Πριν από την πλήρη κατάληψή της από τους αυτονομιστές της DNR ( Λαική Δημοκρατία Ντονιέτσκ) και LNR (Λαική Δημοκρατία Λουγκάνσκ), άξιον μνείας είναι μερικά γεγονότα που μεσολάβησαν:

Ads

 
– Συνάντηση στο Κίεβο μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ και Ποροσένκο, χωρίς δηλώσεις.
 
– Συνάντηση στο Κρεμλίνο-Μόσχα, μεταξύ Πούτιν, Μέρκελ και Ολάντ (6-2-15).
Μετά την συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.
 
– Την επόμενη μέρα (7-2-15), ο Πούτιν σε ομιλία του στη Μόσχα δήλωσε: «Δεν πολεμάμε για κανένα, αλλά δεν δεχόμαστε πίεση και κατοχή από κανένα. Δεν αποδεχόμαστε την μονοπολικότητα, τη μοναδική  υπερδύναμη την οποία πρέπει όλοι να υπακούν, αλλά την πολυπολικότητα  του κόσμου».
 
– Στο Μόναχο, στην ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια στην Ευρώπη, η κα Μέρκελ δήλωσε :« Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία, θέλουμε ειρήνη από τη Λισσαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ».
 
Και  ερχόμαστε τώρα στις 12-2-2015, όπου υπογράφτηκε η τρίτη συμφωνία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μίνσκ, μεταξύ Πόυτιν, Μέρκελ, Ολάντ και Ποροσένκο, με ισχύ από 15-2-2015.
 
Η συμφωνία περιελάμβανε:
 
-Κατάπαυση του πυρός
 
-Απομάκρυνση  βαρέων όπλων
 
-Αλλαγές στο σύνταγμα.
 
Παρά την συμφωνία, σαράντα (40) οργανώσεις, Ακροδεξιοί και Νεοναζί , πολεμούν και δεν υπακούν στον πρόεδρο Ποροσένκο.

Οι αυτονομιστές συνεχίζουν, ολοκληρώνουν την κατάληψη της πόλης Ντεμπάλτσεβο.

Η εθνική οδός από Ντονιέτσκ μέχρι την πόλη Βαλναβάχα ( 35 χιλιόμετρα από Ντονιέτσκ), ελέγχεται από τους Αυτονομιστές του Ντονιέτσκ (DNR) και από Βαλναβάχα μέχρι Μαριούπολη ελέγχεται από τις Ουκρανικές δυνάμεις.
 
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι  οι Αμερικανοί, δεν θέλουν να τηρηθεί η συμφωνία και θα βρουν αιτία ή δικαιολογία, με σκοπό να πουλήσουν όπλα.

Ads

Λένε επίσης ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν ανά πάσα στιγμή να εφευρίσκουν κάτι για να πιέζουν τη Ρωσία και να αναγκάζουν τους Δυτικούς συμμάχους τους να επιβάλουν κυρώσεις. Εφευρίσκουν οτιδήποτε, ώστε να τους στρέφουν εναντίον της Ρωσίας. Δεν θέλουν με τίποτα να τα «βρει» η Ευρώπη – και κυρίως η Γερμανία – με τη Ρωσία.
 
Στη Γερμανία η Άγκελα Μέρκελ,  σε ομιλία προς τους οπαδούς του κόμματός της, για τις σχέσεις με τη Ρωσία είπε: « Η Ρωσία πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Κάνουμε τα πάντα, για να γίνει η  Ρωσία συνέταιρος. Θέλουμε να έχουμε συνεργασία και όχι να την έχουμε εχθρό». Οι Γερμανοί ολιγάρχες πιέζουν την κυβέρνησή τους για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Ρωσία, διότι έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις και χάνουν πολλά χρήματα εξ αιτίας των αναποτελεσματικών κυρώσεων.
 
Η Γερμανία από τη μια δεν θέλει να στείλουν οι Αμερικανοί όπλα στην Ουκρανία, από την άλλη  στηρίζει την Ουκρανία, δεν έχει καθαρή άποψη, μεροληπτεί υπέρ της Ουκρανίας.
 
Οι Ούγγροι εθνικιστές δήλωσαν ότι,  οι ΗΠΑ και Γερμανία, αφού πρώτα διέλυσαν την Ουκρανία, τώρα τη βοηθούν. Αυτοί είναι εναντίον  των κυρώσεων  και υπέρ της Ρωσίας.
 
Η πολιτική εξουσία στο Κίεβο, είναι ο αδύνατος κρίκος, το μη συμπαγές μέτωπο που στο μέλλον μπορεί να φέρει ραγδαίες εξελίξεις.
Αντικατοπτρίζει εδώ και καιρό, τον οικονομικό πόλεμο μεταξύ των ολιγαρχών.
 
Η Ουκρανική πολιτική ελίτ είναι διαιρημένη σε τρία στρατόπεδα.
 
Στο πρώτο, ο πρόεδρος Πιέτρ Ποροσένκο που θέλει να είναι και με τους Αμερικανούς και με  Μέρκελ και Ολάντ. Τελευταία ο Ποροσένκο διόρισε επικεφαλής των συμβούλων του, τον ανεκδιήγητο, πρώην πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ  Κατσιασβίλι, που διώκεται. Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για διαφθορά και απάτη κατά της χώρας του και δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του.
 
Στο δεύτερο, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ και ο επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου ασφάλείας της Ουκρανίας Τουρτσίνοφ , είναι η φωνή των Αμερικανών, οι άνθρωποί τους. Διαφωνούν με τον Ποροσένκο και σκέφτονται αυτά που λένε  οι Ακροδεξιοί και Νεοναζί, να μην υπάρξει ειρήνη, να μη σταματήσει ο πόλεμος στη ΝΑ Ουκρανία.
 
Και στο τρίτο, ανήκουν οι Ακροδεξιοί- Νεοναζί και οι του Δεξιού τομέα (Πράβι Σέκτορ) με αρχηγό τον  Γιάρος, καθώς επίσης και του κόμματος Ελευθερία (Σβόμποντα) με αρχηγό τον Τιαγνιμπόκ. Αυτοί όλοι απέρριψαν τη συμφωνία της 12-2-2015 του Μίνσκ. Θέλουν πόλεμο μέχρις εσχάτων εναντίον των Αυτονομιστών (DNR και LNR), όχι αυτονομία, όχι αλλαγή του συντάγματος, ούτε δικαιώματα στη γλώσσα κλπ.
 
Αν και  υπογράφτηκε η τελευταία συμφωνία στο Μίνσκ, ο πόλεμος στην  πόλη Ντεμπάλτεβο, συνεχίστηκε μέχρι τις 18-2-2015, ώσπου ολοκληρώθηκε η κατάληψη και ο  έλεγχός της.

Η πόλη ήταν περικυκλωμένη  για περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Ο Πούτιν στο Μίνσκ προέτρεψε τον Ποροσένκο, να παραδοθούν και να ελευθερωθούν οι Ουκρανοί στρατιώτες.  Ο Ποροσένκο δεν αποδέχτηκε την προτροπή, γιατί όπως διέδιδαν  Αυτονομιστές και  Ρώσοι , πολλοί από τους περικυκλωμένους στρατιώτες ήταν παραστρατιωτικοί και ακροδεξιοί Νεοναζί, οπότε τους άφησε να σκοτωθούν.

Οι νεκροί στρατιώτες και άμαχοι, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ανήλθαν στις 3.000. Κατά την αποχώρηση, οι Ουκρανοί παράτησαν 265 τάνκς και 2 βαγόνια με διάφορα όπλα και οπλισμό, σύμφωνα με τους αυτονομιστές και ρώσους.
 
Η ήττα του Ουκρανικού στρατού στη πόλη Ντεμπάλτσεβο, έχει τεράστια σημασία. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη ήττα, μετά από αυτές του Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ. Η πόλη Ντεμπάλτσεβο, έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για το Ντονιέτσκ, το Λουγκάνσκ και τη Ρωσία, διότι είναι μεγάλος συγκοινωνιακός κόμβος, μεγάλος σταθμός τραίνων που συνδέει το Ντονιέτσκ με το Λουγκάνσκ και τη Ρωσία.

Η Ρωσία μπορεί τώρα να εφοδιάζει πιο εύκολα τη Νοβορωσία (Νεα Ρωσία, όπως αποκαλείται η ΝΑ Ουκρανία από τους Ρώσους) με τρόφιμα, εμπορεύματα και όπλα, αν θέλει.
 
Η φρίκη του εμφυλίου πολέμου και η καταστροφή παντού.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ρώσικης τηλεόρασης(RTR planeta) στις 19-2-15,  μέσα και έξω από την πόλη ήταν παρατημένα πολλά τάνκς, όπλα και μερικά πτώματα, πολίτες και Ουκρανοί στρατιώτες σκεπασμένοι με Ουκρανική σημαία. Μερικοί γέροι και μεσήλικοι ψάχνουν για τροφή, ενώ άλλοι επιστρέφουν και βλέποντας τα κατεστραμμένα σπίτια τους,  οδύρονται.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις πολιτών: «στην αρχή,  όταν ήλθαν οι Ουκρανοί στρατιώτες στην πόλη,  μας έδιναν τρόφιμα και μας συμπεριφέρονταν καλά.
Όταν έφευγαν αποχωρώντας, πυροβολούσαν παντού και σκότωναν ανήμπορους, ηλικιωμένους και άμαχους, χωρίς κανένα λόγο».
 
Πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες, που ήταν κρυμμένοι σε υπόγεια, παραδόθηκαν ομαδικά. Κάποια στιγμή μάλιστα οι Αυτονομιστές τους ρωτούν: « γιατί έρχεστε εδώ να πολεμήσετε, ποιόν πολεμάτε;» και δείχνοντας στην κάμερα τα διαβατήριά τους, ένας από τους Αυτονομιστές λέγει στον αιχμάλωτο Ουκρανό στρατιώτη: «βλέπεις καμιά διαφορά; Γιατί μας πολεμάτε; Γιατί; Γιατί…».
 
Βλέποντας στην τηλεόραση, τις παραπάνω, απίστευτης καταστροφής και φρίκης εικόνες, σαν άνθρωπος και δη εν έτει 2015, δεν μπορείς να μη σκέπτεσαι και να μη συλλογίζεσαι αυτούς τους ανθρώπους που είναι μόλις 2.500 χιλιόμετρα από την Ελλάδα. Στην περιφέρεια Ντονιέτσκ που υπάγεται και η Μαριούπολη, να μην ξεχνάμε ότι ζουν και εργάζονται  πολλοί συγγενείς και φίλοι μας, 115.000 Έλληνες, Ελληνικής καταγωγής.

Στην ίδια εκπομπή, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού κόμματος Ουκρανίας, το οποίο για πρώτη φορά βρίσκεται εκτός βουλής λόγω διαφόρων εκβιασμών  και μεθοδεύσεων, ο Πιέτρο Σιμονιένκο , είπε: « Γεννήθηκα, μεγάλωσα και εργάστηκα στο Ντονιέτσκ και είμαι υπερήφανος για τους ανθρώπους εκεί, αλλά με αυτά που κάνει  η κυβέρνηση του Κιέβου, αγοράζοντας όπλα, δεν έχει σκοπό να τελειώσει τον πόλεμο».

Επίσης, ένας άλλος Ρώσος αναλυτής ρώτησε στη συζήτηση έναν Αμερικανό αναλυτή: « ο Ομπάμα, δεν έχει συμβούλους να του πούνε, ότι θα χάσει  όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στις εκλογές του 2016»; Ο Αμερικανός απάντησε: « το ξέρει, του το έχουν πει οι σύμβουλοί του, αλλά οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Ομπάμα, πρέπει να δείξουν τη δύναμή τους».
 
Αξιέπαινη προσπάθεια η επικοινωνία τελευταία, μεταξύ των υπουργών εξωτερικών  Ελλάδας και Ουκρανίας- Νικ. Κοτζιά  και κ.Κλίμκιν- για την προστασία των Ελλήνων , αλλά αυτό δεν φτάνει.
 
Αλήθεια, γεννάται το ερώτημα, μπορεί  κανείς που είναι γνώστης της σημερινής κατάστασης στην Ουκρανία και μάλιστα πολιτικός του διαμετρήματος και των επιστημονικών και διεθνών γνώσεων, όπως  ο Νίκος Κοτζιάς και  ο συντοπίτης μας Ευκλείδης Τσακαλώτος, να πιστεύει ότι αν -ο μη γένοιτο- επεκταθεί, που είναι πολύ πιθανό, ο πόλεμος στη Μαριούπολη,  μπορεί να βοηθήσει τους Έλληνες  η Ουκρανική κυβέρνηση;;;
 
Ασφαλέστατα, ΟΧΙ.
 
Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση.
 
Για αυτό, σε συνεργασία με το προξενείο Μαριούπολης,  θερμή παράκληση από τους εκεί Έλληνες και από εμένα, θα ήταν καλό να ληφθούν μερικά προληπτικά μέτρα, για να μη  βρεθούμε προ  εκπλήξεων.
 
Το διαίρει και βασίλευε, τα διαφορετικά οικονομικά συμφέροντα και η  διαφωνία και δυσπιστία μεταξύ των μελών της πολιτικής εξουσίας του Κιέβου και της ολιγαρχίας, αν εξελιχθούν έτσι, που είναι πιθανόν, θα είναι βούτυρο στο ψωμί του Πούτιν. Πιστεύω ότι είναι πολύ ρευστή η κατάσταση .
 
Η Ουκρανία ήταν μια πολύ ωραία χώρα με ευγενικούς και μορφωμένους ανθρώπους. Δεν της άξιζε αυτή η τύχη, να γίνει πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των καπιταλιστικών ελίτ Δύσης και Ρωσίας με θύματα τους αθώους πολίτες της.
Διασπάστηκε η χώρα στα δύο, και είναι σχεδόν αδύνατο να ξαναενωθεί.
 
Όσον αφορά τη Κριμαία, αυτό έχει τελειώσει. Το επιβεβαίωσε  ακόμη και ο Νικολά Σαρκοζί λέγοντας ότι « ο λαός της Κριμαίας διάλεξε τη Ρωσία».
 
Εκτός από τον εμφύλιο πόλεμο, η οικονομική κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Τετραπλασιάστηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, το ίδιο και το πετρέλαιο, η βενζίνη, η ζάχαρη και τα λοιπά τρόφιμα. Υποτιμήθηκε το εθνικό τους νόμισμα Γκρίβνα και από 1 €= 10 Γκρίβνα και 1 $= 8 Γκρίβνα, σήμερα η ισοτιμία είναι 1 €= 35 Γκρίβνα και 1 $ = 30 Γκρίβνα.

Στην ΝΑ Ουκρανία, όπου μαίνεται ο εμφύλιος, έχουν καταστραφεί πολλές υποδομές και εργοστάσια. Έχει φτάσει στο σημείο η χώρα να εισάγει κάρβουνο από την Αφρική, για πρώτη φορά στην ιστορία της, τη στιγμή που στο Ντονιέτσκ υπάρχει το καλύτερο κάρβουνο στην Ευρώπη από πλευράς ενεργειακής απόδοσης.
 
Στο αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, τις τελευταίες μέρες, ανασύρθηκαν μερικά πτώματα Ουκρανών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν από την πτώση ενός ορόφου. Και ειρωνεία της τύχης, την απόσυρση των νεκρών έκαναν οι αιχμάλωτοι Ουκρανοί στρατιώτες, που μαζί με τους αυτονομιστές καθαρίζουν και απομακρύνουν από το χώρο , κατεστραμμένα τάνκς, όπλα, σίδερα κλπ υλικά με σκοπό να θέσουν το αεροδρόμιο και πάλι σε λειτουργία, το  ταχύτερο δυνατόν, αν και χρειάζεται αρκετός χρόνος για την αποκατάσταση , αλλά και πολύ χρήμα που δεν υπάρχει.
 
Τα θύματα του εμφυλίου μέχρι τώρα (από τον Μάρτιο 2014) ήταν στρατιώτες κυρίως , χωρίς εκπαίδευση οι περισσότεροι, αλλά και άμαχοι. Σύμφωνα με Ρωσικές πηγές και ΜΜΕ ξεπέρασαν τους 50.000- το επιβεβαίωσαν μέσω διαρροών στον τύπο και οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας-και όχι 5.800 νεκροί, που αναφέρουν Ουκρανία και ΟΑΣΕ.
 
Αναφορικά με την  τελευταία συμφωνία του Μίνσκ, το βέβαιο είναι ότι και αυτή όπως και οι δύο προηγούμενες, δεν πρόκειται να τηρηθεί. Οι εχθροπραξίες, όπως λέγονται εκεί, θα ενταθούν περισσότερο την άνοιξη και μετά.
 
Επόμενοι στόχοι-πόλεις είναι η Μαριούπολη και η Βαλναβάχα.
 
Από τη πλευρά της εξουσίας του Κιέβου δεν βλέπουμε να υπάρχει,  καμιά σημαντική προσπάθεια  για ειρήνη. Παρ΄ ότι  ξέρουν-και ο ίδιος ο πρόεδρος Ποροσένκο το έχει δηλώσει- ότι « η αντιπαράθεση με τα συμφέροντα της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα». Όσο και να βοηθήσουν οι  ΗΠΑ και Ε.Ε., ο πόλεμος είναι χαμένος για την εξουσία του Κιέβου και πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της.
 
Όπως και σε προηγούμενα άρθρα μου στο TVXS.gr είχα αναφέρει, το σχέδιο-όραμα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την Νοβορωσία (Νέα Ρωσία=ΝΑΟυκρανία), που εκφράστηκε για πρώτη φορά με την ομιλία του στο συνέδριο Νεολαίας του Σελιγκιέρ, στον Βόλγα τον Αύγουστο του 2014, υλοποιείται βήμα-βήμα.
 
Το επόμενο εξάμηνο θα είναι καθοριστικό για την ήδη διασπασμένη και ουσιαστικά διαιρεμένη Ουκρανία. Σαν ενιαία κρατική οντότητα, όπως την ξέραμε έχει τελειώσει.
 
Περιμένουμε να δούμε αν θα είναι:
 
Διαιρημένη σε δυο κράτη σαν τις Απχαζία, Οσετία ή Υπερδνειστρία
ή
Ομοσπονδία με αυτόνομες δημοκρατίες στην ΝΑ Ουκρανία
ή
Ενιαία Ουκρανία ελεγχόμενη πλήρως από την Ρωσία.
 
Το μέλλον θα δείξει.
 
Ιωάννινα 2-3-2015
 
* O Άγγελος Κολέμπας είναι πτυχιούχος ΑΣΟΕΕ – Οικονομολόγος, ασχολούμενος με την Ουκρανία από το 1993