«Τελειώνετε με τις διαπραγματεύσεις για να κυβερνήσετε». Μας το είπαν πολλές φορές, το τελευταίο διάστημα. Μπορεί και να είχαν δίκιο!  Η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες ασχολιόταν κυρίως με δυο πράγματα: Με τη διαπραγμάτευση και με την εξεύρεση κονδυλίων για να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στο εσωτερικό (μισθοί-συντάξεις) και στο εξωτερικό (δανειακές υποχρεώσεις).  

Ads

Μετά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, όλοι καταλάβαμε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στη κυβερνητική λειτουργία. Οι πολίτες μπορεί να απογοητεύθηκαν από το αποτέλεσμα της συμφωνίας, αλλά επιβράβευσαν τη μαχητικότητα της κυβέρνησης και απαίτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη! Επιτέλους να πληρώσουν και αυτοί που ποτέ δεν τους είχε ακουμπήσει κανείς!

Έτσι μέσα σε ελάχιστες μέρες είχαμε:

Υπόθεση ΤΑΙΠΕΔ: Σύμφωνα με πόρισμα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς οι σκανδαλώδεις συμβάσεις επαναμίσθωσης 28 κρατικών ακινήτων για 20 χρόνια προκάλεσαν στο Δημόσιο ζημιά 600 εκατ. ευρώ.  

Ads

Υπόθεση ΑΤΕ: Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας για τη διαφθορά, Παναγιώτη Νικολούδη, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών. Η ζημιά του Δημοσίου αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ από τις παράνομες χορηγήσεις δανείων σε 1.300 πρόσωπα και φορείς κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 μέχρι το 2012.  

Υπόθεση Ρέστη-Πάλλη: Η εισαγγελία άσκησε ποινικές διώξεις για σωρεία ποινικών αδικημάτων σε βάρος του εφοπλιστή – επιχειρηματία (με εμπλοκή και στα μέσα ενημέρωσης) Βίκτωρα Ρέστη και του στενού του συνεργάτη Αναστάσιου Πάλλη, οι οποίοι κατηγορούνται για διεύθυνση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ο Βίκτωρας Ρέστης είχε κριθεί προφυλακιστέος και για «θαλασσοδάνεια» που χορηγήθηκαν από τράπεζα της οποίας υπήρξε μεγαλομέτοχος…  

Σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες: Με το νομοσχέδιο αυτό επέρχεται μετά από 25 χρόνια η νομιμότητα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι από το 1990 που ξεκίνησε η λειτουργία τους μέχρι και σήμερα λειτούργησαν υπό το καθεστώς των λεγόμενων «προσωρινών αδειών”. Δεν πλήρωσαν ποτέ τίποτα! Είναι άλλωστε γνωστό ότι στο τρίγωνο της διαπλοκής οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ είχαν πάντα προνομιούχο σχέση…

Τελείως τυχαία, όλα τα πιο πάνω κυριολεκτικά «εξαφανίστηκαν» από τα δελτία των συστημικών ΜΜΕ… Τελείως τυχαία όλα αυτά «έτυχαν» αρνητικών σχολίων από μια σειρά «έγκυρους» αναλυτές οι οποίοι εμφανίζονται κάπου μετά τις 8 το βράδυ… 

Τελείως τυχαία οι «δαιμόνιοι ρεπόρτερ» δεν έψαξαν να βρουν τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις υποθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ και της ΑΤΕ (ίσως γιατί εκεί δεν υπάρχει κάποια μητέρα ή σύντροφος υπουργού, αλλά πρόσωπα της «καλής κοινωνίας»)… Φαίνεται ότι στα ΜΜΕ δεν είναι οπαδοί του Πλάτωνα ο οποίος είχε πει ότι:  «Η χειρότερη μορφή της αδικίας είναι να χαρακτηρίζεται δίκαιο το άδικο».  Και να φανταστείτε ότι τότε δεν υπήρχαν τα δελτία των 8…

Τους καταλαβαίνουμε απολύτως: Δεν είναι δική τους, αλλά δική μας δουλειά να αποκαλύψουμε τι κρύβεται πίσω από το πέπλο σιωπής που καλύπτει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Δική μας δουλειά είναι να πείσουμε τους Έλληνες πολίτες ότι εμείς δεν είμαστε ίδιοι με τους προηγούμενους.

Δική μας δουλειά είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι θέλουμε νόμοι και  κανονισμοί να λειτουργούν πλήρως στη χώρα μας  (παρά τη συγκινητική συνεισφορά όσων ασταμάτητα επιδιώκουν να «λαδώνουν» πολιτικούς -επιχειρηματίες και λοιπούς επαγγελματίες στην Ελλάδα)… Δική μας δουλειά είναι η διαφθορά και η διαπλοκή να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο. Όλα στο φως, πάντα βέβαια με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα του κάθε κατηγορουμένου.

Καπιταλισμό θέλουν και καπιταλισμό – και μάλιστα άγριο – επιβάλλουν στη χώρα μας. Τουλάχιστον ας λειτουργήσουν οι κανόνες του ανταγωνισμού και όχι οι κανόνες της μαφίας! Θα έρθει και η ώρα των βαθύτερων πολιτικοκοινωνικών μετασχηματισμών στη χώρα μας…

Σε πρώτη φάση η δική μας δουλειά είναι να αποκαταστήσουμε το αίσθημα δικαίου που έχει πληγεί στη χώρα μας. Να πληρώσουν και αυτοί που μπορούν, όχι μόνο  οι «συνήθεις ύποπτοι». Να εξοικονομηθούν κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για την ανάπτυξη, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για την καινοτομία, για την παιδεία. 

Πάνω απ’ όλα να περάσει στη κοινωνία το μήνυμα ότι αυτή η κυβέρνηση θα δώσει και θα κερδίσει μάχες με τη συμπαράσταση της κοινωνίας. Η διαφθορά και η διαπλοκή δεν βρίσκεται μόνο στα «υψηλά κοινωνικά κλιμάκια». Βρίσκεται και χαμηλότερα και εκεί είναι δυσκολότερο να καταπολεμηθεί. Ο μικροφοροφυγάς πολλές φορές κρύβεται πίσω από ένα «εγώ μια αποδειξούλα δεν έκοψα, από εμένα θα ξεκινήσεις τη κάθαρση»; 

Ναι, δεν θα ξεκινήσουμε με τους μεσαίους και μικρούς φοροφυγάδες. Θα ξεκινήσουμε με τα μεγάλα ονόματα. Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι κανόνες δικαίου πρέπει να έχουν συνολική εφαρμογή και όχι επιλεκτική. Έτσι θα η έννοια «δίκαιο» θα επαναποκτήσει την πραγματική της υπόσταση.

«Η χειρότερη μορφή της αδικίας είναι να χαρακτηρίζεται δίκαιο το άδικο»

* Ο Γιάννης Μπαλάφας, είναι Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής