Η αριστερά και δη η αντιπολίτευση εκδηλώνει μια ορισμένη αμηχανία απέναντι στην ουσία των όσων εξιστορεί στο περιβόητο βίντεο ο Μπαλτάκος, δηλαδή την ωμή και αντισυνταγματική συναλλαγή εκτελεστικής και δικαστικής λειτουργίας στο πλαίσιο πολιτικών, συστημικών επιδιώξεων.

Ads

 
Έχοντας απολέσει την πολιτική ηγεμονία φοβάται προφανώς ότι αν επιμείνει σε αυτό το σημείο, που είναι και το σοβαρότερο θα κατηγορηθεί ότι υπερασπίζεται τη ΧΑ. Πρόκειται για λάθος της που κινδυνεύει να της κοστίσει, στο βαθμό που οι ναζιστές θα φανούν θύματα και αντισυστημικοί. Επιμένει έτσι στο σημαντικό αλλά δευτερεύον ζήτημα ότι το περιβάλλον Σαμαρά είχε επαφές με τη ΧΑ, γεγονός σοβαρότατο αλλά και γνωστό.
 
Ίσως δεν έχει γίνει πραγματικά αντιληπτή η σοβαρότητα των εξελίξεων. Δεν πρόκειται για ένα ακόμα συμβάν της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Είναι το πλήρες ξεμπρόστιασμα ενός εγκληματικού καθεστώτος που δρα εις βάρος μιας σχεδόν καταρρέουσας δημοκρατίας.
 
Είναι ένα ζήτημα το γεγονός ότι η ΧΑ στη συνείδηση των περισσότερων εξ ημών, όπως και στην πραγματικότητα αποτελεί εγκληματική οργάνωση και άλλο η ανάγκη πλήρους εφαρμογής όλων των εγγυήσεων δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος, πράγμα που σύμφωνα με το μέχρι χθες νούμερο 2 του πρωθυπουργού δε συμβαίνει ούτε στο ελάχιστο.
 
Είναι αδιανόητο η αρμόδια ανακρίτρια να μην έχει ακόμα παραιτηθεί από την υπόθεση προκειμένου να υπερασπιστεί την τιμή της απέναντι στα αναφερόμενα στο βίντεο, όπως και το να μην έχει παρέμβει ακόμα ο εισαγγελέας για να διερευνήσει την αλήθεια των όσων αναφέρονται, κάτι που μπορεί κάλλιστα να πράξει ασχέτως του τρόπου κτήσης του υλικού.
 
Η πολλοστή απαίτηση να πέσει η κυβέρνηση δε λέει πολλά. Η αριστερά σύσσωμη οφείλει να πάει στον εισαγγελέα και να καταθέσει αναφορά για διερεύνηση ποινικών ευθυνών και φυσικά των δύο υπουργών, του πρωθυπουργού, των αρμοδίων δικαστικών λειτουργών και όσων φέρονται εμπλεκόμενοι, προκειμένου η υπόθεση να φτάσει στη Βουλή.
 
Παράλληλα υποχρεούται να καλέσει τα συνδικάτα σε κινητοποιήσεις, γιατί χωρίς λαϊκή κυριαρχία, με το παρακράτος να αλωνίζει, ούτε αμοιβές, ούτε κοινωνικά δικαιώματα κατοχυρώνονται.
 
Η αριστερά πρέπει να πάρει την υπόθεση της δημοκρατίας πάνω της. Κάθε μέρα που περνάει έτσι, οι θύτες ναζιστές «ξεπλένονται» και η δημοκρατία καταρρακώνεται.