Δεν έχει τέλος η διαμάχη για το δηλητήριο glyphosate.

Ads

Νέο πλήγμα δέχθηκαν  οι υποστηρικτές του αμφιλεγόμενου φυτοφαρμάκου: Σε μια ψηφοφορία μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία για την προτεινόμενη νέα παράταση της κυκλοφορίας του στην ΕΕ. Τώρα, Βρυξέλλες και Βερολίνο ρίχνουν εκατέρωθεν το φταίξιμο για αυτό, επειδή απείχε η Γερμανία (διεφώνησε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που συμμετέχει στην κυβέρνηση) : 
 
 «Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα και μόνο για αυτό το αποτέλεσμα». Με αυτά τα λόγια, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έριξε το μπαλάκι στις χώρες της ΕΕ, τη Δευτέρα. Η Επιτροπή είχε προτείνει για το glyphosate την προσωρινή παράταση της άδειας, η οποία λήγει στα τέλη Ιουνίου, για άλλους 18 μήνες. Στην αρμόδια όμως επιτροπή, δεν επιτεύχθηκε η απαραίτητη ειδική πλειοψηφία. Όπως δεν είχε επιτευχθεί άλλωστε και σε προηγούμενες ψηφοφορίες, στην πρώτη (7-8 Μαρτίου 2016) η πρόταση ήταν για παράταση διάρκειας 15 χρόνων, στη δεύτερη (18-19 Μαΐου) για 9 έτη.

Αυτή τη φορά ψήφισαν υπέρ της παράτασης 20 ευρωπαϊκές χώρες. Επειδή όμως η Μάλτα είπε όχι και η Γερμανία μαζί με άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Γαλία, απείχαν, δεν πέρασε η πρόταση με την απαιτούμενη πλειοψηφία του 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και απερρίφθη(η Ελλάδα στις προηγούμενες ψηφοφορίες απείχε, η Κυβέρνηση δε μιλά για αυτό, δεν ξέρουμε τι έκανε σε αυτήν την ψηφοφορία, αφού ο αδιαφανής και γραφειοκρατικός τρόπος λήψης των αποφάσεων από τα όργανα της ΕΕ, δεν το επιτρέπει). Πάμε λοιπόν σε επόμενο γύρο, με ανοιχτό αποτέλεσμα.

Κανένας συμβιβασμός

Για μια μεγάλη επιτυχία της «κοινωνίας των πολιτών», μίλησαν πολλοί εκπρόσωποι καταναλωτικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, που για μια ακόμη φορά απαίτησαν από τις κυβερνήσεις να μην κάνουν πίσω, όσον αφορά την Αρχή της Προφύλαξης, και  από την Επιτροπή της ΕΕ να μην ενεργήσει μόνη της και εγκρίνει την παράταση.

Ads

Αλλά ακριβώς αυτό είναι που θα μπορούσε να συμβεί στο επόμενο χρονικό διάστημα – αν όχι άμεσα.

«Κατ ‘αρχάς, θα διαβουλευθούμε για το πώς να προχωρήσουμε», είπε ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Στη συνέχεια, θα υπάρξει πιθανώς μια άλλη ψηφοφορία, αυτή τη φορά σε μια επιτροπή προσφυγής. Εάν αποτύχουν και εκεί, τότε η αρχή των Βρυξελλών θα μπορούσε να αποφασίσει την εκ νέου παράταση από μόνη της. Της δίνει αυτό το δικαίωμα η διαδικασία απόφασης. Από τη μία η Ε.Ε. θεωρείται ως υποστηρικτής του ύποπτου για καρκίνο προϊόντος της Μονσάντο, από την άλλη, δε θα θέλει να ρισκάρει δίκη στα πλαίσια του ΠΟΕ, αν η εταιρία τη μηνύσει, όταν λήξει απλά η άδεια στο τέλος του Ιουνίου.

Η απαγόρευση του glyphosate από την ΕΕ δε θα προστάτευε μόνο τους καταναλωτές διατροφικών προϊόντων και το περιβάλλον. Θα ήταν μια ευκαιρίακαι για την οικολογική γεωργία, διότι θα αυξήσει το κόστος της συμβατικής γεωργίας-το οποίο αυτό κάστος το πληρώνει μέχρι τώρα η ίδια η κοινωνία μέσω της υποβάθμισης της υγείας και του περιβάλλοντος- και έτσι θα μειωθεί το χάσμα τιμών μεταξύ τους.

Πηγή: https://www.topikopoiisi.eu/