδιο missisipi που απεργάζεται, τουλάχιστον για τις περιοχές της Βορείου Ελλάδας; Οι περιοχές αυτές είναι εκτεθειμένες πέραν του χαμηλού βαθμού εμβολιασμού, στην πιο πρώιμη μετεωρολογική επιδείνωση και έχουν ήδη σχεδόν τα μισά κρούσματα της χώρας.

Αλλά και η αντιπολίτευση μήπως θα έπρεπε να εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα έτσι ώστε από τώρα να ξέρουμε ποιος εισηγήθηκε τι, ποιος αποφάσισε τι και με ποια στοιχεία!
Αυτό στους κουτόφραγκους λέγεται διαφάνεια και λογοδοσία Accountability and transparency, αν τυχόν δυσκολεύονται οι «άριστοι», με τις σπουδές στο New England, στη μετάφραση.