Μια από τις βασικές αιτίες για το φαινόμενο «νεοναζιστική Λερναία Υδρα», είναι ότι τα μέλη των φασιστικών οργανώσεων, συχνά με τρομοκρατική και δολοφονική δράση στις πλάτες τους, δεν τιμωρούνται παραδειγματικά. 

Ads

 

Το πρόβλημα είναι διεθνές, όχι αποκλειστικά ελληνικό. Την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρώμη, στην επίθεση των ακροδεξιών στα  γραφεία του εργατικού συνδικάτου, πρωτοστάτησε μια γνωστή φιγούρα του ιταλικού νεοφασιστικού κόσμου: ο Ρομπέρτιο Φιόρε, 62 ετών, πρώην συνιδρυτής, το 1979, της οργάνωσης Terza Posizione.  Ο Φιόρι είχε καταφύγει στο Λονδίνο, μετά την ανακάλυψη εκρηκτικών στην έδρα του κόμματός του. 

 

Για τον Φιόρι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τη συμμετοχή του στη βομβιστική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια, τον Αύγουστο του 1980,  με τραγικό απολογισμό 85 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. 

Ads

 

Διαβάστε επίσης Ιταλία: Ανησυχία για την άνοδο του νεοφασισμού

 

Στην επίθεση της περασμένης εβδομάδας στην έδρα του μεγαλύτερου συνδικάτου της Ιταλίας, πρωταγωνίστησε επίσης ο Τζουλιάνο Καστελίνο, επικεφαλής του ρωμαϊκού τμήματος της νεοφασιστικής Forza Νuova. Ο Καστελίνο καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών και έξι μηνών για την επίθεση κατά δημοσιογράφων του περιοδικού L’espresso το 2017, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος. 

 

Οι νεοναζί έχουν διασυνδέσεις με το βαθύ κράτος. Για τον παραπάνω διαβόητο Φιόρι, υπάρχουν πληροφορίες ότι έχει επαφές με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Ακροδεξιοί και καραμπινάτοι φασίστες έχουν την εύνοια ή την ανοχή πολλών μελών του συντηρητικού δικαστικού σώματος. Τα μάτια των τελευταίων, οι αντιφασίστες είναι που πρέπει να τιμωρούνται. 

 

Αυτή την εβδομάδα,  ένα δικαστήριο της Φλόριντα καταδίκασε τον Ντάνιελ Μπέικερ αντιφασίστα ακτιβιστή, σε 44 μήνες φυλακή. Το έγκλημα του; είχε ζητήσει στα social media 

ένοπλη άμυνα ενάντια σε πιθανές νέες ακροδεξιές επιθέσεις, μετά την επίθεση  των ακροδεξιών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. στις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου. 

 

Ο Μπέικερ 34χρονος δάσκαλος γιόγκα και εκπαιδευόμενος εθελοντής για ιατρικές υπηρεσίες  έκτακτης ανάγκης, δεν είχε ποινικό μητρώο αλλά προφυλακίστηκε για 10 μήνες, από τους οποίους επτά σε απομόνωση. Ποτέ δεν κουβάλησε όπλο σε κυβερνητικό κτίριο. δεν συγκέντρωσε ένοπλες αντιφασιστικές δυνάμεις; δεν απείλησε συγκεκριμένο άτομο.

 

Θα εκτίσει, παρόλα αυτά,  πολύ μεγαλύτερο χρόνο φυλάκισης από τους περισσότερους κατηγορούμενους της 6ης Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έσπασαν τις  γραμμές τις γραμμές των αστυνομικών, ήταν οπλισμένοι και βανδάλισαν το Αμερικανικό Κογκρέσο !

 

Η προχθεσινή απόφαση για την αποφυλάκιση του «ότι κινείται σφάζεται» Πατέλη, κεντρικού στελέχους της Χρυσής Αυγής και πυρηνάρχη των νεοναζί στη Νίκαια, 

δίνει δύο μηνύματα:  πρώτο, σε όσους έφαγαν ίδιες ή μικρότερες ποινές από τον Πατέλη, που είχε  ενεργό συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα να ξεκινήσουν τις αιτήσεις αποφυλάκισης. 

 

Δεύτερο μήνυμα, προς όλους τους καταδικασθέντες. Αργά ή γρήγορα θα βγείτε, ας ετοιμαζόμαστε για τον επόμενο, αιματηρό γύρο. 

 

Διαβάστε επίσης: Πώς η υπόθεση Πατέλη μπορεί να οδηγήσει πολλούς χρυσαυγίτες εκτός φυλακής

 

Η προχθεσινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας δεν έχει καθαρογραφεί, αλλά σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που την παρακολούθησαν στηρίχτηκε σε τρία στοιχεία. 

 

-Ότι ο Πατέλης έχει «το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι την αμετάκλητη απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου»! και είναι υποδειγματικός κατηγορούμενος γιατί «πήγε και παραδόθηκε μόνος του μόλις αποφασίστηκε η φυλάκισή του». Όποιος δηλαδή δεν το έσκασε όπως ο Παππάς και έχει καταδικαστεί μόνο σε πρώτο βαθμό μπορεί να αποφυλακίζεται! 

 

-Ότι δεν είναι ύποπτος φυγής ή φυγοδικίας και όπως είπε ο εισαγγελέας 

«έχω την αίσθηση ότι η πράξη (σ.σ. η δολοφονία Φύσσα) έγινε για συγκεκριμένους λόγους σε συγκεκριμένες συνθηκες και δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης». 

 

Ήξερε άραγε ο κύριος εισαγγελέας τι συνέβη στη Ρώμη ή τον ενδιάφερε όσα συνέβησαν στις πρόσφατες επιθέσεις χρυσαυγιτών στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και στο Νέο Ηράκλειο Αττικής; Γιατί τότε θα είχε διαφορετική « αίσθηση. Αλλά άφησα στο τέλος τον τρίτο λόγο, τον καλύτερο: 

 

-«Φαίνεται να προκύπτει σοβαρό πρόβλημα διατάραξης της ψυχοκοινωνικής ζωής του παιδιού τού Γ. Πατέλη», καθώς ο δικηγόρος του κατηγορούμενου επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα του 15χρονου παιδιού εξαιτίας της απουσίας του πατέρα του και προσκόμισε στο δικαστήριο σχετική ψυχιατρική γνωμάτευση!

 

Λοιπόν αγαπητοί κύριοι δικαστές γνωρίζω και άλλες τέτοιες περιπτώσεις. μάλιστα με παιδιά και οικογένειες σε πολύ χειρότερη θέση. Ανάμεσα στους δύστυχους πρόσφυγες που έφαγαν στη Χίο από 50 έως 142 χρόνια φυλάκισης γιατί πήραν τα πηδάλια στα καρυδότσουφλα, όταν τους παράτησαν οι διακινητές στο Αιγαίο, είναι και ο Αμίρ Ζαχίρι. Είναι  26 ετών και καταδικάστηκε σε 50 χρόνια κάθειρξη για διευκόλυνση παράνομης εισόδου στην Ελλάδα το περασμένο φθινόπωρο.

 

Ο Ζαχίρι ήρθε από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα μαζί με την έγκυο σύζυγό του και το παιδί του και συνάντησε για πρώτη φορά το δεύτερο, νεογέννητο παιδί του,  μόλις την ημέρα της δίκης του. Όπως παλιότερα και στην Ελλάδα, ειδικά σε αυτές τις κοινωνίες ο πατέρας είναι ο προστάτης της οικογένειας και το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο. Σε κάθε περίπτωση, μπορώ να προσκομίσω σχετική ψυχιατρική γνωμάτευση, για τη βεβαρυμένη ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας και του πρώτου παιδιού του. 

 

Θα ληφθεί υπόψιν αυτό στο Εφετείο κύριοι δικαστές; Στο κάτω κάτω ο Ζαχίρι πήρε το πηδάλιο για να σώσει ζωές.  Ο  Πατέλης ήθελε να αφαιρέσει.

 

Διαβάστε επίσης, Ζητώντας δικαιοσύνη: Διεθνής πρωτοβουλία Κούλογλου «για μια δίκαιη δίκη για τον Μοχαμάντ»