Η Ρομπέρτα Μετσόλα, η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι από τις καλύτερες επιλογές από το χώρο της κεντροδεξιάς. Eίναι  γυναίκα, μόλις η τρίτη σε μια θέση που έχουν εκλεγεί πάνω από 20 άνδρες. Στα 43 της, είναι η νεότερη πρόεδρος γενικώς στην ιστορία του θεσμού. Προέρχεται επίσης από μια μικρή χώρα, τη Μάλτα, σπάζοντας το ολιγοπώλιο των ισχυρότερων κρατών. 

Ads

 

Ανήκει στη λιγότερο συντηρητική πτέρυγα της πολιτικής της ομάδας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Είναι μετριοπαθής και συνεργάσιμη, έχουμε συνεργαστεί στενά από το 2017 μετά τη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια,  για την διαλεύκανση του εγκλήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αφιέρωσε άλλωστε την χθεσινή της ομιλία στη Μαλτέζα δημοσιογράφο και στον συνάδελφο της Ολιβιέ Ντιμπουά, που απήγαγαν στο Μάλι τον Απρίλιο.

 

Έχει προοδευτικές θέσεις στα θέματα του κράτους Δικαίου (που είναι άλλωστε και πρόβλημα στη χώρα της) στα δικαιώματα των μειονοτήτων και στην ανάγκη νέων πολιτικών για την προστασία των ανεξάρτητων ΜΜΕ και των δημοσιογράφων. Αν και η στάση της κατά των αμβλώσεων τής στοίχισε χθες αρκετή υποστήριξη, με αποτέλεσμα οι υποψήφιες των Πρασίνων και της Αριστεράς να κερδίσουν περισσότερες ψήφους από τη δύναμη των ομάδων τους. 

Ads

 

Διαβάστε επίσης: Η Ρομπέρτα Μετσόλα, μία Μαλτέζα κατά των αμβλώσεων, αναλαμβάνει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Υπάρχει όμως ένα μυστήριο στην όλη υπόθεση: η Μετσόλα δεν θα είχε εκλεγεί, αν την υποψηφιότητα της δεν υποστήριζαν, περιέργως, οι Σοσιαλδημοκράτες του Κοινοβουλίου. 

 

Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες, διαπραγματεύονται και μοιράζονται, μετά από διαπραγματεύσεις, τις τρεις σημαντικότερες θέσεις στην ΕΕ: οι κεντρώοι έχουν  τον πρόεδρο του Συμβουλίου (Ζαν Μισέλ-Βέλγιο), η κεντροδεξιά-δεξιά την προεδρία της Κομισιόν με την Γερμανίδα Ούρσουλα Φον ντερ Λαίεν, ενώ την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου είχαν μέχρι τώρα οι  Σοσιαλδημοκράτες, με τον Ιταλό Νταβίντ Σασσόλι που έφυγε από τη ζωή την προηγούμενη εβδομάδα. 

 

Η θητεία του Σασσόλι έπρεπε να ανανεωθεί, στις χθεσινές εκλογές, όπως όλες οι εκλεγμένες θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά τώρα, με τη Μετσόλα πρόεδρο, το ΕΛΚ καταλαμβάνει δύο από τις τρεις σημαντικές θέσεις. Οι Πράσινοι, η τέταρτη σε δύναμη πολιτική ομάδα, έμειναν εκτός διαπραγματεύσεων και συμφωνίας. Παρότι η θέση τους στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα έχει αναβαθμιστεί, με τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση της Γερμανίας, που έτσι κι αλλιώς παίζει αποφασιστικό ρόλο στα πράγματα. Χώρια ότι στη καγκελαρία του Βερολίνου δεν είναι πια η Μέρκελ, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες! 

 

Η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο περίεργη γιατί το ΕΛΚ, μπορεί να παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά χάνει συνεχώς την παλιά του ισχύ. «Το ΕΛΚ εδώ και καιρό μετράει μόνο πλήγματα και απώλειες. Αρχικά, έχασε την πιο σημαντική ευρωπαϊκή κυβέρνηση», με την αποχώρηση της Μέρκελ, έγραφε το «Politico» σε μια ανάλυση με τίτλο «Το πάρτι τελείωσε για την κεντροδεξιά της Ευρώπης ».

 

 Ακολούθησε η παραίτηση του Κουρτς από την πρωθυπουργία της Αυστρίας με αποτέλεσμα σήμερα το ΕΛΚ να βρίσκεται μόνο σε 9 από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ και να μη διοικεί καμιά από τις πέντε μεγάλες χώρες.

 

Η κεντροδεξιά έχει σήμερα διαρροές προς την συντηρητική δεξιά και ακροδεξιά, αλλά και προς το κέντρο και τα Πράσινα Κόμματα. «Πολλές φορές παγιδεύτηκαν στην ατζέντα των ακροδεξιών τρομάζοντας τους μετριοπαθείς εκλογείς », εξηγούσε το Politico. 

 

Το euractiv προσπαθούσε χθες εξηγήσει γιατί οι Σοσιαλιστές πέταξαν το σωσίβιο στην κεντροδεξιά, «που καταρρέει εκλογικά σε ολόκληρη την ΕΕ..

 

.. Οι σοσιαλιστές φαίνονται γενναιόδωροι με την απόφασή τους να στηρίξουν την Μέτσολα. Αυτό μπορεί να είναι μια επίδειξη αλληλεγγύης προς τους παραδοσιακούς εταίρους τους αλλά και μια κίνηση τακτικής μέχρι να δουν πού θα φυσήξει ο άνεμος στο δεξιό στρατόπεδο..

Ή, απλώς δεν είναι έτοιμοι να κάνουν το μεγάλο προοδευτικό άλμα και να διακυβεύσουν τη διεκδίκησή τους να είναι οι ηγέτες της νέας Ευρώπης». 

 

Στην πολιτική κανείς δεν κάνει χάρες και η  δεύτερη εξήγηση μοιάζει πιο πιθανή: οι Σοσιαλδημοκράτες  δεν έχουν αποφασίσει να αποχωριστούν τις συμμαχίες με τη δεξιά,  παρότι τους κόστισαν ακριβά. Στο twitter με το οποίο ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στη Μετσόλα, έγραψαν : «καταλήξαμε σε συμφωνία με το ΕΛΚ και το κεντρώο φιλελεύθερο Renew Europe για να εξασφαλιστεί μια σταθερή πλειοψηφία μέχρι τις εκλογές του 2024».