Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα προετοιμάζεται για τις εκλογές του 2012 έχοντας καταθέσει πρόταση για αύξηση των φόρων στους πλούσιους και μείωση των φόρων στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώμματα, την ώρα που οι Καταληψίες της Wall Street κατακλύζουν τους δρόμους απαιτώντας κοινωνική δικαιοσύνη – Και οι δύο έχουν στο μυαλό τους το γράφημα της εικόνας και να γιατί.

Ads

Από το 1950 μέχρι σήμερα, οι ιδιώτες πληρώνουν περίπου το 40% των χρημάτων που κερδίζουν σε φόρους ενώ στο ίδιο διάστημα η πληρωμή φόρων ως ποσοστό του εισοδήματος για τους μισθωτούς αυξήθηκε από το 10% το 1950 στο 40% σήμερα.

Αντίθετα, ωστόσο, οι βιομηχανίες, οι πολυεθνικές και οι μεγαλύτερες εταιρίες μείωσαν τη φορολογία τους από το 32% στο 8% στο ίδιο διάστημα, αφήνοντας την ευρεία κοινωνική μάζα να αναλάβει το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος παρά το γεγονός πως στο διάστημα αυτό η αύξηση στην παραγωγή και τον πλούτο ήταν γιγαντιαία.

Η κυβέρνηση Μπους όχι μόνο μετέφερε τα βάρη και τα χρέη των τραπεζών στις πλάτες του κόσμου αλλά και μείωσε τους φόρους για τους πλούσιους – Τώρα η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει, αφού πρώτα συνέχισε το έργο της διάσωσης των τραπεζών, να αποκαταστήσει μερικώς την αδικία και να φορολογήσει σκληρότερα τους πλούσιους, έστω και προεκλογικά.

Ads

Το γράφημα της εικόνας είναι ένα από αυτά που δείχνουν γιατί οι Καταληψίες της Wall Street διαμαρτύρονται και γιατί ο Ομπάμα υποχωρεί. Σε επόμενες ενημερώσεις θα δούμε και άλλα που φωτίζουν την κοινωνική ανισότητα του συστήματος.

Πηγή: XrimaNews.gr