H ηλικία των δραστών της επίθεσης σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη και το προφίλ τους πρέπει να μας σοκάρει. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά πως θα αντιστρέψουμε και θα ανατρέψουμε αυτό το δηλητήριο του ανορθολογισμού και του παραλογισμού με το οποίο πολλοί τα προηγούμενα χρόνια πότισαν και εμπότισαν το μυαλό και την ψυχή του ελληνικού λαού. 

Ads

Έχω άλλωστε πολλές φορές και στο παρελθόν κάνει αναφορές στον βίαιο, απρεπή και άλογο πολιτικό λόγο που αργά ή γρήγορα μεταφέρεται κάτω στην πλατεία και στο δρόμο και μετατρέπεται σε πράξη. Πράξη εξίσου βίαια και παράλογη.

Ευτυχώς σύσσωμοι οι θεσμικοί παράγοντες της πόλης όπως και η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας καταδίκασαν τα γεγονότα ομόθυμα με ελάχιστες εξαιρέσεις. Άλλωστε πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα, και στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχαν ευτυχώς ελάχιστοι θεσμικοί παράγοντες που χειροκρότησαν αυτή την στάση, είτε διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις. 

Εκείνο που πρέπει να μας προβληματίζει είναι οι πολλοί με άποψη «ναι, μεν αλλά…». Και εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως αυτή η στάση είναι χειρότερη από την επίθεση σε βάρος του δημάρχου. Είναι μια στάση που δηλητηριάζει την ίδια την κοινωνία.

Ads

Ο Γιάννης Μπουτάρης υπήρξε αποδέκτης ενός παγκόσμιου κύματος υποστήριξης. Όλα τα έγκυρα ειδησεογραφικά μέσα, οι εφημερίδες, τα κανάλια και ο ψηφιακός κόσμος κάνει αναφορά στο δυσάρεστο επεισόδιο. Η διεθνής κατακραυγή της τραμπουκικής επίθεσης ορισμένων σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και της προέδρου μας Καλυψώς Γούλα έγινε πρώτη είδηση σε ΜΜΕ αλλά και πρώτο θέμα στα social media. 

Και δεν είναι μόνο τα μέσα που ενδιαφέρθηκαν. Είναι και όλοι εκείνοι οι πρόεδροι κρατών, οι πρωθυπουργοί, οι διπλωμάτες, οι ακαδημαϊκοί αλλά και οι ακτιβιστές που έχουμε συναντήσει όλα αυτά τα χρόνια και ήταν εκεί για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στο δήμαρχό μας και τη Δημοκρατία μας.

Η Θεσσαλονίκη έγινε γνωστή μέσα από τις δράσεις του δήμου υπό τη δημαρχία του Γιάννη Μπουτάρη από το 2010. Η Θεσσαλονίκη έγινε με τη διοίκηση της «Πρωτοβουλίας» μια πόλη πολυπολιτισμική, ανοικτή, ανεκτή στη διαφορετικότητα. Μια πόλη για τους πολίτες όλου του κόσμου. 

Η κάλυψη της επίθεσης και η καταδίκη της από προσωπικότητες του εξωτερικού, διεθνής οργανισμούς και φορείς, η μετάδοση της είδησης σε όλο τον κόσμο είναι ένα λαμπρό παράδειγμα πως ο Γιάννης Μπουτάρης και όλοι εμείς που είμαστε δίπλα του, τα καταφέραμε! Κάναμε τη Θεσσαλονίκη γνωστή στο εξωτερικό επενδύοντας και τιμώντας το παρελθόν της. Αυτό είναι που εξοργίζει ορισμένους θερμοκέφαλους και οπαδούς της οπισθοδρόμησης και της μαυρίλας. 

Ο δήμαρχος σηκώθηκε και μαζί του σηκώθηκαν όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες του κόσμου. Η Θεσσαλονίκη σηκώθηκε ψηλά τα τελευταία οκτώ χρόνια και όσο κι αν ορισμένοι φωνάζουν, δέρνουν και βρίζουν εμείς δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Η πορεία αυτή είναι μη αναστρέψιμη. 

Μαζί μας είναι η συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών μας, οι πνευματικοί άνθρωποι της πόλης και φυσικά η αγορά, μια και η τοπική οικονομία μόνο έμπρακτα οφέλη αποκομίζει από την πολιτική αυτή. Συνεχίζουμε και θα κερδίσουμε τη μάχη με τις δυνάμεις του σκότους!

* Ο Σπύρος Πέγκας είναι αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης