Δεν ξέρω με ποια κριτήρια οι πολίτες απαντούν στις δημοσκοπήσεις για το «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός» και βγάζουν πρώτο και με διαφορά  τον Αντώνη Σαμαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Αν, όμως, θέλαμε ένα μέτρο σύγκρισης, θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε την επίσκεψη των ηγετών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στον Έβρο, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε απόσταση περίπου 15 ημερών.

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον Έβρο στις 21  Δεκεμβρίου, συμμετέχοντας σε Περιφερειακή διάσκεψη – διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. 

Αντιθέτως, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός φόρεσε στολή εκστρατείας  για να κάνει προεκλογική εμφάνιση δίπλα στον περιβόητο φράκτη στον Έβρο, προκαλώντας τα ειρωνικά σχόλια πολλών ΜΜΕ της Ευρώπης. Πήγε στον φράκτη, όχι για να παρουσιάσει την μεταναστευτική πολιτική της Ν.Δ, αλλά για να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του για το μεταναστευτικό. Δεν είχε την ευαισθησία ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, που γέννησε πανανθρώπινες ιδέες και αξίες, να πει δυο λόγια για τους ανθρώπους που πνίγονται στον Έβρο, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας για να σωθούν από πολέμους, εμφύλιες συγκρούσεις και καταπιεστικά καθεστώτα.

Δεν είπε τίποτα για το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο και την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών χορήγησής του, σύμφωνα με το διεθνές και και ευρωπαϊκό δίκαιο, ούτε για την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας, Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας, ώστε να αποτρέπονται ή τουλάχιστον να περιορίζονται οι υπερχειλήσεις του ποταμού, κατά τους χειμερινούς μήνες, με καταστροφικές συνέπειες για τις παραποτάμιες περιοχές και των τριών χωρών, κυρίως για τους φτωχούς αγρότες. Πάλι καλά που ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το τουρκικό φυλάκιο για να ευχηθεί καλή χρονιά στους γείτονες, ανταποδίδοντας αντίστοιχη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Νταβούτογλου στις Καστανιές.

Ads

Για τον κ. Σαμαρά και την Ν.Δ.  (χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν και φωτισμένοι δεξιοί πολιτικοί), η εισροή μεταναστών στην Ελλάδα  είναι ένα είδος «εισβολής», που για την αποτροπή της χρειάζονται τείχη, όχι πολιτικές αντιμετώπισης των αιτιών που ξεριζώνουν τους ανθρώπους αυτούς και τις οικογένειές τους από τις εστίες τους.  Στις  εκλογές του 2012, ο κ. Σαμαράς είχε εκστομίσει το απίθανο  σύνθημα «να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας», παίζοντας στο γήπεδο της  «Χρυσής Αυγής» από τότε.

Δυστυχώς, με τέτοιες απόψεις, ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να εμφανίζεται ως εγγυητής της θέσης και του ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη. Ούτε να εμφανίζεται   ως αληθινός πατριώτης και καλός χριστιανός, αφού π.χ. το «Σύνταγμα της Επιδαύρου», δηλαδή, το πρώτο Σύνταγμα της επαναστατημένης Ελλάδας του 1821, προνοούσε για την προστασία και παροχή ασύλου για τους πρόσφυγες, αναφέροντας ότι αν κάποιος ζητούσε άσυλο στο υπό ίδρυση ελληνικό κράτος, θα έπρεπε να είναι «από τον δεσπότην αυτού ακαταζήτητος».  Ανάλογες αντιρατσιστικές αναφορές θα μπορούσε να αναζητήσει ο κ. Σαμαράς και στην Αγία Γραφή, αφού παριστάνει τον καλό χριστιανό και υπεραμύνεται της μη «αποκαθήλωσης των εικόνων» από τα σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους.

Όσο για τον  Αλέξη Τσίπρα, να τι είχε πει στον Έβρο:
«Η ανάπτυξη στην περιοχή αυτή, δεν είναι θέμα που αφορά μόνο την ίδια την περιφέρεια. Είναι και ζήτημα καθοριστικής σημασίας για ολόκληρη την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Γιατί η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Και τα σταυροδρόμια έχουν ιδιαίτερη σημασία, ειδικά σε εποχές που η διεθνής ένταση ανεβαίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρη θέση πάνω στο θέμα αυτό.

Θέλουμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας με όλες τις γειτονικές χώρες. Αλλά σχέσεις που θα βασίζονται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στον αμοιβαίο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σχέσεις που θα ανοίγουν επωφελείς δρόμους συνεργασίας στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στον τουρισμό, στις διασυνοριακές επαφές, επωφελείς για όλες τις πλευρές. Οι εντάσεις, οι προκλήσεις, τα τετελεσμένα, δεν βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση. Ούτε πρόκειται να πετύχουν τον παραμικρό τους στόχο. Σε αυτό είμαστε απολύτως ξεκάθαροι.

«Η περιοχή σας – συνέχισε – είναι καίριας σημασίας για την χώρα μας από την άποψη αυτή. Εδώ, παίζεται ένα μεγάλο στοίχημα που αφορά την ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής του Εύξεινου Πόντου. Πιστεύομε ότι η Ελλάδα,   κράτος-μέλος της ΕΕ, σε κομβικό γεωγραφικό σημείο στον ενεργειακό χάρτη, έχει έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο να παίξει στο πλαίσιο αυτό» .

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τονίσει αφού είχε επισκεφθεί τις πλημμυροπαθείς περιοχές, ότι ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησής του θα είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας για τον Έβρο.

Κατόπιν των παραπάνω, έχει κανείς αμφιβολία για το ποιος προτείνει μια νέα εθνική στρατηγική για την Ελλάδα του 21ου αιώνα και ποιος όχι;

Ο Πάνος Τριγάζης είναι συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ