Την προηγούμενη Τετάρτη, ο Κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου ασχολήθηκαν με μια είδηση: ότι την κηδεία του ράπερ Mad Clip παρακολούθησαν διαδικτυακά εκατό χιλιάδες νέοι και νέες. Συζήτησαν ότι ο αριθμός των νέων ήταν πολύ μεγάλος και τι θα μπορούσε να γίνει για την προσέλκυσή τους.

Ads

Ήδη εδώ και μερικούς μήνες, οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι και επικοινωνιολόγοι ασχολούνται με το γεγονός ότι η μόνη κατηγορία στην οποία η ΝΔ υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, είναι στις νεαρές ηλικίες. H αντιπολίτευση θα έπρεπε να είχε προσέξει τις σχετικές κινήσεις του κ. Μητσοτάκη: στις 2 Ιουνίου ταξίδεψε στην Αστυπάλαια την οποία ανακήρυξε «πράσινο νησί». Δύο μέρες αργότερα ανακοίνωσε ο ίδιος τη δημιουργία ποδηλατόδρομου στο παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά μέχρι τη Βούλα και το Σούνιο. 

Οι δύο αυτές ενέργειες έγιναν για την προσέλκυση των νέων, επειδή το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την κλιματική αλλαγή και χρησιμοποιούν ποδήλατο. Στην ίδια τακτική εντάσσεται και το πάγωμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, όπως και η απομάκρυνση του Μ. Χρυσοχοϊδη, που είχε ανοίξει μέτωπα με τη νεολαία. Καλά πληροφορημένο ρεπορτάζ προχθές, στα Νέα της Παρασκευής,  προέβλεπε: 

«o  πρωθυπουργός, αυτό το Σαββατοκύριακο στην αφετηρία της νέας πολιτικής περιόδου από τη ΔΕΘ, θέτει στο επίκεντρο την οικονομία, τους μικρομεσαίους αλλά και σε πολύ μεγάλο βαθμό τη νεολαία – ένα δύσκολο για τη ΝΔ ακροατήριο που αποτελεί με τα πρωθυπουργικά λόγια “προσωπικό στοίχημά” του ». 

Ads

Με αυτή τη λογική στήθηκε και το σκηνικό στη χθεσινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όπου οι νέοι που είχε καλέσει κάθισαν στην πρώτη σειρά, ενώ οι πρώην πρωθυπουργοί για πρώτη φορά στη δεύτερη. Στις γιγαντοοθόνες, οι νέοι δεν έμοιαζαν με ΟΝΝΕΔίτες. Ο ίδιος, ξεκίνησε την ομιλία του κολακεύοντας τους νέους: 

«Νέες και νέοι, φέτος είστε στην πρώτη σειρά, γιατί ακριβώς είστε προτεραιότητα για την πατρίδα και έχετε την πρώτη θέση στην καρδιά και στο μυαλό όλων μας. Είστε η γενιά που δοκιμάστηκε πολύ το τελευταίο διάστημα. Μακριά από τις σπουδές και τους φίλους σας, δίχως χαρά και ελεύθερο χρόνο. Σε μία καθημερινότητα στεγνή. Βαριά φορτωμένοι από τις ελπίδες που για μία δεκαετία σας στερήσαμε εμείς οι μεγαλύτεροι. Kαι με το άγχος ότι θα ζήσετε μια ζωή χειρότερη από αυτή των γονιών σας». 

Η αντιπολίτευση κάνει λάθος όταν υποτιμά ή απαξιώνει όσα εξήγγειλε αμέσως μετά, «μέτρα που αφορούν όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα όμως τους νέους», όπως το «πρώτο ένσημο», η επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ, η κατάργηση ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους τους νέους έως 29 ετών και τα δωρεάν 50 GB για το διαδίκτυο.

Οι κινήσεις Μητσοτάκη έχουν επικοινωνιακό και εκλογικό περιεχόμενο που πηγάζει από την καθημερινή μελέτη των δημοσκοπήσεων και των διαδοχικών focus group, των κλειστών συζητήσεων επικοινωνιολόγων με πολίτες για λογαριασμό του Μαξίμου. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO, o K. Μητσοτάκης, χάνει σε δημοφιλία από τον Α.Τσίπρα μόνο στις ηλικίες 17-24 ετών. 

Οι νέοι, και στις ηλικίες 25-39,  θεωρούν επίσης ότι έγινε αρνητική διαχείριση από την κυβέρνηση στις πυρκαγιές σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από το σύνολο του πληθυσμού και αποδίδουν προσωπικά στον πρωθυπουργό πολύ μεγαλύτερες ευθύνες από ότι το σύνολο των πολιτών που ρωτήθηκαν. Ο παρακάτω πίνακας των Νέων, παρά την εικόνα του Μητσοτάκη σε selfie με νέα, δεν είναι για την ΝΔ καθόλου ειδυλλιακός: 

image

Δεν είναι βέβαιο ότι οι χθεσινές εξαγγελίες Μητσοτάκη θα συγκινήσουν τους νέους. Στην ομιλία του ήταν αρκετά νευρικός και εκβίαζε το χειροκρότημα ενός ψυχρού ακροατήριου. Οι κομπασμοί και το άνοιγμα στην ακροδεξιά για «την αγορά των 18 RAFALE, τα οποία σύντομα θα γίνουν 24»  που σύντομα «θα πετούν στους ελληνικούς ουρανούς» δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσει κανείς τους δεκαοχτάρηδες. 

Μπορεί μπροστά στις πραγματικές ανάγκες των νέων τα δωρεάν Giga και τα άλλα μέτρα να αποτελούν «χαρτζιλίκι», αλλά έχουν σαφή στόχευση: να δείξουν ότι η κυβέρνηση τουλάχιστον ενδιαφέρεται για τη νεολαία. Και, σε κάθε περίπτωση,  κάνει τίποτα η αξιωματική αντιπολίτευση για να σταθεροποιήσει και να αξιοποιήσει την υπεροχή της στις νεότερες ηλικίες; Καλό ερώτημα.