Χωρίς αμφιβολία, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσιόδρας πιστεύουν ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν ούτε την απλή μέθοδο των τριών. Διότι, όταν στη κοινή συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός μας πληροφορούσε ότι λόγω της «εκθετικής αύξησης» υπάρχουν 213 ασθενείς-covid στις ΜΕΘ, πράγμα που -όπως είπε- σημαίνει πληρότητα 60%, ο υπολογισμός είναι απλός: «αν οι 213 κλίνες είναι το 60%, πόσο είναι το 100% των κλινών; ». Απάντηση: 355 κλίνες. Ούτε 1000, ούτε 1200, όπως μπέρδευε η κυβερνητική προπαγάνδα όλες τις ΜΕΘ με αυτές για τον covid τον προηγούμενο καιρό, ούτε καν ο στόχος των 400 ΜΕΘ-covid, τον οποίο ομολογούσε πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας.

Ads

Η με αριθμό 13 τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη, δεν ήταν παρά μια απεγνωσμένη προσπάθεια του να απαλείψει τις σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησης για ένα γενικό lockdown που θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία. Ασφαλώς παρατηρείται αυξητική τάση κρουσμάτων διεθνώς, αλλά το  πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι το σύστημα υγείας απειλείται με κατάρρευση και έχασε τον αγώνα από τα αποδυτήρια, πριν μπει ο χειμώνας όπως στην Ευρώπη, γιατί  όλο αυτό τον καιρό δεν έγινε τίποτα για την οχύρωση του.«Οι 50 ΜΕΘ τις οποίες προσθέτουμε στο Σωτηρία, με αυτή την ταχύτητα, μπορούσαν να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες», εξήγησε. Κανείς δεν τον ρώτησε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, γιατί τις « προσθέτετε » τώρα στο παρά 5 και όχι από τον Απρίλιο, όταν έγινε η δωρεά της Βουλής; Και με τι προσωπικό τις «προσθέτετε»; Με δανεικούς μη ενταντικολόγους;

H απάντηση είναι γιατί στην πιο ανίκανη κυβέρνηση της ιστορίας, όλα γίνονται την τελευταία στιγμή, χωρίς κανένα σχέδιο. «Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος “γιατί δεν περιμένετε 10-15 ημέρες να δείτε αν τα μέτρα που πήρατε έχουν αποτέλεσμα;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, για τις 2 δέσμες μέτρων που ανακοίνωσε μόλις τις προηγούμενες μέρες. «Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα », απάντησε.

Μα φυσικά, γιατί με τα τεστ να συνεχίζουν να γίνονται με το σταγονόμετρο, του το υπενθύμισε σε αυστηρό τόνο χθες και ο κ. Μόσιαλος με τον οποίο συνεργάζεται, ούτε πραγματική εικόνα υπάρχει για τα κρούσματα, ούτε μπορεί να χαραχτεί στρατηγική. Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, τον αριθμό των διασωληνωμένων και κοιτώντας να αποφύγει την κατάρρευση, παίρνοντας πανικόβλητη οριζόντια μέτρα που πλήττουν οικονομικά περιοχές χωρίς πολλά κρούσματα, όπως παραδείγματος χάριν η Πελοπόννησος, τα νησιά ή η Κρήτη. Γιατί δεν απαγορεύτηκε η μετάβαση σε αυτά τα μέρη αντί να κλείσουν, όπως ίσχυε στο lockdown της άνοιξης, πάλι δεν ρωτήθηκε ο κ. πρωθυπουργός.

Ads

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξης, ήταν όταν προσπάθησε να αποσείσει τις κατηγορίες ότι γίνεται επιλογή των ασθενών που θα μπουν στις ΜΕΘ και αυτών που αφήνονται να πεθάνουν. Όπως έχει πρόσφατα αποκαλυφτεί, την εβδομάδα 19-25/10 κατέληξαν συνολικά 63 ασθενείς, εκ των οποίων η πλειονότητα (32 ) εκτός ΜΕΘ. Ποιος επιλέγει και με ποια κριτήρια; Έχει δοθεί κάποια κεντρική κατεύθυνση και ποια; Για ποιο λόγο αυτές οι κλίνες ΜΕΘ παρέμεναν διαθέσιμες, όπως επαίρετο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ πέθαιναν άνθρωποι που τις χρειάζονταν; Ο πρωθυπουργός ούτε ρωτήθηκε ευθέως, ούτε όταν αναφέρθηκε εμμέσως στο ζήτημα έδωσε ουσιαστική απάντηση.

Κατά τα άλλα, στην πρωτότυπη συνέντευξη με την παρουσία του «Σωτήρη», όπως συνεχώς αποκαλούσε τον κ. Τσιόδρα ροκανίζοντας τη δημοφιλία του τελευταίου, έγινε προσπάθεια να απορριφθούν θεωρίες συνωμοσίας -πράγμα απολύτως σωστό – αλλά και να επενδυθεί επιστημονικά η αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε λέγοντας ότι ακολουθεί πιστά τι του λένε οι επιστήμονες, για να καλύψει τη δική του πολιτική. Και τελείωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις είναι πολιτικές, για να καλύψει τον κ. Τσιόδρα και τις συχνές αντιφάσεις του.

Ο κ. Τσιόδρας δέχθηκε να παίξει το παιχνίδι, ξεχνώντας ή και εμμέσως δικαιολογώντας όλα τα κυβερνητικά λάθη (το είχε κάνει και ευθέως όταν τις προάλλες δήλωνε ότι «δεν μπορούσαμε να επενδύσουμε» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς) και μιλώντας συνεχώς για την «πατρίδα» ως «υπηρέτης της δημοσίας υγείας», την οποία όμως απεχθάνεται και δεν έχει καθόλου ενισχύσει ο παρακαθήμενος του στη συνέντευξη. ¨Ενα ενδιαφέρον σημείο της διατριβής του για την διεθνή εικόνα της πανδημίας, ήταν όταν εξήγησε τα χαμηλά κρούσματα στην Αφρική, επειδή « υποκαταγράφονται ». Όπως ακριβώς δηλαδή και στην «πατρίδα». .

ΥΓ Είναι θετικό ότι, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, αυξήθηκε το επίδομα για τους εργαζόμενους σε αναστολή στα 800 ευρώ- μένει βέβαια να δούμε τις λεπτομέρειες και όλο το οικονομικό πακέτο. Από την άλλη πλευρά, δεν έγινε ξανά καμία αναφορά στους καλλιτέχνες που πλήττονται, ενώ διοργανώνονται συσσίτια για τη διατροφή τους. Στη Γαλλία λόγου χάριν, όπου η υπουργός Πολιτισμού ζήτησε το εισιτήριο για τις παραστάσεις να λειτουργεί σαν SMS για την κυκλοφορία από και προς τα θέατρα, αποφασίστηκε η οικονομική ενίσχυση και μετάδοση των θεατρικών παραστάσεων χωρίς θεατές καθώς και η ενίσχυση των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων στα σχολεία. Στο Βέλγιο, που μάλιστα το ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ως κακό παράδειγμα καθυστερημένης αντίδρασης! (εκεί βέβαια έχουν σύστημα υγείας) τα βιβλιοπωλεία αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοικτά, παρά το αυστηρό lockdown. Ίσως θα άξιζε- και για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του – μια ερώτηση στον πρωθυπουργό.