Ύστερα  από μια μακρά περίοδο ανάμεσα στη λευκή απεργία και την αγρανάπαυση -συν ένα πρόβλημα με το γόνατό της-η  Ντόρα Μπακογιάννη θυμήθηκε ότι είναι Τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ και βγήκε να ασκήσει τα καθήκοντά της, με ένα μπαράζ αντικυβερνητικών επιθέσεων σε καθημερινή βάση.

Ads

Όσοι την είχαν αφήσει στο σημείο που έβραζε στο ζουμί της για τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθούν να καταλάβουν τι αλλάζει και την άλλαξε.

Όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στη  ΝΔ και στο Μητσοτακέικο, είχαν σημειώσει δυο αγκάθια που είχαν προστεθεί στις, έτσι κι αλλιώς ακανθώδεις, σχέσεις της με τον αδελφό της.

Το ένα ήταν η αποδιδόμενη στον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη επιθυμία να θέσει υποψηφιότητα στο δήμο Αθηναίων- εκλογική περιφέρεια της μητέρας του. Παράγοντες της ΝΔ έλεγαν ότι ο Κυριάκος διεμήνυσε ότι δεν θα δώσει ποτέ το χρίσμα, και έφτασε μάλιστα να απειλήσει ότι θα διαγράψει τη …Ντόρα αν διαφωνήσει μαζί του σ’ αυτό το θέμα.

Ads

Αυτή η διαφωνία ανεδείχθη ως ενδοοικογενειακή σύγκρουση σε εξέλιξη, με αφορμή την υποδοχή που επιφύλαξε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Λαμία ο νεαρός περιφερειάρχης παρά τα απαγορευτικά της Πειραιώς.

Σ’ αυτό το βαρύ κλίμα κάποιοι προσέθεταν και τη δυσφορία που προκάλεσε στη Ντόρα η εκτέλεση της διαθήκης του Κώστα Μητσοτάκη -παρότι  είχε ήδη προχωρήσει, ή υποχρεωθεί, όπως λένε κάποιοι, σε αδελφομοιρασιά εν ζωή- που καθιστά τον μικρότερο γιο του κάτοχο του σπιτιού στη Σούδα.

Αυτά τα στοιχεία διεύρυναν το χάσμα ανάμεσα στην  πρώην  υπουργό Εξωτερικών και τον αδελφό της, από το οποιο δέχθηκε  άλλωστε τα πιο σκληρά χτυπήματα στην πολιτική καριέρα της.  Πέραν του ότι δεν την ακολούθησε, όταν τη διέγραψε ο Σαμαράς και ίδρυσε το δικο της κομμα, ο Κυριάκος άφησε σύξυλη την οικογένεια όταν προσχώρησε σε συνεργασία με τον εχθρό της και έγινε πρώτα  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μετά υπουργός- παραβιάζοντας ακομη και ενδοκομματικές συμφωνίες στις οποίες είχε μετάσχει. Και  φυσικά όταν της κατέστρεψε το δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία με την υποψηφιότητα του, που απεδείχθη και επιτυχής στο τέλος.

Καθώς η Μπακογιάννη έτσι κι αλλιώς ήταν στη ΝΔ σημαντικότερη πολιτικός από τον Κυριάκο, με ευρύτερο πολιτικό εκτόπισμα, ευρωπαϊκή κυκλοφορία και εμπειρία, το πήρε βαριά και στήριξε την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη. Μετά την εκλογή του αδελφού της δέχθηκε την ψυχρολουσία της υπόδειξης να μην κάθεται δίπλα του στη Βουλή και επιπλέον ο ίδιος της αφαίρεσε εν ψυχρώ την αρμοδιότητα για διεθνή θέματα που είναι ο κατ’ εξοχήν τομέας της.

Όλοι πλέον μιλούσαν για εν δυνάμει σύγκρουση των δυο αδελφών και οι αμοιβαίες ενδείξεις στη συμπεριφορά τους το επικύρωνε. Η απραξία της Ντόρας και η υπόθεση της μετακίνησης του γιου της στην πρωτεύουσα ήταν ζητήματα στα οποία απέκλιναν με τάση να φτάσουν εκατέρωθεν στα άκρα.

Ακριβώς σ’ αυτό το σημείο η Ντόρα επανακάμπτει δυναμικά και δείχνει ότι εννοεί αυτή τη φορά, όχι όπως προ τρίμηνου -που το ξεκίνησε, αλλά δεν έδωσε συνέχεια. Βρίσκεται αιφνιδίως στην πρώτη γραμμή της αντικυβερνητικής εκστρατείας του συστήματος Κυριάκου και οι ερμηνείες ποικίλουν.

Κάποιοι λένε ότι η ένταση στις σχέσεις των δυο αδελφών παραμένει και η Ντόρα προετοιμάζεται μάλιστα να την κλιμακώσει και γι’ αυτό βγαίνει στο κουρμπέτι- όχι για να στηρίξει τις επιλογές της κομματικής ηγεσίας. Κάνει επίδειξη επικοινωνιακής ισχύος πριν την καταιγίδα που είναι αποφασισμένη να προκαλέσει, αν δεν χριστεί υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα ο Μπακογιάννης.  Κάπως περίπλοκο, αλλά με τον χαρακτήρα που έχει θα μπορούσε να είναι έτσι.

Κάποιοι άλλοι όμως εκτιμούν ότι η επανεμφάνισή της οφείλεται στο ότι οι τρέχουσες διάφορες της οικογένειας διευθετήθηκαν  ικανοποιητικά για την ίδια- που είναι άλλωστε και ο αρχηγός της φαμίλιας κατά τα κρητικά ειωθώτα. Στα κληρονομικά  υπάρχει συναντίληψη και η υποψηφιότητα Μπακογιάννη με τη στήριξη του κόμματος τους μπήκε στ’ αυλάκι.  Φυσικό είναι να το γιορτάζει με κανονιοβολισμούς κατά του Τσίπρα και τις κυβέρνησής του.

Ανάμεσα στα δυο, πιθανότερο δείχνει το δεύτερο. Η Ντόρα  επικράτησε ή αλλιώς ο Κυριάκος απεδέχθη την πολιτική αναβάθμιση του ανεψιού του -ό,τι και σημαίνει αυτό για το μέλλον του. Χωρίς  άγχη πλέον η Ψηλή  θέλει να τεθεί επικεφαλής της αντικυβερνητικής καμπάνιας της ΝΔ -κάτι που επίσης έχει την έννοια επίδειξης δύναμης.

Σ’ αυτή τη περίπτωση τις διαθέσεις της απέναντι στον μικρότερο αδελφό της- που έγινε ο τέταρτος κατά σειρά αρχηγός της μετά τον πατέρα της- αποδίδουν οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου από το «Καπνισμένο τσουκάλι»: «Και να  αδερφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά. Καταλαβαινόμαστε τώρα, δεν χρειάζονται περσότερα…»

Δεν είναι άσχημη εξέλιξη για τη ίδια. Αρκεί να μην αντιληφθεί ο Άδωνις ότι οι στίχοι αυτοί είναι κομμουνιστικοί και εκεί που καθάρισε με τον πρόεδρο του κόμματος βρει το μπελά της από τον αντιπρόεδρο…

ΠΗΓΗ: anoixtoparathyro.gr