Οι Financial Times μεταδίδουν ότι ο Robert Holzmann, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε μια τρίτη διαδοχική αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 0,75%.Ο Holzmann είπε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν στο σημείο που «προκαλούν πόνο». «Μετά, ο πόνος είναι πολύ πολύ μεγαλύτερος», είπε.
Πόσο πόνο όμως αντέχουμε;

Ads

Ο Enria ο επικεφαλής του SSM τονίζει τον κίνδυνο που προκύπτει από την άνοδο των επιτοκίων στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Οι δανειολήπτες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα θα σταματήσουν να πληρώνουν τις οφειλές τους δημιουργώντας νέες επισφάλειες.

Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια ήδη επηρεάζουν τις κατασκευές. Όλη η οικονομία αρχίζει και ασφυκτιά.

Η σπασμένη πόρτα στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού για χρέος 15.000 ευρώ είναι μια εικόνα που αποτυπώνει την κατάσταση. Ορισμένοι ανενόχλητοι εκμεταλλεύονται τον νόμο της ζούγκλας. Οι Πάτσηδες ανενόχλητοι εκμεταλλεύονται όλους εμάς. Η κυβέρνηση  Μητσοτάκη αναδιαρθρώνει τον επιχειρηματικό χάρτη με την βοήθεια των servicers και με τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ads

Το παρασιτικό κεφάλαιο ευνοείται και η παραγωγική διάρθρωση της χώρας διαλύεται. Στην Μαλαματίνα  η διοίκηση καταστρατηγεί το  σχέδιο εξυγίανσης που προβλέπει διαγραφή των χρεών του δημοσίου κατά 56%, των ασφαλιστικών ταμείων κατά 51% και τρίτων προμηθευτών κατά 80% αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να συνεχίσει την παραγωγή διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ο νόμος Χατζηδάκη επιβραβεύει την απληστία τους. 

Η Ισπανία αντιθέτως προχωρά σε συγκεκριμένα μέτρα μορατόριουμ.

Χαμηλότερα επιτόκια κατά τη διάρκεια πενταετούς περιόδου χάριτος για ευάλωτες οικογένειες που κερδίζουν λιγότερα από 25.200 ευρώ, ενώ τους επιτρέπεται επίσης να πραγματοποιήσουν μια δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους.

Να επιτρέπεται στα νοικοκυριά πρόσβαση σε περίοδο χάριτος δύο ετών, με ευνοϊκότερο επιτόκιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και παράταση έως και επτά έτη της διάρκειας του δανείου.

Επιτρέπει στα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης με εισόδημα κάτω των 29.400 ευρώ ετησίως να παγώσουν τις μηνιαίες πληρωμές και να παρατείνουν την περίοδο απόσβεσης έως και επτά χρόνια.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ανακοινώσει από τον Αύγουστο ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα χαρίσει χρέη από σπουδαστικά δάνεια άνω των 10.000 δολαρίων για όσους έχουν λάβει αυτά τα δάνεια και έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 125.000 δολάρια ή 250.000 δολάρια για παντρεμένα ζευγάρια.

Είναι προφανές ότι έρχονται δύσκολες μέρες. Αν όμως δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας, της λαϊκής κατοικίας, αν δεν υπάρχει μορατόριουμ στην αύξηση των επιτοκίων και πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων για τους ευάλωτους δανειολήπτες, αν δεν προχωρήσουν οι τράπεζες σε νέες ρυθμίσεις και επιμηκύνσεις δανείων, αν δεν δημιουργηθεί Ειδικό Ταμείο Αναδιαρθρώσεων εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα επιχορηγεί υπό προϋποθέσεις τμήμα της ρυθμισμένης οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο οφειλέτης, ο πόνος θα είναι ανείπωτος. Οι λίγοι πολλά, οι πολλοί λιγότερα. Αυτό σταματάει όμως άμεσα. Οι εκλογές είναι προ των πυλών. Η δημοκρατία θα απαντήσει.

Ο Αντώνης Ελευθεριάδης είναι τραπεζικό στέλεχος, πιστοποιημένος στην παροχή επενδυτικών συμβουλών – Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αναπληρωτής Συντονιστής Χρηματοπιστωτικού Τμήματος.