Ο Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει στη φυλακή, ακόμη και μετά την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, επειδή μπορεί να ..αυτοκτονήσει. Οι αμερικανικές αρχές άσκησαν έφεση και η δικαστής αρνήθηκε να τον αφήσει προσωρινά ελεύθερο, με εγγύηση. Ενώ με αυτή την κολοβή της απόφαση αναγνώρισε την κρισιμότητα της ψυχολογικής του κατάστασης, τον κράτησε στη φυλακή. Αν είναι δηλαδή να αυτοκτονήσει, ας το κάνει στην ένδοξη Μεγάλη Βρετανία.

Ads

Σύμφωνα με ιστορικούς που τον υποστηρίζουν, στην περίπτωση του ιδρυτή των Wikileaks εφαρμόζεται η τακτική που είχε ακολουθήσει το ιταλικό φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι απέναντι στον ηγέτη του κομουνιστικού κόμματος Αντόνιο Γκράμσι. Το 1928, ο εισαγγελέας του στρατοδικείου πρότεινε την καταδίκη του Γκράμσι σε 20 χρόνια φυλακή με την προτροπή: «πρέπει να εμποδίσουμε τον εγκέφαλο του να λειτουργεί».

Στο μεταξύ, αυτές τις μέρες κλείνουν 11 χρόνια από το μεγάλο «έγκλημα» του Ασάνζ, αυτό που στην ουσία τον καταδίκασε στις περιπέτειες που είχε στη συνέχεια. Τη ανάρτηση ενός βίντεο -το είχε διοχετεύσει  στα wikileaks η Αμερικανή στρατιώτης Τσέλσι Μάνινγκ- που έδειχνε αμερικανικό ελικόπτερο να δολοφονεί εν ψυχρώ 11 αθώους πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο  δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters στη Βαγδάτη. Και στη συνέχεια να πυροβολεί και όσους έτρεξαν να βοηθήσουν τους τραυματίες της επίθεσης.

Το «βίντεο του παράπλευρου φόνου», όπως ονομάστηκε, άλλαξε όλη την εικόνα του πολέμου στο Ιράκ, τον οποίο το αμερικανικό Πεντάγωνο εμφάνιζε μέχρι τότε ως μια συνεχιζόμενη δίκαιη μάχη εναντίον κάποιων μικρών εστιών τρομοκρατών. Έτσι είχαν παρουσιάσει, ως μια σύγκρουση με τρομοκράτες, οι επίσημες στρατιωτικές εκθέσεις τα περιστατικά στα βίντεο, που περιλαμβάνουν επίσης σκηνές από απρόκλητες, δολοφονικές επιθέσεις με πυραύλους σε πολυκατοικίες. Η δημοσίευση του βίντεο, μετέτρεψε τον Τζούλιαν Ασάνζ σε βασικό εχθρό των ΗΠΑ και κύριο στόχο της πολιτικής τους.

Ads

Με ευκαιρία την επέτειο από τη δημοσιοποίηση του βίντεο , η συντακτική ομάδα των wikileaks ταξίδεψε στην ιρακινή πρωτεύουσα, μίλησε με συγγενείς θυμάτων από την επίθεση και μοντάρισε μια νέα εκδοχή του βίντεο που ακολουθεί παρακάτω και μπορείτε να παρακολουθήσετε. Στην αρχή υπάρχουν προειδοποιήσεις, ότι περιέχει σκληρές σκηνές, αγνοείστε τις αν είστε ενήλικοι(ες). Αυτός είναι ο πόλεμος.

Μπορείτε επίσης, στη σελίδα των wikileaks, να δείτε ολόκληρα τα βίντεο