Οι συγκρούσεις μεταξύ υπουργών είναι συχνό φαινόμενο, αλλά να εκδίδει ανακοίνωση ένας υπουργός για να καταγγείλει έναν συνάδελφό του, μόνο στο επιτελικό κράτος Μητσοτάκη έχει συμβεί.

Ads

Ο κ. Σταϊκούρας είναι θυμωμένος επειδή του έκλεψαν την ..ανακοίνωση. Υποστηρίζει ότι είχε βγάλει μια ανακοίνωση, για πόρους που βρήκε προκειμένου να ενισχύσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τους ελαιοπαραγωγούς.. Και  κατήγγειλε δημοσίως τον υφυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου, που έβγαλε επίσης ανακοίνωση, ότι εξασφάλισε αυτός τις αποζημιώσεις. Έγινε δηλαδή της ανακοίνωσης.

Στην καταγγελτική ανακοίνωση, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η δική του αρχική ανακοίνωση:

«1ον. Φέρει αριθμό πρωτοκόλλου.
Αντίθετα αυτή που κυκλοφόρησε, δεν φέρει.
2ον. Έχει την Υπογραφή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αντίθετα αυτή που κυκλοφόρησε, δεν φέρει.
3ον. Απευθύνεται στον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό του Υπουργείου Οικονομικών. Αντίθετα αυτή που κυκλοφόρησε, απευθύνεται μόνο στον αναπληρωτή Υπουργό».

Ads

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υπουργός Οικονομίας κατηγορεί τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης για ένα είδος πλαστογραφίας ή κλοπής.

Διαβάστε επίσης: Σφοδρή ενδοκυβερνητική σύγκρουση: Σταϊκούρας εναντίον Οικονόμου

Αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Τις προάλλες, ο ίδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, αυτός που του είχε κλέψει την υπογραφή ο κ. Οικονόμου, αν πιστέψουμε τον κ. Σταϊκούρα, διαπληκτίστηκε  δημοσίως με τον βουλευτή Χανίων της ΝΔ κ. Μανούσο Βολουδάκη.

Ο τελευταίος, που είναι Σαμαρικός, είχε καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση, του τύπου «Ο υπουργός του Μητσοτάκη κόβει τα λεφτά». Η ερώτηση αφορούσε σε 4500 κτηνοτρόφους της περιφέρειας του, που είχαν κοπεί από τις επιδοτήσεις.

«Δυστυχώς, σήμερα, εσείς εδώ είστε η φωνή των επιτηδείων» πέρασε στην αντεπίθεση ο υπουργός, κατηγορώντας τον βουλευτή στη διάρκεια της συζήτησής του στη Βουλή, ότι στηρίζει «παγαπόντηδες», «πονηρούς» και όσους «με δόλο» έπαιρναν επιδοτήσεις που δεν δικαιούνταν και μετά τις πωλούσαν. Με άλλα λόγια, ο υπουργός κατήγγειλε τον βουλευτή ως σπόνσορα απατεώνων.

Σε αυτή την ωραία ατμόσφαιρα ήρθε να προστεθεί και η χθεσινή συνέντευξη του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στο «Βήμα», στην οποία αποδομεί πλήρως όλη την πολιτική του κ. Χρυσοχοϊδη. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν αναφέρεται ονομαστικά στον προκάτοχό του, αλλά δεν βγάζει τίποτα σωστό στον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι τώρα η Αστυνομία.

Δηλώνει παραδείγματος χάριν, για την αιματηρή καταδίωξη του Περάματος: «Το μήνυμα “εγκαταλείπουμε ελέγχους και καταδιώξεις” είναι λάθος και δεν επιτρέπεται. Τέλος σε αυτή την πρακτική, σε όποιον βαθμό και αν υπήρχε. Δεν κλείνουμε τα μάτια, δεν γυρίζουμε την πλάτη σε κανένα πρόβλημα, στηρίζουμε τους πολίτες για να είναι ασφαλείς».

Για τη μέχρι τώρα ανοχή στην παραβατικότητα: «Άβατα δεν μπορεί να υπάρχουν. Ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού».

Στην ίδια συνέντευξη, αφού καταγγέλει «ένα βαρύ πρόβλημα ανορθολογισμού » στη λειτουργία της ΕΛΑΣ,  εξαγγέλει μια σειρά από αλλαγές, που δεν λύνονται «εδώ και 30 χρόνια». Πιάνει δηλαδή και την πρώτη θητεία, είκοσι χρόνια πριν, του κ. Χρυσοχοίδη, για την υπουργεία του οποίου δεν λέει ούτε μια καλή κουβέντα, έτσι για τα προσχήματα. Είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ υπουργός.

Αν μπορούσε θα τον έσβηνε και από τις φωτογραφίες, όπως έκαναν παλιά στην ΚΝΕ με του Τρότσκι, όταν ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν γραμματέας. Ο κ. Χρυσοχοίδης θα βγάζει ατμούς από τα αυτιά. Αν μπορούσε να στείλει τα ΜΑΤ να τον δείρουν, θα το έκανε.

Φαντάζεστε να είχαν γίνει όλα αυτά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; ‘Η ακόμη και σήμερα, στην αντιπολίτευση, να έβγαζε ανακοίνωση ένας τομεάρχης στην Κουμουνδούρου, που να άδειαζε έναν άλλο ή να τον κατηγορούσε δημοσίως ότι του έκλεψε την ιδέα; Θα το συζητάγαμε μια εβδομάδα. Τώρα το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε γραμμή στα φιλικά ΜΜΕ, που αποσιώπησαν ακόμη και τη δημόσια διαμάχη υπουργών.

Στην τελευταία,  περισσότερη εντύπωση δημιουργεί η ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα, που κάνει λόγο για πραγματική επιστολή και όχι για την « ψευτοεπιστολή » όπως έλεγαν παλιότερα για το «πραγματικό» και το « Ψευτο -ΚΚΕ» οι εξ αριστερών αντίπαλοι του. Και τουλάχιστον η διαμάχη ΚΚΕ(μ-λ) και μλΚΚΕ, μπορεί να παρουσίαζε και γραφικές πλευρές, αλλά είχε και ιδεολογικές. Στη ΝΔ, κοτζάμ υπουργοί μαλώνουν μόνο για τους σταυρούς, καθώς και οι δύο εκλέγονται στη Φθιώτιδα.  Φανταστείτε τι θα γίνει αν προκηρυχθούν εκλογές…