«Σοφό» για το πολιτικό μέλλον του Ποταμιού χαρακτηρίζει το ποσοστό που έλαβε το κόμμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, καθ. Δημήτρης Κουρέτας, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει πως από εδώ και πέρα θα πρέπει να «διεμβολίσει το μεταρρυθμιστικό κέντρο» και να καταθέσει σαφείς προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνει ότι θα πρέπει να κλείσει η συζήτηση για συμμετοχή «στην κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ που στηρίζει κυβέρνηση με λαϊκιστικά στοιχεία». Παράλληλα, εκτιμά ότι οι προτάσεις του Ποταμιού για το μεταρρυθμιστικό κέντρο θα πρέπει να εισακουστούν στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Συνέντευξη στον Νίκο Μίχο 

Ads

Πως αποτιμήσατε το εκλογικό αποτέλεσμα;

Ήταν σοφό. Αν είχε πιάσει το 10% θα είχε να διαχειριστεί διάφορους που μέχρι πριν δεν είχαν πολιτικό σπίτι και τώρα θα έρχονταν σε αυτό. Αν είχε πέσει κάτω από 3% θα σήμαινε το τέλος του. Το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι «εδώ σε θέλω. Πες μου την άποψή σου να δω αν μπορώ να σε εμπιστευτώ». Ήταν σοφό κατά την γνώμη μου και σε συνθήκες μεγάλης πόλωσης θα το χαρακτήριζα και μεγάλη επιτυχία. Σε περιοχές αστικές όπου έφτανε ο λόγος του πήρε μεγάλο ποσοστό. Σε περιοχές ημιαστικές μικρότερο. Στη Λάρισα που ζώ, στο κέντρο της πόλης πήρε 15%, ενώ στα γυρω χωρια 5%.

Τι έφερε αυτό το ποσοστό; 

Το Ποτάμι το εμπιστεύτηκαν άνθρωποι που άκουσαν πράγματα λογικά με τρόπο που πρώτη φορά χρησιμοποιηθήκε. Επίσης, οι άνθρωποι που κατέβηκαν με το Ποτάμι ήταν άνθρωποι φρέσκοι. Θα ήταν παραπάνω το ποσοστό εάν κάποιοι ψηφοφόροι μετά από κάποια επικοινωνιακά στριμώγματα στο τέλος δεν αποχωρούσαν. Αλλά και πάλι είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. Και αξίζει να σημειωθεί ότι δεν λειτούργησε με μηχανισμούς προεκλογικά. Τα περισσότερα ψηφοδέλτια ήταν ασταύρωτα – πανω απο το 50%.

Ads

Από εδώ και πέρα ποιός θα πρέπει να είναι ο ρόλος του και η πορεία του; 

Θα πρέπει να αποκτήσει σαφές πολιτικό στίγμα. Για να το κάνει αυτό θα πρέπει, κατά την γνώμη μου πάντα, να διεμβολίσει το μεταρρυθμιστικό κέντρο, το οποίο δυστυχώς στην Ελλάδα ουσιαστικά δεν έχει συσταθεί ποτέ. 

Φαίνεται ότι είναι πλέον πολύ βολικά τα πράγματα για όποιον θα μιλήσει σοβαρά και υπεύθυνα καθώς η Ελλάδα δείχνει να ξαναγυρίζει σε εποχές που τα κυβερνητικά κόμματα κάνουν πολιτική με  να λένε ότι βάζουμε στα παράθυρα λαϊκιστές. Αυτό, λοιπόν, δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για το Ποτάμι. Το ΠΑΣΟΚ αύξησε τα στελέχη του σε μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της λαϊκής δεξιάς – με στελέχη όπως ο Ντινόπουλος, η Βούλτεψη, ο Βορίδης, ο Γιακουμάτος και άλλοι. Έτσι, λοιπόν, είναι δύσκολο  να συνομιλήσει κανείς για κεντροαριστερά με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να προκύψει μια κεντροαριστερά που θα στηρίξει αυτά τα στοιχεία. Κατά την γνώμη μου, αυτή η συζήτηση τελειώνει. Επιπλέον, οι ταμπέλες του στυλ «θα φτιάξουμε την δημοκρατική παράταξη» που έβαλε το ΠΑΣΟΚ καλώντας το Ποτάμι και τους υπόλοιπους, δεν είναι σοβαρές. Δηλαδή, όσοι ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη ΝΔ, δεν είναι δημοκράτες; Μόνο το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ είναι; 

Θα πρέπει, πλέον, ένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα να κάνει πράξη αυτό που έλεγε ο Μπερλίνγκουερ στην Ιταλία πριν από 40 χρόνια: να πετύχει την σύγκλιση και την συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο δυνάμεων που εκφράζουν την ανανέωση. 

Άρα μετά από τις εθνικές κάλπες, το Ποτάμι με ποιους θα έπρεπε να συνεργαστεί;

Καταρχάς θα πρέπει να εκφράσει το μεταρρυθμιστικό κέντρο. Εφόσον το περιγράψει αυτό θα πρέπει να συνεργαστεί με τις δυνάμεις εκείνες που θα τα πιστεύουν αυτά τα πράγματα. Έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση, εγώ πιστεύω και θα ήθελα κοινωνικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να το δουν αυτό με ενδιαφέρον. Δεν μιλάω για συνεργασία του Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να διατυπωθεί ότι με την δυναμική που υπάρχει στο Ποτάμι και εκφράζει το μεταρρυθμιστικό κέντρο, πρέπει να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό κέντρο που θα κυβερνήσει συλλογικά καθώς υπάρχουν κάποια ζητήματα που απορρέουν από την κυβερνησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και προκαλούν σύγχυση.

Μια τέτοια προσέγγιση της κοινωνίας πιστεύω ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 6% και μπορεί να δημιουργήσει συζητήσεις σύγκλισης. Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει κατα τη γνώμη μου πάντα, ενώ η Νέα Δημοκρατία με τα στοιχεία που βάζει δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε φιλελεύθερη, ούτε τίποτα. Είναι μια επανάληψη παλιών έργων που προσπαθούν να συνεχίσουν την νομή της εξουσίας με κάθε κόστος. Βλέπεις πλέον πλευρές που μέχρι πριν κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο και τώρα κρατιούνται στην κυβέρνηση λέγοντας τα ίδια πράγματα. Δείτε για παράδειγμα βίντεο Ντινόπουλου με Αδωνη το 2012. 

Το μεταρρυθμιστικό κέντρο θα μπορούσε να το παρακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – με την προϋπόθεση ότι θα ήθελε να κάνει τέτοιου είδους ανοίγματα. Αν συνεχίσει να κάνει ότι κάνει τώρα δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα. Σε πέντε μεγάλες περιφέρειες έχασε. Αυτό έγινε γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ πήγαν άνθρωποι κουρασμένοι από το ΠΑΣΟΚ και το κέντρο αλλά κουραστηκαν και από τα διλήμματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έδωσαν ένα μήνυμα και στις ευρωεκλογές, αλλά είναι ένα ακροατήριο που μπορεί να ακούσει τον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου, και εμείς αυτόν τον κόσμο τον θέλουμε.

Στο συνέδριο του κόμματος τι περιμένουμε να γίνει;

Στο συνέδριο θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι θέσεις και αυτό θα γίνει. Ήδη έχουν συσταθεί ομάδες των οποίων το έργο έχει συλλεχθεί. Θα πρέπει λοιπόν να αξιοποιηθεί αυτό το έργο και οι ομάδες εργασίας που θα προκύψουν να λειτουργήσουν ως σκιώδη Υπουργεία, παρακολουθώντας καθημερινά τα τεκταινόμενα και να καταρτίζουν προτάσεις.

 
Επίσης θα πρέπει να γίνουν και κάποια ανοίγματα. Αυτό που είπα νωρίτερα ότι θα πρέπει ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ να ακούσει τις προτάσεις μας, δεν πρέπει να εκληφθεί ως κάλεσμα συνεργασίας, αλλά ως προτροπή να τις κατανοήσουν και να τις υποστηρίξουν τα άτομα που βρίσκονται εκεί – αλλά είναι εκεί θα έλεγα κατ’ οικονομίαν. Επίσης θέλουμε και τους πραγματικούς ανοιχτούς προοδευτικούς φιλελεύθερους. Δηλαδή να γίνουμε ο τρίτος πόλος εκει που υπάρχει το μεγάλο κενό, που ωραία το είπε ο Φωτης Γεωργελές: Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει την ύπαρξή του στην πολιτική της κυβέρνησης και η κυβέρνηση διασώζεται επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τέτοια αντιπολίτευση.