Διάβαζα για τους ευρωπαίους εταίρους μας που έλεγαν υποτιμητικά ότι «ο Βαρουφάκης είναι εξωγήινος» και δεν το πίστευα. Σκεφτόμουν πως δεν είναι παρά απλές κακίες για ένα υπουργό οικονομικών εντελώς διαφορετικό ό,τι είχαν συνηθίσει μέχρι πρότινος. Ωσπου, η αλήθεια επιτέλους έλαμψε δια στόματος του πρώην υπουργού άμυνας του Καναδά Πολ Χίλιερ: «Οι εξωγήινοι όχι απλώς υπάρχουν, αλλά και ζουν ανάμεσά μας. Απαντώνται μάλιστα σε 80 τουλάχιστον διαφορετικά είδη. Οι δε κυβερνήσεις πρέπει επιτέλους να πάψουν να κρύβουν την αλήθεια για τους εξωγήινους». Κι αφού όλα αυτά δεν τα λέει καμιά γραφική τηλεπερσόνα, αλλά ο πρώην υπουργός μιας μεγάλης και σοβαρής χώρας, σίγουρα ξέρει κάτι παραπάνω.

Ads

Φαίνεται λοιπόν ότι ο Τζον Κάρπεντερ ήταν προφητικός και οι εταίροι έχουν δίκιο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι στα αλήθεια εξωγήινος. Για αυτό και ο δαιμόνιος ρεπόρτερ του Reuters τον είδε να κάθεται μακριά από τους άλλους ΥΠΟΟΙΚ, να δειπνά μόνος του και να περιπλανιέται στα σκοτάδια. Όχι γιατί εξαιτίας της αδιαφορίας των άλλων είχε γίνει κάτι σαν το κοριτσάκι με τα σπίρτα σε σύγχρονη εκδοχή, αλλά γιατί προφανώς, ανήκει σε κάποιο από τα 80 και πλέον είδη που η πραγματική τους φύση απελευθερώνεται μέσα στο σκοτάδι, όπως ο Κόμης Δράκουλας ή ο Νοσφεράτου, το τέρας της νύχτας.

Εδώ που τα λέμε, τα ανησυχητικά σημάδια ήταν εκεί από καιρό. Ο Βαρουφάκης μιλούσε και συμπεριφερόταν περίεργα. Δεν ντυνόταν σαν όλους τους άλλους, με κοστούμι και γραβάτα, δεν υπάκουε στις συνήθεις προς γήινους εντολές τύπου “forget it, Yannis” (με δύο νι), ούτε δεχόταν φιλικά χαστουκάκια στο μάγουλο. Δεν αναγνώριζε συνθηματικές λέξεις όπως «τρόικα». «λιτότητα», «μέιλ Χαρδούβελη» και γενικά, έθετε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ισορροπία.

Δικαίως, οι ευρωπαίοι εταίροι ζήτησαν την κεφαλή του επί πίνακι. Η άλωση του ανθρωπίνου είδους και δη του ευρωπαϊκού από εξωγήινες μορφές ζωής πρέπει να σταματήσει εν τη γενέσει της. Κι ενώ σε διάφορα ξένα (και εγχώρια ΜΜΕ) στήνουν πάρτι για την υποτιθέμενη απομάκρυνση ή υποβάθμιση του Βαρουφάκη, ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από την Αθήνα. Ο Βαρουφάκης όχι μόνο δεν αποπέμπεται, αλλά κι ενισχύεται από μια διαπραγματευτική ομάδα για την οποία θα έχει την κύρια ευθύνη. Θα τη συντονίζει ένας συνάδελφός του οικονομολόγος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Άλλη αλλόκοτη φιγούρα αυτός. Κυκλοφορεί επίσης χωρίς γραβάτα στα μεγάλα σαλόνια, φορά έντονα χρώματα, αλλόκοτα κασκόλ και τελευταία ξεστομίζει περίεργες λέξεις όπως «ρήξη». Δεν αποκλείεται να είναι και αυτός εξωγήινος τελικά…

Ads

Βέβαια, αν το ψάξει κανείς σε βάθος, η πιο ανησυχητική φιγούρα είναι ο Τσίπρας. Όχι μόνο γιατί κάλυψε απόλυτα τον Βαρουφάκη στη συνέντευξή του – «πολύτιμο asset για τη χώρα και την κυβέρνηση», είπε. Αλλά, τη στιγμή ειδικά που έλεγε ότι αν χρειαστεί θα προσφύγει στον λαό για την επικύρωση της συμφωνίας, το βλέμμα του είχε κάτι το απόκοσμο.

Ισως να μην είχαν άδικο οι ευρωπαίοι ηγέτες που στην πλειοψηφία τους, τον πολεμούσαν λυσσαλέα από το 2012 γιατί τον  θεωρούσαν επικίνδυνο για την ευρωπαϊκή συνταγή της λιτότητας. Μπορεί να έβλεπαν στο πρόσωπό του κάτι που τότε δεν τολμούσαν να πουν ανοιχτά: ένα εξωγήινο. Αν έχουν δίκιο, τότε κατά πάσα πιθανότητα, ολόκληρη η κυβέρνηση Σύριζα έχει κυριευθεί από εξωγήινους: κυβέρνηση Αλιεν. Κίνδυνος – θάνατος για την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ανθρώπινο είδος, εν γένει.

Επειδή πάντως, οι δηλώσεις του καναδού υπουργού μου έχουν εξάψει την περιέργεια, παρατηρώ τους πάντες πια με άλλο μάτι. Κάθομαι και κοιτάζω όλους τους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup και μου φαίνονται ύποπτα πανομοιότυποι: ίδια ενδυμασία, ίδιο ύφος, ίδιες κινήσεις, ίδιες ιδέες, ίδιες κουβέντες… Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου φέρνουν στο μυαλό μια άλλη ταινία το Κάρπεντερ, την «Πόλη των Καταραμένων». Σε μια μικρή αμερικανική πόλη, ύστερα από παρέμβαση μιας υπερκόσμιας δύναμης, διάφορες γυναίκες μένουν έγκυες και γεννούν ταυτόχρονα ολόιδια εξωγήινα παιδιά με γυάλινα μάτια και άκρως εχθρικές διαθέσεις. Μήπως, τελικά, οι γνήσιοι εξωγήινοι είναι οι τύποι του Eurogroup και αποκαλούν εξωγήινο τον Βαρουφάκη για αντιπερισπασμό; Πολ Χίλιερ, δώσε κι εσύ μια χείρα βοηθείας…