Το επιτελικό πραξικόπημα που είχε αρχίσει τον Ιούλιο του 2019 με την υπαγωγή του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων της χώρας απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, ολοκληρώνεται: Με μια απολύτως καθεστωτικής αντίληψης μεθόδευση, η κυβέρνηση των Αρίστων Νόμιμων Κληρονόμων του Κράτους, αλλοιώνει τη σύνθεση του ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ με στόχο τον πλήρη και απόλυτο έλεγχό του.

Ads

Η καθεστωτική αυτή πρακτική, είναι το πιο πρόσφατο -και σίγουρα όχι το πιο σοβαρό- επεισόδιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που έχει στόχο τον ασφυκτικό κυβερνητικό εναγκαλισμό της Ενημέρωσης στη χώρα μας.

Η δεσπόζουσα θέση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ως του βασικού τροφοδότη περιεχομένου για τη συντριπτική πλειοψηφία εντύπων και διαδικτυακών ΜΜΕ στην Ελλάδα το καθιστά κρίσιμο κόμβο για την εύρυθμη λειτουργία της Ενημέρωσης.

Η οιονεί μετατροπή του σε απόλυτα ελεγχόμενη κυβερνητική δομή με την προσθήκη δύο διορισμένων από την Κυβέρνηση μελών, δεν βρίσκεται απλά σε αντίθεση με την παγιωμένη πρακτική της αναλογικής εκπροσώπησης στο όργανο διοίκησης θεσμικών εκπροσώπων του Δημοσιογραφικού Κλάδου, αλλά ανατρέπει μια πρακτική δεκαετιών που σεβάστηκαν οι κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα.

Ads

Τα σχέδια προσλήψεων golden boys, οι απαράδεκτες προωθούμενες αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας, δημιουργούν τη βεβαιότητα πως πίσω από μια ακόμη δήθεν αθώα τεχνικής φύσης κυβερνητική απόφαση κρύβεται η τελική πράξη Άλωσης του Εθνικού Πρακτορείου της χώρας. Όλα αυτά δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για το διεθνές status του ΑΠΕ-ΜΠΕ: στην οικογένεια των Ευρωπαϊκών Πρακτορείων η Ανεξαρτησία από την κυβέρνηση της χώρας αποτελεί ουσιαστικό όρο συμμετοχής και τυχόν κατάλυσή της θα σημάνει την απομόνωση ή και την αποβολή του Εθνικού μας Πρακτορείου από τις τάξεις της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA).

Μια αντίστοιχη απόπειρα χειραγώγησης βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναμένεται να απασχολήσει μεταξύ άλλων παραβιάσεων του Κράτους Δικαίου, την αποστολή της Επιτροπής LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) του ΕΚ στην Πολωνία, εντός των προσεχών ημερών.

Η Ορμπανοποίηση της Ενημέρωσης στη χώρα μας, δεν είναι κάποια μακρινή προοπτική, ένας απλός φόβος: Είναι μια πραγματικότητα που εκτυλίσσεται μπροστά μας, κρυμμένη μέσα σε «τεχνικές» ελέγχου και χειραγώγησης κάθε Δημοσιογραφικής φωνής. Είτε λέγεται «λίστα Πέτσα», είτε Δίωξη Δημοσιογράφων, είτε αλλαγή του ΔΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κεντρικός στόχος είναι να μετατραπεί η Ενημέρωση σε μια Οργουελική φάρσα.

Και όταν κινδυνεύει η Ελεύθερη Ενημέρωση, κινδυνεύει η Δημοκρατία.