Το ανθρώπινο γένος, μετά τη βιομηχανική επανάσταση, αύξησε ραγδαία τον ρυθμό παραγωγής Αερίων του Θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα την Κλιματική Αλλαγή που είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο γεγονός.

Ads

Οι καταστροφές που βλέπουμε συχνότατα στους τηλεοπτικούς μας δείκτες δεν αφορούν μόνο τους υπό ανάπτυξη πληθυσμούς της Αφρικής, Ν. Αμερικής ή της Ασίας. Χτυπούν με καταστροφική δύναμη τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Κάθε χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει, κάθε χρονιά γίνεται θερμότερη από την προηγούμενη. Η αδράνεια της κοινωνίας με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε βιβλικές καταστροφές, που οι ισχυροί του κόσμου θα βιώσουν με απώλεια της βιοποικιλότητας, έλλειψη πόσιμου νερού και χαμένες αγροτικές παραγωγές.

ΟΧΙ, δεν θέλω έναν τέτοιο κόσμο για τα παιδιά μου

Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών έρχεται να δώσει λύσεις στην παραγωγή ενέργειας με τρόπο που βρίσκεται σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Τα οφέλη είναι πολλά. Η νέα οικονομία που θα προκύψει από την ανάπτυξη αυτήν θα θεμελιώσει μια νέα ενεργειακή επανάσταση με καινοτόμα έργα, υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που έβλαψαν τον πλανήτη.

Ads

Τα ενεργειακά ολιγοπώλια δεν μπορούν να διαφεντεύουν τις τύχες του κόσμου. Η Ευρώπη για παράδειγμα, έχει θεσπίσει από το 2009 με την οδηγία 2009/28/EC, το νομικό πλαίσιο που ενισχύει και θέτει στόχους για την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος από τα συμβατικά καύσιμα σε ήπιες μορφές ενέργειας όπως ο άνεμος, ο ήλιος, η γεωθερμία και οι υδατοπτώσεις. Οι δεσμευτικοί στόχοι έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν αποτελέσματα και η δυναμική χρειάζεται να συνεχιστεί και να ενισχυθεί. Το πρώτο ορόσημο έρχεται σύντομα το 2020 και το επόμενο είναι το 2030. Υπάρχουν όμως και πολλοί επικριτές που ισχυρίζονται ότι δεν κάνουμε αρκετά. Η τελευταία σύνοδος που έγινε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015 (COP 21) εκτιμώ ότι μας δίνει έναν ρεαλιστικό στόχο για να πετύχουμε τα επόμενα 15 χρόνια. Οι βασικοί στόχοι που έθεσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συνοψίζονται στα εξής:

• Ο διπλασιασμός της ενεργειακής παραγωγής από ΑΠΕ σε σύγκριση με σήμερα είναι απολύτως εφικτός το 2030.
• Ο διπλασιασμός του ρυθμού της ενεργειακής αποδοτικότητας σε σύγκριση με σήμερα είναι απολύτως εφικτός το 2030.
• Η δυνατότητα  σε ΟΛΕΣ τις χώρες  να έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες ενεργειακές τεχνολογίες σε σύγκριση με σήμερα είναι απολύτως εφικτή έως το 2030.

Αυτά είμαι μερικά από τα μέτρα που θα απογειώσουν την λιμνάζουσα οικονομία και θα δώσουν ελπίδα για ένα πλανήτη που εργάζεται ως μια οντότητα, όπου προτεραιότητα έχει η φύση και οι έξυπνοι άνθρωποι που φροντίζουν να μην την διαταράξουν.

Η στροφή λοιπόν στην αειφόρο ενεργειακή ανάπτυξη είναι μια κοινωνική προτεραιότητα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την αφήσουμε στις αγορές.

* Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος είναι Αεροναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός και Διευθυντής Στρατηγικής & Επιχειρησιακής Ανάπτυξης, ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε