Στα συγχαρητήρια σχόλιά του για την εκλογή του Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών, ο Τραµπ θύµισε ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας αποκαλείται «Ο Τραµπ της Βρετανίας». Αν ο Τζόνσον προχωρήσει στην επιλογή του σκληρού Brexit, τότε η µόνη προοπτική ορθολογικής διαχείρισης της επόµενης µέρας είναι η στενή συνεργασία µε τον Τραµπ, η επανεκλογή ή όχι του οποίου αποκτά πλέον καθοριστική σηµασία για τις διεθνείς ισορροπίες του Ηνωµένου Βασιλείου.

Ads

Αυτό που στις Βρυξέλλες θεωρείται δεδοµένο είναι ότι στην παρατεταµένη προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Νοέµβριου του 2020 στις ΗΠΑ ο εµπορικός πόλεµος µε την ΕΕ µε επίκεντρο την επιβολή δασµών στις εξαγωγές της ευρωπαϊκής -κατά κύριο λόγο γερµανικής- αυτοκινητοβιοµηχανίας θα είναι ένα από τα κεντρικά θέµατα της προεκλογικής ρητορικής του Τραµπ. Αντέχει η ΕΕ ταυτόχρονα τον εµπορικό πόλεµο του Τραµπ και το κόστος ενός σκληρού Brexit;

Ενα είναι βέβαιο, ότι ο Τραµπ δεν θα περιοριστεί στην προσπάθεια µεγιστοποίησης του κόστους της αποχώρησης του Ηνωµένου Βασιλείου για την ΕΕ. Επόµενος σταθµός η Ιταλία του Σαλβίνι, που είναι πολύ πιθανό να συγκρουστεί µετωπικά µε τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για την παραβατικότητά της σε θέµατα δηµοσιονοµικής πειθαρχίας. Ουδείς αµφιβάλλει ότι τουλάχιστον στη δηµόσια ρητορική του ο Τραµπ θα στηρίξει την ιταλική ανταρσία.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου εδώ και έναν χρόνο επικρίνει σταθερά την απελθούσα χθες πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μέι, για την προσπάθειά της να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων η Συµφωνία που συνοµολόγησε µε τις Βρυξέλλες για τη διαχείριση του Brexit.

Ads

H απειλή ενός σκληρού Brexit το φθινόπωρο και µιας σύγκρουσης της Ρώµης µε την Κοµισιόν την ίδια χρονική στιγµή θα καταστήσει το Βερολίνο πιο ευάλωτο και ενδοτικό στην πίεση Τραµπ για µια επανεξισορρόπηση του διατλαντικού εµπορίου. Είναι βέβαιο ότι ο Μπόρις επενδύει στην επανεκλογή του Ντόναλντ µε το λάβαρο «Πρώτα η Αµερική!»

Πηγή: Εθνός