Πριν λίγες μέρες, σχολιάζαμε τις πιθανότητες μιας συνεργασίας του Μάικλ Φλιν, πρώην επικεφαλής της National Security Agency των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον Ρόμπερτ Μιούλερ, ειδικό κατήγορο που διερευνά την εμπλοκή της Ρωσίας στις πρόσφατες αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Την Παρασκευή οι πιθανότητες αυτές αποδείχτηκαν μάλλον ισχυρότατες, καθώς ο Μάικλ Φλιν δήλωσε στο δικαστήριο ένοχος ψευδομαρτυρίας για μια σειρά από ζητήματα.

Ads

Αυτό που σχολιάζουν όλοι είναι πως οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Φλιν είναι σχετικά ήσσονος σημασίας, και πως ο Ρόμπερτ Μιούλερ θα μπορούσε να τον κατηγορήσει για σημαντικότερες. Καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως μία πιθανή ποινή φυλάκισης του Φλιν για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν θα μπορούσε να κυμαίνεται από καμία ημέρα, μέχρι 6 μήνες, επιβεβαιώνεται, μάλλον, ότι κάποια συμφωνία τον προστατεύει από μια τέτοια σκληρότερη αντιμετώπιση.

Οι ειδήσεις που βγήκαν από το κατηγορητήριο το οποίο υπέγραψε ως ακριβές και αληθές ο Μάικλ Φλιν ήταν πολλές, και προς στιγμή έριξαν τον δείκτη S&P 500 στη Wall Street κατά 1,5%. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται ότι ο πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ και πρώην σύμβουλος της προεκλογικής προεδρικής του εκστρατείας, είπε ψέματα στο FBI για τις επαφές του με τον πρώην πρέσβη της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τον οποίο είχε ζητήσει -το Bloomberg υποστηρίζει πως αυτό έγινε κατόπιν και τουλάχιστον μερικής συνεννόησης με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου- να αναβάλει ή να μετριάσει τη στάση της Ρωσίας στο Εθνικό Συμβούλιο του Ο.Η.Ε. ως προς ψήφισμα που επέκρινε τις πολιτικές του Ισραήλ. Διάφορα Μέσα υποστηρίζουν πλέον πως σύμφωνα με πηγές, το αίτημα για τις δραστηριότητες του Φλιν προήλθε από τον γαμπρό του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, κάτι που, αν ισχύει, υποδεικνύει μία από τις κατευθύνσεις όπου επιδιώκει να προωθήσει την έρευνά του ο ειδικός κατήγορος, φτάνοντας στον άμεσο πυρήνα του κύκλου του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο κατηγορητήριο που υπέγραψε, ο Μάικλ Φλιν παραδέχτηκε, εκτός από τις επαφές του με ρωσικούς αξιωματούχους, και τη σχέση του με την τουρκική κυβέρνηση, την οποία είχε αρνηθεί επανειλημμένως το προηγούμενο διάστημα. Ο πρώην επικεφαλής της NSA υπέγραψε δήλωση πως «αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης επέβλεπαν και κατηύθυναν» τις δραστηριότητες της συμβουλευτικής εταιρείας του ως προς το λεγόμενο «τουρκικό project». Παλαιότερα ο Τούρκος επιχειρηματίας, Εκίμ Αλπτέκιν, από την εταιρεία του οποίου προέρχονταν οι πληρωμές προς τον Φλιν, τόνιζε πως η συμφωνία δεν ήταν εις γνώση της τουρκικής κυβέρνησης. Τις ίδιες διαβεβαιώσεις παρείχαν και Τούρκοι αξιωματούχοι. Πλέον, φαίνεται πως ο Φλιν είχε συναντηθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 με τους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας. Η παραδοχή του Φλιν αποκτά ειδική σημασία, καθώς η σχέση του εκείνη την εποχή του επέτρεπε να παρίσταται σε απόρρητες συναντήσεις ενημέρωσης του τότε υποψηφίου προέδρου από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Την ημέρα των εκλογών, μάλιστα, λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί ο διορισμός του στην κυβέρνηση Τραμπ, ο Μάικλ Φλιν υπέγραφε άρθρο στο οποίο υποστήριζε πως «χρειάζεται να δούμε τον κόσμο από την πλευρά της Τουρκίας».

Ads

Πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, στο συνέδριο του ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο Μάικλ Φλιν έλεγε -από του βήματος- για την Χίλαρι Κλίντον: «Κλειδώστε την (στη φυλακή)». Πολλοί θυμούνται πια με ανάμεικτα συναισθήματα αυτήν του την προτροπή: Ο ίδιος, οι πολίτες που την απηύθυναν σε εκείνον καθώς έβγαινε από το δικαστήριο, και -ίσως- κάποιοι στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: ΕΡΤ