Σε ανύποπτο χρόνο, λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ο διευθυντής των ΜΕΘ του νοσοκομείου Πανανικολάου Νίκος Καπραβέλος, είχε κάνει την παρακάτω δήλωση: «Μην απορήσετε εάν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου πιάσουμε και τους 500 και τους 700 και τους 800 διασωληνωμένους. Δεν θα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε». 

Ads

 

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021, διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονταν 647 ασθενείς. Δεν γνωρίζω προσωπικά τον κ. Καπραβέλο, ούτε ήταν ο μόνος που είχε κάνει ανάλογες προβλέψεις. Ο Παναγιώτης Τζανετής και άλλοι συνεργάτες του tvxs είχαν προβλέψει με ακρίβεια, σε σειρά αναλύσεων, το τσουνάμι της πανδημίας και τη σημερινή φρίκη των νοσοκομείων. Ακόμα και το αυξημένο ποσοστό θνητότητας, που προκάλεσε τις προάλλες και το ενδιαφέρον του κ. Μάνου. 
 

Διαβάστε επίσης: Πανδημία: όλες οι σημερινές τραγωδίες ήταν προβλέψιμες

Ads

Και ακόμη: Η Ελλάδα ξεπέρασε τη Σουηδία σε θανάτους covid. Αιτίες και συμπεράσματα

 

Ενώ αυτές και παρόμοιες δυσοίωνες προβλέψεις είχαν διατυπωθεί από καιρό και το πανδημικό κύμα έδειχνε τα δόντια του, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε στις αρχές Νοεμβρίου συνέντευξη στο Mega στην οποία μας κάλεσε να αποδραματοποιήσουμε την κατάσταση και να μην ανησυχούμε γιατί πρόκειται περί «πανδημίας ανεμβολίαστων». 

 

Υπάρχουν επομένως δύο εκδοχές: είτε ότι ο Καπραβέλος, ο Τζανετής και οι άλλοι γιατροί της Θεσσαλονίκης που έγραφαν ότι «ο περσινός Νοέμβριος, μοιάζει με περίπατο στην εξοχή μπροστά σε αυτό που έρχεται»,  έχουν καλή καφετζού που προβλέπει το μέλλον. ‘Η ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έχει πέσει τελείως έξω στη διαχείριση της πανδημίας. Επειδή προφανώς το τελευταίο ισχύει, πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες: είναι οι κυβερνώντας ανίκανοι ή μήπως αναίσθητοι για τον ανθρώπινο πόνο, τις τραγωδίες και τις απώλειες; ‘H και τα δύο μαζί; 

 

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει το τέλος της πανδημίας και το «τελευταίο μίλι» καμιά δεκαριά φορές. Παραθέτω μόνο ορισμένες δηλώσεις, αλλιώς θα χρειαζόταν ξεχωριστό άρθρο: 

  • Φεβρουάριος 2021 «Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά βλέπουμε το τέλος του τούνελ. Υπομονή δυο μήνες»
  • Φεβρουάριος 2021 «Είμαστε στο τέλος της πανδημίας του κορονοϊού»
  • Απρίλιος 2021 «Η πανδημία φτάνει στο τέλος της». 

Ο παράγοντας της ανικανότητας παίζει επομένως τον ρόλο του. Όμως στη δήλωση του κ.Καπραβέλου, με την οποία ξεκινά το άρθρο, υπήρχε και μια επόμενη πρόταση: «Εγκαινίασε 18 κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου ο πρωθυπουργός, και δεν έχει προκηρυχθεί θέση ακόμα γιατρού ή νοσηλευτή σε αυτές τις ΜΕΘ». 

 

Δεκαπέντε μέρες αργότερα, σε επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, η πρόεδρος της Επιτροπής 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου, όταν έμαθε ότι οι 18 κλίνες ΜΕΘ που αποκτήθηκαν με δωρεά 2,5 εκατομμυρίων ευρώ της Επιτροπής της, παραμένουν ανενεργές, δήλωσε: «Σοκάρομαι, εκπλήσσομαι και λυπάμαι». 

 

Για να επανδρωθούν οι ΜΕΘ, χρειάζονταν προσλήψεις εντατικολόγων και ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού. Επειδή στους διορισμούς οι νεοδημοκράτες είναι μανούλες, δεν μπορεί κανείς να αποδώσει το πρόβλημα σε ανικανότητα: απλώς τους διακρίνει μια παγερή αδιαφορία για την τύχη και τη ζωή των απλών ανθρώπων. 

 

Ο υπουργός κ. Σκέρτσος, το δικαιολόγησε όσο πιο ψυχρά γίνεται: «δεν  υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές(sic) σύστημα υγείας, μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ». Οπως δήλωνε παλιότερα και ο κ. Γεωργιάδης: «Μην είστε μίζεροι, πανδημία έχουμε, νεκροί υπάρχουν, τι να κάνουμε τώρα». 

 

Ήξεραν ότι έρχονται διασωληνωμένοι και θάνατοι. Προς τα τέλη Οκτωβρίου σημειώθηκε η χειρότερη Δευτέρα από την έναρξη της πανδημίας σε αριθμό κρουσμάτων και αυξανόταν συνεχώς ο αριθμός των απωλειών, αλλά παρόλα αυτά στην κυβέρνηση συνέχιζαν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μη θιγεί η εκλογική τους πελατεία, στην οποία συνωστίζονται ανεμβολίαστοι και ψιλόψεκασμένοι.

 

Διαβάστε επίσης: Παρελάσεις: που πας ρε Καραμήτρο; 

 

Σε όλες τις χώρες που υπάρχει πρόβλημα λαμβάνονται μέτρα. Αλλά όχι στην Ελλάδα, παρότι σπάει το ένα μετά το άλλο τα θλιβερά πανευρωπαϊκά ρεκόρ θανάτων και θνητότητας στα νοσοκομεία. Έγκυροι αναλυτές προβλέπουν ότι στις 20 Δεκεμβρίου οι νεκροί θα κυμαίνονται από 158 έως 382 την ημέρα, με μέση πρόβλεψη 253. 

image

Η βαθύτερη αιτία της τραγωδίας που ζούμε είναι ότι η πολιτική της ανοσίας της αγέλης, την οποία εφαρμόζει τώρα στη χώρα, πάει γάντι στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη: η πεμπτουσία του νεοφιλελευθερισμού, είναι ακριβώς ότι στην καπιταλιστική ζούγκλα γίνεται ένα είδος «φυσικής διαλογής» και οι πιο καπάτσοι επιβιώνουν. Οι υπόλοιποι «να μη σώσουν», που έλεγε και ο υπουργός Ανάπτυξης.

Λένε ότι η αριστερά έχει ιδεοληψίες. Αλλά δεν υπάρχει πιο ιδεοληπτική κυβέρνηση,  από αυτήν του κ. Μητσοτάκη. Και το πληρώνουμε ακριβά.