Ο Βολιβιανός απόστρατος αξιωματικός Μάριο Τεράν Σαλαζάρ, που κατά δήλωσή του σκότωσε τον αιχμάλωτο Τσε Γκεβάρα, πέθανε μέσα στην σιωπή της ανωνυμίας.

Ads

Είχε δηλώσει ότι ο Τσε του φαινόταν τεράστιος και στα μάτια του έκαιγαν χίλιες φωτιές. Συνειδητοποιώντας ότι ο ίδιος σκότωσε έναν αθάνατο εκτελώντας άνωθεν εντολές και όντας  μία απλή προέκταση του όπλου, αργότερα τα γύρισε λέγοντας ότι δεν ήταν ο ίδιος, αλλά ένας άλλος με το ίδιο όνομα.

Οι φωτιές από τα μάτια του Τσε κυνηγούσαν όχι μόνο αυτόν, αλλά όλους όσοι όπλισαν και διηύθηναν το χέρι ενός εκτελεστικού οργάνου. Οι χωρικοί της Βολιβίας άρχισαν να ανάβουν το καντήλι και να προσκυνούν αυτόν που πάλευε γι’ αυτούς, σαν άγιο. Τί να πει ο Σαλαζάρ; Ότι αυτός τον σκότωσε;

Αν ζούσε σήμερα ο Τσε, θα ήταν ένας υπέργηρος σεβάσμιος επαναστάτης 94 ετών. Πεθαίνοντας στα 39 του, έγινε θρύλος και το εικόνισμα που ανέμιζαν οι όπου γης εξεγερμένοι και κοσμούσε τους τοίχους σ’ όλον τον κόσμο, όπως και σ’ ένα παιδικό καμαράκι ενός παληού σπιτιού στο Αγρίνιο. Ο δολοφόνος του, Μάριο Σαλαζάρ, δεν ήταν ο ίδιος αλλά ένας άλλος και, τελικά, το μηδέν μπροστά στο άπειρο της αιώνιας δόξας. 

Ads

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.