Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δεκαετίες τώρα σέρβιρε την μεσολάβησή του με την οποία υποτίθεται αποφεύχθηκε ο Εμφύλιος στην Κρήτη.

Ads

Το παραμύθι το συνεχίζει ο γιος του, με την παράδοση στον ΓΓ του ΚΚΕ του ιστορικού ντοκουμέντου του Θερίσου. Αλλά ο Δημ. Κουτσούμπας δεν νοείται να μην ξέρει την πραγματικότητα.

Η συγγραφέας και φίλη Νίκη Τρουλλινού, βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Και όσοι θέλουν να μάθουν την αλήθεια, ας διαβάσουν το βιβλίο της Μάρως Δούκα, το τρίτο της τριλογίας για την Κρήτη, με τον κατάλληλο τίτλο “Ελα να πούμε ψέμματα”.

Αναδημοσιεύω την ανάρτησή της, συμπληρώνοντας μόνο, ότι ο Γιάννης Θεοδωράκης μου είχε πει περιγράφοντάς μου πως 16χρονο παιδί αντίκρυσε τα κομμένα κεφάλια στον Κλαδισσό, “από τότε άρχισα να πίνω και δεν ξεμέθυσα ποτέ”…

Ads

Ιδού η ανάρτηση της Νίκης:

“Σχόλιο σε καλή εφημερίδα σήμερα: <<έγγραφο από το αρχείο του Κ.Μητσοτάκη δόθηκε στον κ. Κουτσούμπα. Η συμφωνία ΕΑΜ και ΕΟΚ στην Κρήτη, {...} αποτέλεσε την βάση για να αποφευχθεί ο εμφύλιος στην Κρήτη>> Οι δημοσιογράφοι να διαβάζουν Ιστορία πριν γράψουν. Εμφύλιος στην Κρήτη ΕΓΙΝΕ, μικρής διάρκειας, 1947-1948, ήταν οδυνηρός και ανελέητος.

Βιβλιογραφία άφθονη, μαρτυρίες συγκλονιστικές, ντοκυμαντέρ. Έζησαν οι άνθρωποί μας σκηνές ανάλογες του εμφυλίου της κεντρικής Ελλάδας, ναι, κεφάλι κομμένο παρήλασε και στο Ηράκλειο, ( μετά την μάχη του Ψηλορείτη, 2 Ιούλη 1947) του καπετάν Ποδιά με καμάρι στα χέρια γνωστού γόνου μεγάλης δεξιάς πολιτικής οικογένειας …

Στα Χανιά ο Μίκης Θεοδωράκης περιγράφει συγκλονιστικά πως κρέμασαν ανάποδα την σφαγμένη δασκάλα της Κατοχής, Βαγγελιώ Κλάδου από τ’ Ανώγεια, στη γέφυρα του Κλαδισσού ποταμού, μετά την επίθεση στα Λευκά Όρη και την εξολόθρευση της ομάδας της.

Και το πλέον εξοργιστικό: για όσους δεν ξέρουν τι έγινε στο Νησί εκείνα τα χρόνια, το σχόλιο μπορεί να διαβαστεί και κάπως σαν… <<η συμφωνία ΕΑΜ - Μητσοτάκη του 1943 δεν άφησε να εκραγεί εμφύλιος στο Νησί... Και σε τέτοια περίοδο, με τον Κυριάκο και την εξουσία παρά πόδα. Ε...όχι και ειρηνοποιοί ...

υγ. 1/7/1947, στα υψώματα πάνω από τον Φουρφουρά, νότιος Ψηλορείτης, με τον καπετάν Ποδιά, αν και πιάστηκε ζωντανός δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ο Θεόφιλος Τρουλλινός, 22 χρόνων τότε. Είχε βγει στο βουνό από ανάγκη, τον κυνηγούσαν οι ΜΑΥδες, γιατί ο αδερφός του Γιώργος ήταν ήδη εξορία στη Μακρόνησο.”

Από τη σελίδα της Ευγενίας Λουπάκη στο Facebook