Ένα ερώτημα το οποίο έχει ήδη απαντηθεί και επιβεβαιώνεται κατ’ επανάληψη στο δρόμο προς τις κάλπες είναι αν η ΝΔ έχει πρόγραμμα. Ο Τσίπρας και βέβαια όχι μόνο αυτός, μάλλιασε να λέει ξανά και ξανά πως η ΝΔ έχει πρόγραμμα κι αυτό δεν είναι παρά οι πιο ακραίες συνταγές του νεοφιλελευθερισμού.

Ads

Η αλήθεια είναι πως για πολλούς το ερώτημα στην αρχή είχε βάση. Κι αυτό γιατί ΝΔ και Μητσοτάκης προσπαθούσαν να κρύψουν τα μέτρα που θα εφάρμοζαν. Στην πορεία βέβαια όλο και κάποια λόγια ξέφευγαν αλλά πλέον δεν κρατούν ούτε καν τα προσχήματα για το τι περιμένει την κοινωνία. Ο λαός όμως δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει και οι απειλές τους, γιατί αυτά που ευαγγελίζονται είναι απειλές, θα γίνουν μπούμερανγκ για τους ίδιους.

Κι όπως έγραψε ο Αντώναρος, τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ επί Κ. Καραμανλή[1] για τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί 7ήμερης εργασίας «Για να θυμόμαστε και να καταλαβαινουμε: Τα ίδια περίπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έλεγε (κι εξακολουθεί να λέει) ο Στέφανος Μανος και το κόμμα του, η Δραση, δεν ξεπέρασε το 1,8%. Σήμερα ο διάδοχος του, κάποιος Σκυλακάκης, είναι αγκαλιά με τον Μητσοτακη και επίσημα συμβουλος του.»

Ένα δεύτερο ερώτημα που τέθηκε λίγους μήνες μετά την άνοδο του Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και μετά από δηλώσεις, συνεντεύξεις και ομιλίες του στη Βουλή, ήταν αν ο Μητσοτάκης είναι όντως τόσο ανόητος όσο εμφανίζεται μ’ αυτά που λέει, ή αν συνειδητά προσπαθεί να κατεβάσει το επίπεδο της αντιπαράθεσης. Κι αυτό γιατί τουλάχιστον οι άνθρωποι που τον περιβάλουν, ξέρουν πως σε μια σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση ο Τσίπρας θα «του πάρει και τα σώβρακα».

Ads

Κάτι που έχει γίνει τόσες και τόσες φορές στη Βουλή. Όχι γιατί ο Τσίπρας είναι καλύτερος ρήτορας από τον Μητσοτάκη ή χρησιμοποιεί καλύτερα τη γλώσσα του σώματος. Ούτε γιατί στο λόγο του Μητσοτάκη υπάρχουν φτιαχτοί θυμοί, τεχνητές κι αφύσικες εξάρσεις κ.λπ. που αναφέρει σε άρθρο του ο Κωστής Παπαϊωάννου. Είναι κι αυτά αλλά είναι δευτερεύοντα.

Το κύριο είναι πως οι πολιτικές επιλογές του Μητσοτάκη δεν είναι απλώς ακραία νεοφιλελεύθερες. Είναι ακροδεξιές κι αυτό τις καθιστά όχι μόνο αποκρουστικές για τον ελληνικό λαό αλλά και επικίνδυνες για την χώρα και τα συμφέροντά της στον περίγυρό της και ευρύτερα. Είναι λοιπόν επόμενο να αδυνατεί να τις υπερασπιστεί ακόμα και σε φίλα προσκείμενα ακροατήρια.

Συνακόλουθα το επικοινωνιακό κόνσεπτ του Μητσοτάκη συνεπικουρούμενο από τα ΜΜΕ της διαπλοκής, προσπαθεί να φέρει την αντιπαράθεση εκτός πολιτικής. Στο επίπεδο πεζοδρομίου με την ελπίδα να τον ακολουθήσει ο Τσίπρας. Γι αυτό η φαιά προπαγάνδα, τα fake news κι η λάσπη. Δεν θα υποκύψω στον πειρασμό να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα.

Είναι όμως μόνο η γύμνια των πολιτικών επιλογών και οι ακροδεξιές επιλογές του Μητσοτάκη ακόμα και σε πρόσωπα, πχ Βορίδης, Γεωργιάδης κ.λπ.; Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Αποδεικνύεται πως είναι ΚΑΙ ανόητος. Ο άνθρωπος είναι τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Μήπως υπερβάλω; Θα αρκεσθώ σε ελάχιστα παραδείγματα και κρίνετε εσείς.

Όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλάει στη Βουλή και αναφέρεται στον εξωγήινο της Πεντέλης τι είναι; Όταν στη Βουλή λέει πως έκανε αντίσταση κατά της χούντας όντας 6 (έξη) μηνών και προκαλεί τα γέλια των βουλευτών, ακόμα και δικών του που δεν μπόρεσαν να κρατηθούν, τι είναι; Όταν στη συνέχεια εγκαλεί τους βουλευτές, αφελής και ανεπίγνωστος: «Τι γελάτε κύριοι;», τι είναι;

Ε, συγνώμη αλλά στο χωριό μου (κι όχι μόνο) για τέτοιες περιπτώσεις λέμε τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Αν στο δικό σας λένε «καταλληλότερος πρωθυπουργός» πάω πάσο. Όταν κάνει εξαγγελίες όπως: «Θα δημιουργήσουμε Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής», δηλαδή, κάτι που υπάρχει από το 2016 με υπουργό τον Νίκο Παππά. Κι αυτό το ξέρουν και οι κότες στην Ελλάδα (για τους «κλεφτοκοτάδες» δεν ξέρω).

Αυτό πως το λένε στο χωριό σας; Κατάλληλος πρωθυπουργός για να ανακαλύψει τον τροχό ή τρεις λαλούν και δυο χορεύουν; Ξέρετε, όταν δίνουν στον Μητσοτάκη τις απαντήσεις να ξέρει τι θα πει, διατρέχει δύο κινδύνους. (1ος) Να του αλλάξουν τη σειρά των ερωτήσεων οπότε γινόμαστε «μια ωραία ατμόσφαιρα» που έλεγε κι ο Ντ. Ηλιόπουλος. (2ος) Ο νυν πρωθυπουργός (Α. Τσίπρας) να έχει ΗΔΗ κάνει αυτά που ο Μητσοτάκης εξαγγέλλει πως ΘΑ κάνει.

Όταν ο Τσίπρας μιλάει για την χώρα και ο Μητσοτάκης για τον Μαδούρο. Όταν ο Μητσοτάκης αραδιάζει ένα συνονθύλευμα αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων και δεν μπορεί να αντιληφθεί την κοινωνική πραγματικότητα και τη βαρύτητα όσων λέει, τότε πιθανόν να είναι κάτι χειρότερο από αυτό που λέμε τρεις λαλούν και δυο χορεύουν.

Στην ΕΕ διαπραγματεύσεις γίνονται κάθε τρεις και λίγο. Αναλύοντας το ζήτημα των διαπραγματεύσεων σε βιβλίο μου πριν 6 χρόνια έγραφα πως κανείς δεν θέλει απέναντί του κάποιον που είναι ρηχός κι ανούσιος, δεν είναι οξύνους, δεν είναι ιδιοκτήτης του λόγου του. Αλλά και ποιος από μας θέλει σε μια (έστω και στοιχειωδώς) σοβαρή συζήτηση, έστω σε μια παρέα κάποιον που είναι τρεις λαλούν και δυο χορεύουν;

Σοβαρά τώρα και με το χέρι στην καρδιά. Πιστεύετε πως ο Μητσοτάκης μπορεί να παράγει αυτοφυή πολιτική σκέψη; Να σταθεί μόνος απέναντι σε ηγέτες (Μέρκελ, Μακρόν κ.λπ.) και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας; Εδώ δεν το πιστεύει ο ίδιος και οι επικοινωνιολόγοι που σκηνοθετούν την δημόσια παρουσία του. Γι’ αυτό και δεν μετέχει σε ελεύθερο διάλογο με τον Τσίπρα.

Εν κατακλείδι, πως μπορεί κάποιος να μην αγανακτήσει με το κρεσέντο χυδαιότητας του Μητσοτάκη και της ΝΔ, με την πολιτική τυμβωρυχία για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Το εύκολο θα ήταν να τους θύμιζε κανείς τι έλεγαν και τι έκαναν με τις φωτιές στην Ηλεία που είχαμε 67 νεκρούς. Να τους θυμίσει τις «ασύμμετρες απειλές» και τον «στρατηγό άνεμο» που επικαλούντο.

Εκεί όμως που ξεπέρασαν την πεζοδρομιακή αντιπαράθεση και κατέβηκαν στο επίπεδο βούρκου κι υπονόμου, ήταν η αισχρή τυμβωρυχία με τον πατέρα του Τσίπρα. Το ίδιο θα ήταν για οποιονδήποτε νεκρό πατέρα. Πως διάολο το καταπίνεις αυτό βρε ψηφοφόρε; Ας πούμε πως ο πατέρας του Τσίπρα πήρε δουλειές από την χούντα.

Μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτόν του αφού είναι νεκρός; Ήταν πολιτικό πρόσωπο; Φταίει ο υιός Αλέξης Τσίπρας; Κι όλοι εμείς που στο Δίστομο έχουμε νεκρούς συγγενείς, όπως χιλιάδες συμπατριώτες μας σε όλη την Ελλάδα, τι πρέπει να κάνουμε με τους γιους και τις θυγατέρες των γερμανών που έσφαξαν γονείς κι αδέλφια, γιαγιάδες και παππούδες; Έσφαξαν Μητσοτάκη. Δεν πήραν δουλειές από κάποια χούντα.

Ο χυδαίος πολιτικός τυμβωρύχος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τον ανθέλληνα φίλο του γερμανό εκ Βαυαρίας Μάνφρεντ Βέμπερ να του προσκομίσει πιστοποιητικά ότι ο πατέρας του Βέμπερ (ή κι ο θείος του;) δεν ήταν στους ναζί; Το ίδιο θα κάνει και με όλους του γερμανούς που θα συναντιέται; Πρόεδρο, πρωθυπουργό, υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, τον εδώ πρεσβευτή κ.λπ.;

Αν ο Μητσοτάκης, ο χυδαίος πολιτικός τυμβωρύχος, ο τρεις λαλούν και δυο χορεύουν καταφέρει να επιβιώσει και μετά τις εκλογές, τότε ο Δαρβίνος οφείλει να ζητήσεις συγνώμη από την ανθρωπότητα.

[1] Ο Αντώναρος είναι τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ και όχι πρώην. Ως γνωστόν δεν υπάρχει νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ.