Όταν βγήκα μπροστά το 2013, είπα ότι ο λόγος ήταν ότι έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε τι μας γίνεται και τι γίνεται στο όνομά μας από τις κυβερνήσεις μας. Αυτό το δικαίωμα ήταν ήδη υπό απειλή. Και αν κοιτάξετε τον κόσμο από τότε, φαίνεται ότι αυτή η τάση επιταχύνεται. Έχουμε ακόμα αυτό το δικαίωμα; Έχουμε καθόλου δικαιώματα αν δεν τα υπερασπιστούμε; Λοιπόν, σήμερα βλέπουμε κάποιον που πήγε να υπερασπιστεί αυτό το δικαίωμα, που υπερασπίστηκε επιθετικά αυτό το δικαίωμα, με ακραίο κόστος. Και ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε τα δικά του δικαιώματα..

Ads

Αυτό που παρακολουθούμε είναι μια δολοφονία, και περνάει χωρίς σχόλια. Και θέλω να πω ότι μου είναι δύσκολο να κατανοήσω το θέαμα του Τύπου ενός έθνους, του “ανεπτυγμένου κόσμου”, να συνδράμει και να υποθάλπει, με πλήρη γνώση, ένα έγκλημα όχι μόνο εναντίον αυτού του ανθρώπου, αλλά και εναντίον του δημόσιου συμφέροντος μας. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, όλοι το βλέπουμε αυτό. Όλοι το νιώθουμε.

Όπου κι αν κοιτάξουμε, από το Αφγανιστάν μέχρι την οικονομία, από την πανδημία μέχρι τη διάχυτη επιτήρηση, το προφανές έχει γίνει ανείπωτο. Στα μάτια του αμερικανικού κράτους, λίγοι εκπροσωπούν το μεγαλύτερο αντικείμενο μίσους, από το πρόσωπο του Τζούλιαν Ασάνζ. Έχει κατηγορηθεί ως πολιτικός εγκληματίας, επειδή διέπραξε το παράπτωμα επιλογής της λάθος πλευράς.

Οι κατηγορίες, είναι μια απροκάλυπτη νομική μυθοπλασία. Μας λένε να πιστέψουμε ότι το κράτος έχει την εξουσία σχετικά με το τι μπορεί να ειπωθεί και τι δεν μπορεί να ειπωθεί, τα πράγματα που μπορούν και δεν μπορούν να ειπωθούν. Αλλά τι θα συμβεί αν το επιτρέψουμε αυτό; Πού οδηγεί αυτό; Τι είμαστε; Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ελεύθεροι, αν ακόμη και η δύναμή μας να εκφραζόμαστε, να κατανοούμε τα γεγονότα του κόσμου μας, μπορεί να περιφραχθεί,;

Ads

Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν το δέχτηκε αυτό. Και οι κατηγορίες εναντίον του ανάγονται σε έναν ισχυρισμό για τη διάπραξη του εγκλήματος της δημοσιογραφίας. Δηλαδή, όταν το βλέπουμε να εφαρμόζεται αλλού, το ίδιο είδος δημοσίευσης απόρρητου υλικού που βλέπουμε στους New York Times ή στην Washington Post; Κάτι όμως διακρίνει τον Τζούλιαν Ασάνζ από τις μεγαλύτερες εφημερίδες των ημερών μας, και αυτό είναι η ανεξαρτησία του.

Θυμάμαι, το 2013, όταν βγήκα μπροστά και αποκάλυψα στοιχεία μαζικής παρακολούθησης, που η κυβέρνηση της χώρας μου είχε κατασκευάσει τον μηχανισμό, ένα σύστημα που εκτεινόταν σε όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά και, φυσικά, του Ηνωμένου Βασιλείου. Και όταν οι εφημερίδες όλων αυτών των χωρών άρχισαν να τα δημοσιεύουν, μία από τις εφημερίδες που κατείχαν αρχικά το υλικό, ήταν η εφημερίδα The Guardian, η οποία είχε την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο και εξακολουθεί να έχει.

Αλλά τους πλησίασε το βρετανικό κράτος, το οποίο είπε: “Εντάξει, εντάξει, διασκεδάσατε. Κάνατε αρκετά. Τώρα ήρθε η ώρα να σταματήσετε”. Και αναγκάστηκαν να στείλουν το αρχειακό υλικό τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια συνεργαζόμενη έκδοση, επειδή δεν πίστευαν πλέον ότι ήταν ασφαλές να συνεχίσουν να εκδίδουν. Και είχαν δίκιο. Οι πράκτορες του βρετανικού κράτους πήγαν στην εφημερίδα The Guardian. Κατέστρεψαν τους φορητούς υπολογιστές τους.

Τώρα, ο Τζούλιαν δεν πτοήθηκε από αυτό, και δεν θα πτοηθεί ποτέ. Όταν πραγματοποιείς το επίπεδο παρακολούθησης ενός ατόμου στη φυλακή, σε βάρος του Ασάνζ καταλαβαίνεις τουλάχιστον κάτι για τον χαρακτήρα του. Καταλαβαίνεις ποιο είναι το αδύναμο σημείο του.. Ξέρεις τι θα χρειαστεί για να τους κάνεις να λυγίσουν. Και δεν λύγισε. Έχει τολμήσει με συνέπεια και συνέχεια να πει το ανείπωτο, μπροστά στις αντιδράσεις, μπροστά στην εξουσία. Και αυτό είναι κάτι αξιοσημείωτο και σπάνιο. Αυτός είναι ο λόγος που ο Τζούλιαν Ασάνζ κάθεται σήμερα στη φυλακή.

Αν αγαπάτε την αλήθεια, όπως νομίζω ότι όλοι εδώ μέσα ή αν ενδιαφέρεστε, όπως νομίζω ότι ενδιαφέρεστε, είστε εγκληματίας της ίδιας κατηγορίας με τον Τζούλιαν Ασάνζ. Στα μάτια του κράτους, αυτό που σας διαφοροποιεί, αυτό που σας χωρίζει από εκείνον, είναι μόνο ο βαθμός. Μοιραζόμαστε την ίδια ενοχή. Ο καθένας από εμάς συμμετέχει στο έγκλημα. Και είμαστε ακαταδίωκτοι συνωμότες στην προσπάθειά του να ρίξει φως φανάρι στους διαδρόμους της εξουσίας.

* Oμιλία σε εκδήλωση ενόψει της νέας δίκης του Ασάνζ που ξεκίνησε την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου. Οι αμερικανικές αρχές ζητούν την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο συγγραφέας Tαρίκ Αλί, ο Αφγανός ακτιβιστής Selay Ghaffar, ο τέως επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν και ο Γιάννης Βαρουφάκης.