Τι συμβαίνει σε έναν τόπο που οι νέοι τον εγκαταλείπουν; Εκεί η ζωή σταδιακά στενεύει από κάθε άποψη. Αν το φαινόμενο δεν αναστέλλεται χάνεται η προοπτική, το παρόν μικραίνει, μόνη και μόνιμη καταφυγή το ασφαλές παρελθόν. Και η έξοδος από τη χώρα για τους νέους είναι η μια μονάχα πλευρά, η πιο ορατή εκδοχή της «απάντησης» των νέων στην πολύπλευρη κρίση.

Ads

Γενικά παρατηρείται αναχώρηση: αναχώρηση από τη λογική και τον ορθολογισμό, από την ενεργό συμμετοχή στα κοινωνικά ζητήματα, την πολιτική. Αναχώρηση και από αυτήν την ίδια τη ζωή… Μια τέτοια πλευρά ήθελε να αναδείξει και ο Μαρξ όταν σχολίαζε: «η θρησκεία είναι η καρδιά ενός άκαρδου κόσμου», «με τη θρησκεία διπλασιάζεται ο κόσμος σε έναν φανταστικό και έναν πραγματικό και αποσπάται, αναχωρεί ο εαυτός και εγκαθίσταται στα σύννεφα σε ένα ανεξάρτητο βασίλειο» (4η θέση για τον Φόιερμπαχ).

Το πρόβλημα της περιθωριοποίησης των νέων

Πολύ πριν από τις πρόσφατες διπλές εκλογές αναζητούσα έναν δρόμο που θα μπορούσε να δώσει προοπτική στους νέους. Φλερτάρουμε με το ενδεχόμενο αυτή να είναι μια «χαμένη γενιά». Η νεολαία μας βρίσκεται στο περιθώριο, ένα περιθώριο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό.

Ads

Μετά την εκλογική νίκη της παράταξης Νέα Ριζοσπαστική Κίνηση στην Κέρκυρα [παράταξη που στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ] –και στην οποία βοήθησα στο μέτρο των δυνάμεών μου– έπρεπε να δώσουμε αυτή τη μάχη: να αναστραφεί η ροή των νέων προς το εξωτερικό, να βγουν οι νέοι από το περιθώριο. Για αυτό και –σύμφωνα με τη δική μου αντίληψη για τις ανάγκες των καιρών– αποφάσισα να στρέψω τις προσπάθειές μου σε ένα χώρο που ανήκει προνομιακά και εκ των πραγμάτων στη νέα γενιά. Αναφέρομαι στις νέες τεχνολογίες και την πληροφορική. Εξηγούμαι.

Τι έκανα; Έγραψα μια πρόσκληση που καλούσε σε ανοικτή δημόσια συνάντηση όλων των ενδιαφερόμενων για τη συγκρότηση μιας Ομάδας Νέων Τεχνολογιών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Καθήκον της Ομάδας ορίστηκε η κατάθεση μιας πρότασης προς τη Νέα Δημοτική Αρχή. Σκοπός της πρότασης: η μετατροπή της Κέρκυρας σε ψηφιακή πόλη, φιλική στις νέες τεχνολογίες. Μια ομάδα από νέους για τους νέους!
Δημοσιεύω εδώ κάποια από τα στοιχεία της πρότασης:

Τουρισμός και εξωστρέφεια

Eπανασχεδιασμός της επικοινωνιακής στρατηγικής προώθησης και προβολής του νησιού βάζοντας στο κέντρο το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες. Αναφορικά με την κρουαζιέρα [750.000 επισκέπτες ήρθαν μέσω κρουαζιέρας στην Κέρκυρα το 2013 που την καταξίωσαν στην πρώτη τριάδα των σημαντικότερων ελληνικών προορισμών] αν η κατά κεφαλή δαπάνη του  κάθε επισκέπτη ανέβαινε από τα 45 € στα 62 € που είναι το μέσο ευρωπαϊκό και οι επισκέπτες έφταναν το 1.000.000 το συνολικό όφελος για την Κέρκυρα θα ήταν ο διπλασιασμός του σημερινού εισοδήματος από την κρουαζιέρα στα 65-70 εκ. €. Εύκολο είναι να αντιληφθεί κανείς πώς μπορεί να γίνει αυτό αφού οι ανάγκες των επισκεπτών πέρα από αυτονόητες καταγράφονται και σε σχετικές ετήσιες έρευνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας.

Απλώς να σχολιαστεί ότι το δωρεάν ίντερνετ και η άρτια πληροφόρηση μέσα από Info Kiosk, ηλεκτρονικά portal ενημέρωσης των επισκεπτών και εφαρμογές για κινητά που θα τους καθοδηγούν στο νησί είναι πολύ ψηλά στις απαιτήσεις των επισκεπτών. 4-5 κεντρικά Info Kiosk, και 20-30 σημεία ηλεκτρονικής αυτόματης πληροφόρησης διάσπαρτα μέσα στην πόλη. Δωρεάν ίντερνετ στο λιμάνι, στο αεροδρόμιο, την πόλη και γενικά σε χώρους που συγκεντρώνονται οι επισκέπτες. Να μπορούν οι επισκέπτες να αγοράσουν ηλεκτρονικά ένα γενικό εισιτήριο για την είσοδο σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην πόλη. Να μπορούν οι τοπικές επιχειρήσεις να προβάλλουν και να πωλούν τα προϊόντα τους σε μια μεγάλη ηλεκτρονική αγορά που θα δημιουργήσουμε στο τουριστικό portal του Δήμου.

Δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών στα κοινά

Εκπαίδευση πολιτών στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ και τις νέες τεχνολογίες. Διενέργεια ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων & ερευνών γνώμης για πρώτη φορά στην Κέρκυρα. Χρήση από τον Δήμο ανοικτών εργαλείων & εφαρμογών που εμπλέκουν τον πολίτη στη διαχείριση των ζητημάτων της πόλης. Με την εφαρμογή Improve my city (που έρχεται από τον Δήμο Θέρμης) δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να δημιουργούν αναφορές πάνω στον χάρτη της Κέρκυρας σχετικά με προβλήματα στους δημόσιους χώρους (χαλασμένα φανάρια, εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα, λακκούβες κλπ.) και να παρακολουθούν την εξέλιξη της επίλυσης τους ζητήματός τους. Το AllOurIdeas είναι ένα εργαλείο που βοηθά τη συλλογή και ιεράρχηση ιδεών σχετικά με τοπικά ζητήματα/προβλήματα από τους πολίτες.

Το LookAtCook δείχνει με πολύ όμορφο και κατανοητό τρόπο τη διάρθρωση του ετήσιου προϋπολογισμού του Δήμου φανερώνοντας στους πολίτες: «που πηγαίνουν τα λεφτά». Το Shareabouts είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο Crowdsourcing για την επίλυση τοπικών προβλημάτων. Αν για παράδειγμα θέλεις να σχεδιάσεις έναν ποδηλατόδρομο μπορείς να επιτύχεις την ενεργή συμμετοχή των πολιτών ήδη στη διαδικασία σχεδιασμού του έργου ζητώντας ανοικτά και με έναν πολύ έξυπνο τρόπο τη γνώμη τους. Πάνω στο χάρτη της Κέρκυρας κάθε πολίτης μπορεί να δείξει τα κατάλληλα σημεία ή τα ακατάλληλα για τη χάραξη των ποδηλατοδρόμων, των στάσεων, των χώρων στάθμευσης ποδηλάτων κτλ. Επίσης εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η συστηματική ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των δημοτών για κάθε μεγάλο ζήτημα μέσω των Social Media και ειδικά σχεδιασμένων εκστρατειών.

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τον Δήμο για την αποφυγή ταλαιπωρίας δημοτών & υπαλλήλων και την αποσυμφόρηση του κέντρου. Εφαρμογή Συστήματος Ηλεκτρονικά Ελεγχόμενης Στάθμευσης. Δωρεάν ασύρματο δίκτυο στην πόλη. Δημιουργία εφαρμογών για εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ. Εφαρμογή προγράμματος Τηλεϊατρικής. Ηλεκτρονική μηχανοργάνωση του Δήμου.

Για τη σελίδα του Δήμου [corfu.gr] πολύ συνοπτικά κάποιες από τις δυνατότητες:

Άμεσα διαθέσιμοι όλοι οι τρόποι επικοινωνίας, όλα τα τηλέφωνα, όλα τα γραφεία και το πραγματικό οργανόγραμμα του Δήμου. Δυνατότητα LIVE CHAT & LIVE VIDEO CHAT με υπαλλήλους του Δήμου. Ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη του υλικού που έχει σχέση με τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Δυνατότητα εγγραφής RSS για αυτόματη λήψη ενημερώσεων στις προκηρύξεις – αποφάσεις – διαγωνισμούς. Επανασχεδίαση του χώρου προκηρύξεων, διαγωνισμών κτλ. Συνεδρίαση ΔΣ LIVE!

Που θα βρείτε τα λεφτά;

Ένα μεγάλο κομμάτι όσων προτείνουμε έχει μηδενικό κόστος υλοποίησης ή μπορεί να αναπτυχθεί με ίδια μέσα του Δήμου. Άλλα πάλι θα χρειαστούν πόρους. Στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 οι Νέες Τεχνολογίες που εξυπηρετούν τον τουρισμό & ένα σύγχρονο αγροτοδιατροφικό τομέα καθώς επίσης και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είναι από τους πλέον επιλέξιμους τομείς. Είναι βέβαιο ότι αυτοί οι τομείς δράσης θα αποτελέσουν κεντρική αρτηρία για την οικονομική έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση. Αυτή την πραγματικότητα δεν την αγνοούμε. Πέρα από αυτό πολλές από τις προτεινόμενες δράσεις μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν μέσα από τα έσοδα που θα φέρνουν (πχ η Εφαρμογή Συστήματος Ηλεκτρονικά Ελεγχόμενης Στάθμευσης) και το οικονομικό ισοζύγιο τελικά να είναι θετικό για το Δήμο.

Τα προσδοκώμενα οφέλη από αυτή τη διαδικασία

Ας επιστρέψουμε εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε: νέες θέσεις εργασίας, +10.000.000 € στην τοπική οικονομία σημαίνει περίπου 1000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, να διευκρινίσουμε ότι λόγω της φύσης των νέων τεχνολογιών δεν μιλάμε γενικά για θέσεις εργασίας αλλά για νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας για τη μορφωμένη νεολαία μας. Επιπλέον, με την καλλιέργεια της κουλτούρας του ενεργού δημότη βγάζουμε από το κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο αυτούς που πλήττονται κύρια από τη βαθιά και πολύπλευρη κρίση: τη νεολαία. Καλούμε τους νέους να μπουν στο προσκήνιο και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους!

Αυτά θα μπορούσε να κάνει η Νέα Δημοτική Αρχή στην Κέρκυρα. Βεβαίως δεν υποτιμούμε άλλα ζητήματα πιο «αυτονόητα» (ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, νερό, κυκλοφοριακό κτλ), όμως εστιάσαμε σε ένα πεδίο προνομιακό για τους νέους. Ίδωμεν! Φέτος κάποιοι στην Κέρκυρα δεν έκαναν διακοπές –είχαν πλήρη απασχόληση: οραματιζόμαστε-σχεδιάζουμε το μέλλον!