Πρώτα μερικές γενικές πληροφορίες για την τεχνολογία τους: Δείτε τις διαφάνειες στο συννημμένο Παρουσίαση 1.

Ads

H ακτινοβολία από τα κινητά Tηλέφωνα ύποπτη για Kαρκίνο!


Μια μελέτη για την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής τους ακτινοβολίας αναθερμαίνει και πάλι τη συζήτηση για την επικινδυνότητά τους.

Εδώ και χρόνια, διαφωνούν έντονα μεταξύ τους οι επιστήμονες για το αν η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Ads

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Η νέα μελέτη (https://biorxiv.org/content/early/2016/05/26/055699.full.pdf+html), βάζει και πάλι τη φωτιά, γιατί σε πειράματα με  ζώα στις ΗΠΑ αποδείχνεται ότι η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει όγκους.

Η πειραματική μελέτη που κόστισε 25 εκατομμύρια δολάρια, ανατέθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ερευνητές από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας (NTP- https://ntp.niehs.nih.gov/results/areas/cellphones/index.html)  πειραματίσθηκαν ακτινοβολώντας πάνω από 2.500 αρουραίους και ποντίκια με μικροκύματα των τεχνολογιών μεταφοράς δύο ταχυτήτων, GSM και CDMA. Κατά διαστήματα-10 λεπτά ακτινοβόληση, 10 λεπτά διάλειμμα- οι αρουραίοι εκτέθηκαν μέχρι την ηλικία των δύο ετών, για ενιά ώρες ημερησίως, σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία με συχνότητα 900 megahertz.

Στα ποντίκια, η συχνότητα ήταν 1900 MHz. Μεταβαλλόμενη ήταν επίσης και η ένταση της ακτινοβολίας: 1.5, 3 και 6 watts ανά κιλό σωματικού βάρους. Οι δυνάμεις μαγνητικού πεδίου ήταν έτσι σχεδόν πάντα υψηλότερες από αυτές των τηλεφώνων που υπάρχουν στην αγορά. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό επίσης ήταν ότι εκτίθετο ολόκληρο το σώμα των ζώων στην ακτινοβολία, ενώ κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας, εκτίθεται συνήθως το κεφάλι.

Η προκαταρκτική αξιολόγηση των δοκιμών έδειξαν ότι στους αρσενικούς αρουραίους που ακτινοβολήθηκαν παρουσιάσθηκαν κάποιοι κακοήθεις όγκοι στον εγκέφαλο (γλοίωμα) και την καρδιά (σβάννωμα), “πιθανώς σαν αποτέλεσμα της ακτινοβολίας του συνολικού σώματος”. Από τους 90 ακτινοβολημένους αρσενικούς αρουραίους στις έξι ομάδες δοκιμής είχαν μέχρι τρεις όγκους στον εγκέφαλο και μέχρι έξι στην καρδιά. Στην μη ακτινοβολημένη ομάδα ελέγχου, δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές. Επίσης, στα θηλυκά, δεν υπήρξε αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης όγκου.

Η εμφάνιση όγκων στα πειραματόζωα από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία παρόμοιας με αυτή των κινητών, έχει φέρει πάλι στην επικαιρότητα, το ερώτημα αν προκαλεί ή όχι όγκους στο αυτί ή τον εγκέφαλο-κυρίως- των ανθρώπων.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσπαθούν να αποφύγουν την απάντηση στο ερώτημα με κάθε τρόπο. Δεν δέχονται ούτε το ίδιο το ερώτημα, πόσο μάλλον τη θετική του απάντηση. Οι υπηρεσίες υγείας θα ασχοληθούν μόνο αν υπάρξει πίεση από τους χρήστες των κινητών( και τότε θα προσπαθούν να αποδείχνουν την ακινδυνότητά τους-γιατί είναι πολύ εξυπηρετική για το συνολικό σύστημα και τα καθεστώτα). Αλλά πολλοί λίγοι από αυτούς στέκονται κριτικά προς αυτή την τεχνολογία.

Προτιμούν το «βόλεμα» που τους προσφέρει, και όταν φέρει η τυχόν συζήτηση το πρόβλημα, το μεταθέτουν πείθοντας τον εαυτό τους ότι αυτοί οι ίδιοι κάνουν «λογική χρήση» του κινητού και έτσι δεν δέχονται την αρνητική επίδραση της ακτινοβολίας, η οποία είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος έκθεσης του αυτιού και του εγκεφάλου σε αυτήν.

Μένει σε ανεξάρτητους ερευνητές το καθήκον να αποδείξουν κάποια στιγμή, με ανασμφισβήτητο  τρόπο, την επικινδυνότητα των κινητών για την ανθρώπινη υγεία. Τα θερμικά αποτελέσματά της, που αναφέρονται πιο πάνω, δεν αμφισβητούνται, αλλά αυτά ξεπερνιώνται γιατί είναι ήπια και μακροπρόθεσμα. Μόνο αν αποδεικνύονταν η μεταλλαξιακή επίδραση στα νευρικά κύτταρα, θα αμφισβητούνταν και η ίδια η τεχνολογία.

Κανονικά, τουλάχιστον στην Ευρώπη όπου ισχύει η αρχή της Προφύλαξης, μέχρι να αποδειχθεί η ακινδυνότητά της, δε θα έπρεπε να επιτρέπεται. Αλλά όπως πάντα, κάτι απαγορεύεται ή προτείνεται η χρήση του με ιδία ευθύνη, κατόπιν εορτής, όταν κάποιοι –ανεξάρτητοι από εταιρείες –ερευνητές αποδείχνουν την επικινδυνότητα αυτού του κάτι, και αφού έχουν βγάλει τα τεράστια κέρδη τους οι επενδυτές-παραγωγοί του.

Η αρχή της προφύλαξης, ενώ είναι παγκόσμιος νόμος, δεν εφαρμόζεται πουθενά, και έχει γίνει αποδεκτή από τις κάθε είδους αρχές, απλά για να καθυσυχάζονται οι χρήστες. Και να σκεφθεί κανείς ότι αυτή η αρχή χαιρετίσθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό από τα περιβαλλοντικά-καταναλωτικά κινήματα, όταν ψηφίσθηκε από τα διάφορα κράτη και πήρε την ισχύ παγκόσμιου νόμου! 

www.topikopoiisi.eu