Λίγες εβδομάδες πριν, ο Βρετανός πρωθυπουργός έμοιαζε ανίκητος. Απολάμβανε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σχεδόν 80 εδρών και τα μέσα ενημέρωσης συζητούσαν αν θα έμενε στην εξουσία μόνο αυτή τη δεκαετία ή και την επόμενη. Όμως αυτές τις μέρες, η κοινή γνώμη αλλά και ένας αυξανόμενος αριθμός βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, τάσσονται υπέρ της παραίτησής του. Γιατί αποκαλύφθηκε ότι, επί εποχής σκληρού lockdown, ο πρωθυπουργός έκανε πάρτι με τους φίλους του, παραβιάζοντας τους περιορισμούς που ο ίδιος είχε επιβάλλει.

Ads

Το ίδιο ανίκητος και παντοδύναμος, παρουσιάζεται από τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο χθεσινό «Βήμα», ο Πρετεντέρης έπλεκε το εγκώμιο ενός προέδρου της ΝΔ που «έχει ξεπεράσει ήδη σε διάρκεια πολλούς προκατόχους του, όπως τον ιδρυτή Κ. Καραμανλή, τον Γ. Ράλλη, τον Ευ. Αβέρωφ, τον Μ. Εβερτ και τον Αντ. Σαμαρά.

..Παρέλαβε μια ηττημένη, αποκαρδιωμένη παράταξη και σύντομα την οδήγησε στην πολιτική κυριαρχία. Η ΝΔ κλείνει έξι χρόνια (όσα και ο Μητσοτάκης…) ισχυρού και αδιαμφισβήτητου δημοσκοπικού προβαδίσματος ενώ έχει κερδίσει και όλες τις εκλογές που έχουν μεσολαβήσει. Θεωρητικά βρίσκεται σε καλό δρόμο να κερδίσει και τις επόμενες».

Δεν είναι ότι ο Τζόνσον δεν είχε κάνει λάθη, από προκλητικά για την κοινή γνώμη ως καταστροφικά, όπως ο τρόπος που προώθησε και διαπραγματεύτηκε το brexit. Oι κατηγορίες για διαφθορά, τα ψέματα που έχει πει, ο τρόπος που έθεσε σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ιρλανδία, «θα είχαν βυθίσει οποιονδήποτε άλλο ήταν στη θέση του», σχολιάζει στους χθεσινούς New York Times η Σάρα Πουρνέλ, άλλοτε συνάδελφός του στη δημοσιογραφία και βιογράφος του.

Ads

«Ο κατάλογος (των λαθών του) είναι τόσο ατελείωτος όσο και η συγχώρεση του βρετανικού κοινού για έναν άνθρωπο που πολλοί αντιλαμβάνονται ότι είναι διασκεδαστικός, αισιόδοξος και, παρά το αδιάκοπα ελιτίστικο προφίλ του, κάπως σαν ένας από εμάς». Όλα αυτά πριν το κορονωπάρτι. 

Διαβάστε επίσης: Το Party Gate θα ρίξει τον Μπόρις Τζόνσον;

Φυσικά ο Έλληνας ομόλογός του βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Παρά τη «δεδομένη πια κυβερνητική φθορά» μιας κυβέρνησης που «σχεδόν ασφυκτιά στο παρόν πανδημικό περιβάλλον», όπως επεσήμανε σε άλλες σελίδες του «Βήματος» ο διευθυντής του Α. Καρακούσης, ο πρωθυπουργός παραμένει δημοφιλής και δεν έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αλλά κάτι αλλάζει τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε αυτό της προσωπικής ακτινοβολίας. 

«Μέχρι πρότινος ο κ. Μητσοτάκης στηριζόταν στην αδυναμία του κ. Τσίπρα να καταστήσει και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη εξουσίας», συνέχιζε ο κ. Καρακούσης. «Τώρα διαπιστώνει ότι ο κ. Ανδρουλάκης αφαιρεί δυνάμεις και από τον ίδιο, υπονομεύοντας τις προοπτικές αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες..

..Κοινή είναι πια η πεποίθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι στην πρώτη εκλογική μάχη με το σύστημα της απλής αναλογικής η Νέα Δημοκρατία θα καταγράψει κάποιες απώλειες από το 39% του 2019 και λογικά η δύναμή της θα περιοριστεί στη ζώνη του 32%-33%. Σύμφωνα με το βασικό κυβερνητικό σενάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιοριστεί μεταξύ 24%-25% και το ΚΙΝΑΛ θα ανέλθει μεταξύ 12%-13%…

..Για τους κυβερνητικούς εκλογολόγους το παραπάνω σενάριο, στον βαθμό που επιβεβαιωθεί, θα επιτρέψει στον κ. Μητσοτάκη να θέσει με ένταση το δίλημμα «σταθερότητα ή ακυβερνησία» στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και έτσι να κερδίσει τις 4-5 ποσοστιαίες μονάδες που θα χρειάζεται για να ξεπεράσει το 37%, που του προσφέρει την αυτοδυναμία με τον νέο εκλογικό νόμο». 

Ο τελευταίος δίνει στο πρώτο κόμμα bonus 30 έδρες (και όχι 50 όπως αυτός των εκλογών μέχρι το 2019) και επομένως το σενάριο της αυτοδυναμίας σε δεύτερες εκλογές μοιάζει δυσκολότερο από ότι ακούγεται. Έπειτα είναι και το πρωθυπουργικό προφίλ που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Γηπεδικά, χλευαστικά ή και υβριστικά, αλλά αυθόρμητα, τα συνθήματα και τα στιχάκια στο twitter δείχνουν αυξανόμενη δυσφορία και οργή κατά του πρωθυπουργού. 

Διαβάστε επίσης: #δικο_σας_συναδελφοι: Το νέο trend στο twitter για τον Μητσοτάκη

Τα φαινόμενα αυτά, έχουν έντονα εξοργίσει αλλά και προβληματίσει τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει στρατηγική ανακοπής τους. Ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να πλειοδοτεί σε υπεροπτικά εγώ ή και να του ξεφεύγουν προκλητικές φράσεις, ενδεικτικές προσωπικότητας, όπως ότι μπορεί να πέθαναν 16.000 πολίτες το 2021 αλλά σώσαμε τον τουρισμό. 

Στην ακρίβεια και τους αβάσταχτους λογαριασμούς για την ενέργεια, προβλήματα που αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης, είτε έχουμε κυβερνητική κακοφωνία όπως με τη υποτιθέμενη μείωση του ΦΠΑ, είτε λαμβάνονται οριζόντια μέτρα ενισχύσεων, που δεν κάνουν διάκριση μεταξύ πλουσίων και αδυνάτων. 

Η λεγόμενη «μεταρρυθμιστή ατζέντα» της κυβέρνησης δείχνει να στερεύει από καινούργιες ιδέες και θέματα. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία προσφέρεται για δημαγωγία, αλλά μπορεί να έχει παρενέργειες και δεν αποτελεί πανάκεια. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει μια αντιπολίτευση ασθενέστερη από αυτήν στην Ελλάδα. Το Εργατικό Κόμμα έχει περιθωριοποιήσει και διαγράψει από τον πρώην ηγέτη του Τζ. Κόρμπιν μέχρι τον διάσημο σκηνοθέτη Κεν Λόουτς. Αλλά δεν χρειάστηκε ένα περιστατικό για να αλλάξει τα πράγματα για τον Τζόνσον, γιατί «έχει υποτιμήσει τις θυσίες μας και τον πόνο μας », έγραψε η βιογράφος του. 

Ξεπρόβαλλε ένας άνθρωπος χωρίς ενσυναίσθηση, ένας ηγέτης που πιστεύει ότι απαλλάσσεται από την ευθύνη και μπορεί να κάνει ότι του αρέσει με όποιον του αρέσει-να παρακολουθήσει ένα πάρτι για να απολαύσει τον “υπέροχο καιρό” – ενώ άλλοι έξω από τον γοητευτικό κύκλο του έτρωγαν πρόστιμα επειδή συνάντησαν περισσότερους από έναν φίλους σε εξωτερικό χώρο». 

Στη Μεγάλη Βρετανία ή την Ελλάδα, το συμπέρασμα είναι κοινό: σε συνθήκες όπου συσσωρεύονται προβλήματα και αγανάκτηση, οι ανατροπές δεν χρειάζονται παρά ένα κλικ.