Τουλάχιστον εννέα άμαχοι εκ των οποίων δύο παιδιά σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν την Τετάρτη κοντά σε ρέμα, χώρο για πικ-νικ στην κουρδική πόλη Ζάχο στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Βαγδάτης και τους αυτόπτες μάρτυρες, η αιτία είναι κανονιοβολισμοί από την Τουρκία.

Ads

Οι οβίδες που βρέθηκαν στο σημείο είναι αυθεντικές. Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Αλ-Καζίμι κατηγόρησε ευθέως την Άγκυρα, ενώ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε «ότι ο τουρκικός στρατός δεν επιτίθεται ποτέ σε αμάχους». Η Τουρκία, η οποία πιστεύει ότι πρόκειται για επίθεση τρομοκρατών (το ΡΚΚ, σύμφωνα με την επίσημη ρητορική), πρότεινε τη διεξαγωγή κοινής έρευνας με τις ιρακινές αρχές – πρόταση που δεν ελήφθη υπόψη στη Βαγδάτη. Επιπλέον, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι το ΡΚΚ δεν διαθέτει βαρύ πυροβολικό στο τουρκικό έδαφος.

Οι Ιρακινοί πραγματοποίησαν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από τα κτίρια της πρεσβείας και των προξενείων της Τουρκίας σε όλη τη χώρα. Τουρκικές σημαίες κάηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων, οι συμμετέχοντες των οποίων φώναζαν συνθήματα όπως «τρομοκρατική Τουρκία».

Αρκετοί Ιρακινοί αξιωματούχοι ζητούν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, το εμπάργκο κατά των τουρκικών προϊόντων και τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Άγκυρα. Η Βαγδάτη έλαβε, επίσης, την απόφαση να υποβάλει καταγγελία κατά της Άγκυρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Ιράκ κήρυξε εθνικό πένθος την Πέμπτη.

Ads

Το μικρό χωριό Παράχ είναι μία τουριστική τοποθεσία με καταρράκτες στο ρεύμα Habur του Τίγρη. Οι περισσότεροι νεκροί είναι Άραβες τουρίστες από το Νότιο Ιράκ.

Το ΡΚΚ, από την πλευρά του, αρνήθηκε την κατηγορία της Άγκυρας και θεώρησε ότι επρόκειτο για «τρομοκρατική επίθεση του τουρκικού κράτους, για να τρομάξει τον τοπικό πληθυσμό». Το ΡΚΚ απουσιάζει στην περιοχή αυτή, λένε οι τοπικοί αξιωματούχοι. Το ΡΚΚ κατηγόρησε, επίσης, τοπικούς αξιωματούχους, άρα τον Μπαρζανί και την κυβέρνηση της Βαγδάτης «που συνεργάζονται με τον τουρκικό στρατό και δεν έχουν αντιταχθεί έως σήμερα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στο κουρδικό και ιρακινό έδαφος».

Όσο για τον εκπρόσωπο Τύπου της Αυτόνομης Διοίκησης του Ιρακινού Κουρδιστάν (ΑΑΚΙ), απλώς διαμαρτυρήθηκε κατά της επίθεσης, χωρίς να κατονομάσει το δράστη.

Τα τουρκικά κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δεν δημοσίευσαν για ένα 24ωρο την πληροφορία για την επίθεση.

Υποχρεώθηκαν, ωστόσο, να δημοσιεύσουν την Πέμπτη τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών που αρνείται την ευθύνη της Άγκυρας.

Ένας πρώην αξιωματούχος του Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Κεμαλικός), πρώην πρέσβης της Τουρκίας στη Βαγδάτη, δημοσίευσε μόνο ένα μήνυμα για «ταχεία ανάρρωση» στον Τούρκο Υπουργό. Κανένας αξιωματούχος από την Άγκυρα δεν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα.

Μόνο το κουρδικό και αριστερό HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, 55 εκ των 581 εδρών στο Κοινοβούλιο) διαμαρτυρήθηκε ενάντια στην επίθεση: «Αυτό είναι ένα δεύτερο Ρομπόσκι», λέει. Στις 28 Δεκεμβρίου 2011, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία είχε βομβαρδίσει μία ομάδα στην τουρκο-ιρακινή παραμεθόρια περιοχή Ρομπόσκι και είχε σκοτώσει 34 άτομα, εκ των οποίων 17 παιδιά.

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει από το 1984, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία,  18 μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ. Αρκετές δεκάδες πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων. Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος διαθέτει περισσότερα από 20 στρατιωτικά σημεία παρατήρησης στο ιρακινό έδαφος, συνεχίζει από τον Απρίλιο του 2022 την επιχείρηση που ονομάζεται Claw-Lock.

Η Άγκυρα θέλει να καταπολεμήσει την «αυτονομιστική τρομοκρατία» στο δικό της έδαφος, αλλά και στο έδαφος των νότιων γειτόνων της, επομένως, της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν. Το ΡΚΚ, από την πλευρά του, διεκδικεί την αναγνώριση από την Άγκυρα των δικαιωμάτων των Κούρδων και δηλώνει την επιθυμία του να ζήσει σε μια Λαϊκή Δημοκρατία της Τουρκίας.

Αυτή η τελευταία επίθεση μπορεί να εμποδίσει τον τουρκικό στρατό, σύμφωνα με το δημοσιογράφο Μουράτ Γέτκιν, να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στο ιρακινό έδαφος, αλλά μπορεί, επίσης, να καθυστερήσει τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Βόρειας Συρίας, όπως επιθυμεί ο Πρόεδρος Ερντογάν. Ο τελευταίος δεν μπόρεσε να λάβει την υποστήριξη της Μόσχας, της Ουάσιγκτον και του Ιράν, που, επιπλέον, καταδίκασαν την πρόσφατη επίθεση στο Ζάχο, μαζί με το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Το δημοφιλές τουρκικό ρητό «ο μικρός έκανε κακά, φέρτε μου πάνες!», περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση του Τούρκου Προέδρου.