Το δημοφιλέστερο θέμα της περασμένης εβδομάδας στην Τουρκία ήταν οι διαμαρτυρίες των δικηγόρων και η αστυνομική καταστολή εναντίον των εκπροσώπων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ιδιαιτέρως δυσαρεστημένος με το σύνολο των ογδόντα ενός δικηγορικών συλλόγων της χώρας, καθώς άπαντες αντιτίθενται στην κυβερνητική μεταρρύθμιση ως προς τη δημιουργία αρκετών δικηγορικών συλλόγων σε κάθε επαρχία, ή πόλη, όπου εργάζονται περισσότεροι των δύο χιλιάδων δικηγόροι.

Ads

Οι δικηγορικοί σύλλογοι αποτελούν, με τα άλλοτε ανεξάρτητα Μ.Μ.Ε. και τα άλλοτε περισσότερο ή λιγότερο αυτόνομα πανεπιστήμια, την τρίτη οργανωμένη δύναμη όσον αφορά στην υπεράσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Παλάτι επιθυμεί να κυριαρχεί και να ελέγχει όλους, ανεξαιρέτως, τους θεσμούς της χώρας.

Το εκπονηθέν από την κυβέρνηση νομοσχέδιο προβλέπει την ακύρωση της μοναδικότητας των δικηγορικών συλλόγων και ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία πολλών δικηγορικών συλλόγων στην ίδια επαρχία. «Είστε διασπαστικοί», «Αυτό είναι ενάντια στην ενότητα του Κράτους και του Έθνους», λένε οι βουλευτές του κεμαλικού σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος («CHP») της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι βουλευτές του (αριστερού φιλοκουρδικού) Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών («HDP»), συντασσόμενοι, βρίσκονται στους δρόμους μαζί με τους δικηγόρους που υπερασπίζονται το επάγγελμά τους.

«Εάν αυτό το νομοσχέδιο εγκριθεί, ο ένας από τους τρεις κλάδους του δικαστικού σώματος, ο δικηγορικός κόσμος, θα διαιρεθεί. Θα υπάρχει ένας δικηγορικός σύλλογος για τους φιλοκυβερνητικούς δικηγόρους, ένας άλλος για θρησκευόμενους δικηγόρους, ένας άλλος για τους αριστερούς δικηγόρους… κ.ο.κ…», θεωρεί ο Μεχμέτ Ντουράκογλου (Mehmet Durakoglu), Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης.

Ads

«Ο Ερντογάν έχει ήδη τους δικαστές και τους εισαγγελείς στο πλευρό του, εφεξής, θέλει να είναι, επίσης, το «αφεντικό» των δικηγόρων, οπότε δεν θα υπάρχει πλέον αντίσταση κατά της αυταρχικής κυβέρνησής του», δηλώνει ο Can Atalay (δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστής).

Οι δικηγόροι έχουν οργανώσει αρκετές πορείες και διαδηλώσεις από την ώρα της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου στο Κοινοβούλιο. Η αστυνομία πάντα προσπαθούσε να αποτρέψει τις δράσεις των δικηγόρων, καταρχάς, υπό το πρόσχημα του Κορωναϊού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, και, στη συνέχεια, βίαια με τα κλομπ και τα δακρυγόνα. «Η νομική άμυνα δεν θα σιωπήσει», «Η υπεράσπιση του δικαίου δεν θα σταματήσει», «Η επαγγελματική, ημιδημόσια, οργάνωση των δικηγόρων δεν θα διασπασθεί», κραύγαζαν οι δικηγόροι με μαύρη τήβεννο. «Δεν θα βάλουμε κουμπιά στις τηβέννους μας», λένε. Κάνουν ειδική αναφορά στην άνευ κουμπιών ενδυμασία των δικηγόρων, διότι, αυτή, συμβολίζει την ανεξαρτησία της υπεράσπισης.

Σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο, οι τρεις μεγάλοι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, της Κωνσταντινούπολης (σαράντα οκτώ χιλιάδες μέλη), της Άγκυρας (δεκαοχτώ χιλιάδες μέλη) και της Σμύρνης (δέκα χιλιάδες μέλη) δεν θα εκπροσωπούνται στην Ένωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων («TBB») αναλόγως του αριθμού των μελών τους. Εδώ και πενήντα, τουλάχιστον, έτη, οι επικεφαλής αυτών των τριών δικηγορικών συλλόγων είναι Σοσιαλδημοκράτες, και ο σημερινός Πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης («TTB») είναι «αποστάτης», σύμφωνα με την πλειονότητα των δικηγόρων, πρώην αντίπαλος και νέος φίλος του Ερντογάν.

Ο τελευταίος, για να υπερασπιστεί το νομοσχέδιό του, είπε ότι χάρη στο νέο νόμο, «η δημοκρατία και ο πλουραλισμός θα είναι ενισχυθούν». Οι κακές γλώσσες απάντησαν αμέσως «Χρειαζόμαστε, επομένως, πολλούς Προέδρους της Δημοκρατίας!».

Το νομοσχέδιο πιθανότατα θα εγκριθεί χάρη στην κοινοβουλευτική προεδρική πλειοψηφία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, με στόχο την ακύρωση αυτού του νόμου από το Συνταγματικό Δικαστήριο. «Αυτή η ήπια και καθόλα αναποτελεσματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να πιστεύει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ, στην Τουρκία, το Σύνταγμα, ο νόμος, το δίκαιο, το κράτος δικαίου, η διάκριση των εξουσιών είναι νεκρά εδώ και πολύ καιρό», θυμίζει ένας αρθρογράφος.

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.